Ministrul german al Muncii: Liberalizarea pietei muncii nu va creste fluxurile de lucratori romani

Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:30
1466 citiri
Ministrul german al Muncii: Liberalizarea pietei muncii nu va creste fluxurile de lucratori romani

Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a aratat, intr-o intalnire cu ministrul Mariana Campeanu, ca nu crede ca liberalizarea pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice arata vineri, intr-un comunicat de presa, ca in cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Campeanu a efectuat-o in Germania, ministrul Ursula von der Leyen a aratat ca nu se asteapta la o crestere a fluxurilor de lucratori romani.

"Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a precizat faptul ca nu considera ca momentul liberalizarii pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat ca liberalizarea completa a pietei muncii va aduce beneficii economice ambelor state", se precizeaza in comunicat.

Ministrul Mariana Campeanu a mai avut intalniri cu reprezentantii comunitatii romanesti din Germania si cu membrii Asociatiei Oraselor Germane, subliniind deschiderea pe care autoritatile romane o au pentru colaborare si pentru identificarea solutiilor optime care sa vina in sprijinul cetatenilor romani, oriunde s-ar afla acestia.

Noua state UE mai aplica restrictii cetatenilor romani

Discutiile celor doi ministri au vizat colaborarea bilaterala si in cadru european, accentul fiind pus pe libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana, in perspectiva liberalizarii complete a pietelor muncii in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014.

In prezent, noua din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene aplica restrictii cetatenilor romani care doresc sa munceasca intr-o alta tara UE. Statele care aplica restrictii sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani incepand cu 1 ianuarie 2009 si Danemarca incepand cu 1 mai 2009.

Accesul lucratorilor romani pe pietele muncii din statele care au impus restrictii se realizeaza in baza legislatiei nationale a statului respectiv si in baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulatia fortei de munca, incheiate de Romania cu aceste state, in principal cu Germania, Spania, Franta si Elvetia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitori romani strainatate, #liberalizare piata muncii romani, #emigranti romani , #UE