Unde nu au romanii voie sa munceasca

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 09:55
3453 citiri
Unde nu au romanii voie sa munceasca

Romanii au restrictii pe piata muncii in 11 state UE, printre care Belgia, Franta, Italia, Spania si Germania.

In momentul de fata, 11 state UE pastreaza restrictiile pentru romani pe piata muncii, insa in unele din aceste tari, romanii pot obtine permise de munca, scrie Realitatea.net.

Tarile care au pastrat restrictiile pentru muncitorii romani sunt: Marea Britanie, Olanda, Spania, Franta, Germania, Malta, Belgia, Austria, Irlanda, Luxemburg si Italia.

Marea Britanie si Olanda au declarat recent ca doresc sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romania si bulgari, pana in 2013, in ciuda recomandarilor Parlamentului European, care a sustinut eliminarea acestora.

In plus, Spania, una din tarile cu cei mai multi imigranti romani, a introdus si ea restrictii pentru romani.

La randul ei Franta a impus restrictii romanilor pana la sfarsitul acestui an, iar cei care isi doresc sa solicite un loc de munca dupa ridicarea restrictiei nu o pot face spontan ci este nevoie de a avea un acord cu un angajator francez, potrivit EURES.

In Germania, romanii pot solicita un loc de munca doar daca detin un permis de munca UE, eliverat de Agentia Federala a Muncii din Germania.

Autoritatile din Luxemburg au stabilit ca permisul de munca sa fie acordat romanilor in mod liber in anumite sectoare precum agricultura, viticultura si domeniul hotelier.

De asemenea, orice muncitorii care doreste sa intre pe piata muncii din Malta au nevoie de un permis de munca, la fel stand lucrurile si cu cei care doresc sa munceasca in Belgia, unde pentru a obtine un permis de munca este necesar ca un angajator belgian sa faca o cerere pentru autorizatia de munca a respectivului viitor angajat.

La sfarsitul anului 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care statele membre pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, conform prevederilor Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Perioada maxima de aplicare a restrictiilor este de 7 ani, astfel ca limitarile pe piata muncii impuse Romaniei si Bulgariei pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.

Islanda, candidat la UE, este singura tara care a liberalizat total piata muncii pentru cetatenii romani, decizie ce va intra in vigoare din 2012.

#restrictii piata muncii, #restrictii munca Romania, #piata muncii spania, #piata muncii Italia , #Locuri munca in strainatate