Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul german al Muncii: Liberalizarea pietei muncii nu va creste fluxurile de lucratori romani

Ministrul german al Muncii: Liberalizarea pietei muncii nu va creste fluxurile de lucratori romani


Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a aratat, intr-o intalnire cu ministrul Mariana Campeanu, ca nu crede ca liberalizarea pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice arata vineri, intr-un comunicat de presa, ca in cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Campeanu a efectuat-o in Germania, ministrul Ursula von der Leyen a aratat ca nu se asteapta la o crestere a fluxurilor de lucratori romani.

"Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a precizat faptul ca nu considera ca momentul liberalizarii pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat ca liberalizarea completa a pietei muncii va aduce beneficii economice ambelor state", se precizeaza in comunicat.

Ministrul Mariana Campeanu a mai avut intalniri cu reprezentantii comunitatii romanesti din Germania si cu membrii Asociatiei Oraselor Germane, subliniind deschiderea pe care autoritatile romane o au pentru colaborare si pentru identificarea solutiilor optime care sa vina in sprijinul cetatenilor romani, oriunde s-ar afla acestia.

Noua state UE mai aplica restrictii cetatenilor romani

Discutiile celor doi ministri au vizat colaborarea bilaterala si in cadru european, accentul fiind pus pe libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana, in perspectiva liberalizarii complete a pietelor muncii in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014.

In prezent, noua din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene aplica restrictii cetatenilor romani care doresc sa munceasca intr-o alta tara UE. Statele care aplica restrictii sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani incepand cu 1 ianuarie 2009 si Danemarca incepand cu 1 mai 2009.

Accesul lucratorilor romani pe pietele muncii din statele care au impus restrictii se realizeaza in baza legislatiei nationale a statului respectiv si in baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulatia fortei de munca, incheiate de Romania cu aceste state, in principal cu Germania, Spania, Franta si Elvetia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1230 ori