The Economist invita cetatenii romani si bulgari sa lucreze in Marea Britanie

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 12:50
1331 citiri
The Economist invita cetatenii romani si bulgari sa lucreze in Marea Britanie

Saptamanalul britanic The Economist publica in editia sa printata din 21 decembrie, sub titlul "Sunteti bineveniti!", o scrisoare deschisa adresata cetatenilor romani si bulgari in care ii invita pe acestia sa vina in Marea Britanie pentru a munci de la 1 ianuarie 2014, cand Londra va ridica restrictiile temporare impuse romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca britanice.

"Ziarele din Marea Britanie sunt pline de povesti despre saracia, criminalitatea si setea voastra de bunastare. Politicienii britanici se plaseaza contra normelor europene privind libera circulatie care va permit sa veniti aici si fac eforturi pentru a va face mai dificil accesul la ajutoare. Populatia britanica este mai ostila decat germanii sau francezii: aproape jumatate dintre britanici cred ca guvernul lor trebuie sa va interzica (accesul) in tara chiar daca acest lucru este contrar legii. Ati putea avea, prin urmare, impresia ca nu sunteti bineveniti. Dar sunteti. In numele tarii gazda a publicatiei The Economist, va invitam sa veniti si sa lucrati aici! Incepand de la 1 ianuarie, puteti merge oriunde in Uniunea Europeana. Speram ca multi dintre voi vor alege Marea Britanie. Desi liderii nostri par sa fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea tarii voastre la UE, stiind ca intr-o zi veti bate la usa noastra", scrie The Economist, in scrisoarea deschisa adresata cetatenilor romani si bulgari.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).

Masurile tranzitorii se incheie in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. In prezent, noua state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania - le aplica cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii.

#muncitori Marea Britanie, #liberalizare piata muncii, #imigranti Marea Britanie , #Bulgaria