Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Baconschi: Decizia Olandei de a restrictiona piata muncii e regretabila

Baconschi: Decizia Olandei de a restrictiona piata muncii e regretabila


Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, a confirmat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, exprimandu-si regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez.

"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de MAE.

Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a subliniat ca "este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice".

"Din pacate, asemenea decizii nu sustin obiectivele UE de a construi o piata fara bariere si restrictii interne", a spus Baconschi.

Conform comunicatului, decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.

"Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau salariilor.

Dimpotriva, au existat cresteri ale Produsului Intern Brut al tarilor care au acceptat forta de munca din Romania si Bulgaria. Raportul Comisiei Europene concluzioneaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa.

Am fi dorit sa putem saluta o decizie a autoritatilor olandeze de confirmare a atasamentului acestora fata de principiul UE privind libertatea de circulatie a lucratorilor proveniti din statele membre", se mai arata in comunicatul MAE.

La 31 decembrie 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari.

Continuarea restrictiilor poate avea loc in conditiile in care exista semnale ale perturbarilor ale pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Miercuri, site-ul Dutchnews.nl relata ca ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, urma sa propuna prelungirea cu doi ani a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Olanda.

Propunerea urma sa fie discutata in cursul sedintei de guvern programata vineri.

Kamp propunea acordarea de permise de munca doar romanilor si bulgarilor care pot practica activitati pe care nu le pot efectua alti cetateni europeni, comform sursei citate.

In cursul verii, Kamp a interzis angajarea muncitorilor sezonieri din Romania si Bulgaria, argumentand ca trebuie recrutati olandezii care nu au locuri de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1037 ori