Presa rusa considera ca expulzarile coordonate de diplomati rusi de catre aproximativ 20 de tari dupa otravirea unui fost spion au facut ca relatiile intre Moscova si Occident sa intre intr-o noua perioada de "Razboi Rece".
Acesta este un "flashmob rusofob", titreaza semioficiosul Izvestia, in timp ce ziarul Nezavisimaia Gazeta subliniaza ca "nu au existat niciodata expulzari coordonate", relateaza France Presse.
"Relatiile intre Rusia si Occident intra intr-o adevarata perioada de Razboi Rece", concluzioneaza analistul Feodor Lukianov in paginile cotidianului economic Vedomosti, apreciind ca expulzarile "sunt deosebit distructive pentru relatiile ruso-americane".
"Nu este sfarsitul escaladarii, este clar ca ea se va acutiza, ne asteptam la masuri mai severe decat inainte, la (noi) sanctiuni economice impotriva Rusiei", avertizeaza el.
Potrivit cotidianului Kommersant, aceste "masuri de o severitate fara precedent reprezinta doar o alta agravare a relatiilor dintre Rusia si Occident".
Conform postului de radio independent Eho Moskvi, "intreaga politica a Rusiei si-a concentrat energia in directia autodistrugerii incepand cu 2014", anul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, act ce a fost urmat de o serie de sanctiuni occidentale.
"Cu cat relatia intre Rusia si Occident este mai rea, cu atat este mai bine pentru presedintele" Vladimir Putin, asigura Eho Moskvi. "Daca sunteti intr-o citadela asediata, trebuie sa provocati in mod constant... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:24
Moscova si Occidentul se afla intr-un nou Razboi Rece, si chiar daca nu are resursele Uniunii Sovietice, Rusia detine arme nucleare pe care presedintele Vladimir Putin s-a declarat dispus sa le foloseasca, ceea ce face ca situatia actuala sa fie chiar mai periculoasa decat in timpul Razboiului Rece, a declarat luni, intr-o dezbatere la Bucuresti, Aleksandr Golt, analist militar rus si jurnalist specializat in chestiuni de aparare din Rusia.
"Suntem in situatia unui nou Razboi Rece. Este clar ca trupele NATO si cele ale Rusiei intra in contact direct" la unele frontiere, a afirmat Golt, in cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate si militare ruse, organizata la Bucuresti de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association).
El a comparat situatia actuala cu cea din prima parte a Razboiului Rece, la inceputul anilor 1950, cand regulile nu erau deloc clare.
"Rusia nu are resursele pe care le avea Uniunea Sovietica. Nu are o economie solida, nu are finante solide, nu are o industrie (puternica), nu are aliante. Dar are arme nucleare", a spus Aleksandr Golt, care este in prezent editor adjunct al site-ului EJ.RU si analist militar pentru revista New Times de la Moscova.
La fiecare criza, "si nu este intamplator", presedintele Vladimir Putin le-a semnalat "partenerilor sai occidentali" ca Rusia este pregatita sa foloseasca armele nucleare.
Rusia a transmis astfel ca "nu are doar instrumentul, ci si dorinta politica de a-l folosi. Este un... mai mult
Luni, 04 Septembrie 2017, ora 16:37
Administratia Vladimir Putin nu mai mizeaza pe actiunile noului presedinte al SUA, Donald Trump, ci a inceput sa elaboreze planuri de a riposta la noile sanctiuni americane impuse Rusiei, comenteaza cotidianul The Washington Post, avansand ipoteza unui conflict comercial specific Razboiului Rece.
"Adversarul geopolitic sufera un declin si sustine ca partial este vina ta. Congresmeni furiosi aplica noi sanctiuni, iar presedintele lor afirma ca va promulga proiectul. Ce trebuie sa faca o autocratie in relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent daca Administratia de la Kremlin crede propriile negari referitoare la ingerintele in scrutinul prezidential din SUA, exista un adevar incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite.
Intelegand ca presedintele Donald Trump este >, Moscova analizeaza optiunile de riposta. Dupa tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos in functie de care isi configureaza identitatea politica si incepe sa isi asume rolul de erou negativ", comenteaza Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, intr-un articol intitulat "Kremlinul nu mai mizeaza pe Donald Trump, acum face planuri de riposta la sanctiunile SUA".
Gandirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeti ca noi suntem tipii cei rai; vom fi tipii cei rai, vom vedea daca va place sau nu" - explica analistul Konstantin Eggert.
"Decizia Rusiei de a expulza zeci,... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:08
Statele Unite si Rusia sunt intr-un nou Razboi Rece, a afirmat republicanul Richard Burr, presedintele Comisiei pentru Informatii din Senatul american.
El a atras atentia ca atat Moscova, cat si Beijingul utilizeaza noi tehnologii in sens ofensiv, informeaza site-ul publicatiei The Hill.
Intrebat intr-un interviu acordat postului UNC-TV daca Statele Unite ar fi implicate intr-un nou Razboi Rece cu Rusia, senatorul Richard Burr a afirmat: "Suntem".
"Este ceva foarte asemanator cu ceea ce am vazut in anii 1980, cu exceptia faptului ca Rusia, de altfel ca si China utilizeaza tehnologii pentru a-si promova interesele intr-un mod atat de ofensiv cum nici macar Statele Unite nu o fac", a spus Richard Burr.
"Noi avem un proces de achizitii foarte invechit in armata". Rusia si China "au depasit aceste impedimente, au asumat tehnologiile nou-aparute si le-au integrat in cercetarile si dezvoltarea de armament ofensiv", a subliniat senatorul Richard Burr.
Comisiile de Informatii din Congresul SUA investigheaza presupusele ingerinte ale Kremlinului in scrutinul prezidential din SUA, castigat de Donald Trump, precum si presupusele contacte ale actualului presedinte american cu Moscova.
"Nu exista niciun dubiu ca Rusia a fost implicata activ in campania de difuzare a stirilor false. Au produs lucruri intr-un mod care a facut companiile de stiri reale din lume sa creada ca erau stiri reale, urmarite de mii de oameni, cand de fapt erau mituri", a spus Burr.
In... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 08:42
Aeronave militare ruse s-au apropiat periculos de mult de nave si avioane americane, de doua ori intr-o saptamana, iar tensiunile dintre Moscova si Washington au reaparut.
Trebuie sa calmam lucrurile, inainte ca aeronavele de supraveghere sa devina bombardiere, scrie James Stavridis, intr-un editorial publicat de Foreign Policy.
James Stavridis este amiral in rezerva al Fortelor Navale americane si fost comandant NATO, care acum e decan la Scoala de Legislatie si Diplomatie de la Universitatea Tufts din Boston.
"Prima data e intamplare. A doua ora e coincidenta. A treia oara este actiune inamica", scrie Ian Fleming in celebrul sau roman Goldfinger, ecranizat in seria James Bond.
Seful Pentagonului: Nu vrem un razboi rece, cu atat mai putin un razboi fierbinte cu Rusia
Deci ce e de facut in legatura cu manevrele provocatoare ale Rusiei de saptamana trecuta, care au vizat o nava americana de razboi din Marea Baltica si o aeronava a Statelor Unite din spatiul aerian ...citeste mai departe despre "Cum evitam un nou Razboi Rece cu Rusia, inainte sa vedem bombardiere pe cer" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 18:11
1Coordonatorului serviciilor americane de informatii, James Clapper, considera posibila revenirea la o forma de "Razboi Rece" intre SUA si o Rusie hotarata sa isi apere statutul de mare putere mondiala.
"Multe dintre actiunile agresive" ale Rusiei din acest moment pentru a-si apara "statutul de mare putere mondiala" ar putea continua, iar "noi ne vom putea trezi intr-o spirala asemanatoare cu Razboiul Rece", a declarat el in cadrul Comisiei pentru forte armate din Senat, relateaza France Presse.
"Rusii sunt paranoici in privinta NATO. Sunt foarte preocupati" ca ar putea fi blocati in capacitatile lor de actiune, a declarat Clapper.
"Ei sunt foarte, foarte preocupati" in privinta apararii antiracheta occidentale si de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatra de temelie a statutului lor de mare putere mondiala, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informatii.
Presedintele rus Vladimir Putin este "primul lider dupa Stalin care a extins teritoriul ...citeste mai departe despre "Seful serviciilor de informatii americane: SUA se tem de o revenire la un Razboi Rece cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 22:23
Fostul sef al Stasi din Germania de Est, Markus Wolf, a spus ca in serviciile de informatii ale lumii "nimic nu dispare vreodata". Si avea dreptate.
Asa incepe un articol semnat de Anne McElvoy pentru The Guardian, in care noteaza ca "urme ale paranoii Razboiului Rece inca modeleaza lumea noastra", de la Vladimir Putin la liderul taliban Mullah Omar, despre care s-a anuntat recent ca ar fi murit.
Lavrov: Nu e niciun motiv obiectiv pentru un nou Razboi Rece
Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece
Intr-un interviu acordat in anul 2006, premierul britanic David Cameron a povestit o anecdota amuzanta despre o excursie la Yalta, in Crimeea, pe cand avea 19 ani, iar orasul facea parte din URSS.
La masa de pranz de la malul Marii Negre, KGB l-a "intervievat" pe tanarul viitor premier britanic pentru o viitoare angajare. Acum, serviciile secrete ruse se simt insultate de aceasta poveste, iar Moscova este la fel de socata de ...citeste mai departe despre "Urmele Razboiului Rece inca ne modeleaza lumea" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 12:38
Presedintele rus Vladimir Putin a avut parte de o criza a varstei a doua pe care nu a uitat-o niciodata - si, mai mult, incearca acum sa rescrie evenimentele petrecute in jurul varstei de 40 de ani care i-au marcat existenta.
Brian Whitmore, de la Radio Free Europe/Radio Liberty, scrie ca pentru Vladimir Putin, perioada 1989-1991 a fost una extraordinar de proasta. A confruntat o multime de demonstranti anti-comunisti maniosi in fata sediului KGB din Dresda dupa caderea Zidului Berlinului, a ars cu frenezie documentele de spionaj si apoi a fost nevoit sa se intoarca in URSS, unde a asistat la implozia regimului, scrie Business Insider.
A fost, probabil, cea mai tare din crizele varstei a doua, scrie sursa citata. Si acum Putin, impreuna cu aliatii sai, vrea sa-si foloseasca controlul asupra politicii si institutiilor de securitate din Rusia pentru a incerca sa rescrie acele evenimente.
De teama lui Putin, in UE apare inca un sistem de aparare antiracheta
In ultima vreme a ...citeste mai departe despre "Putin isi retraieste criza varstei a doua - Cum incearca sa rescrie sfarsitul Razboiului Rece" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 12:20
Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri SUA ca iau la nivel global decizii ce imping lumea intr-o noua cursa a inarmarii ce poate provoca un nou razboi rece, el facand astfel aluzie si la scutul american antiracheta.
"Nu conflictele locale, ci decizii precum retragerea unilaterala a SUA din tratatul ABM (privind apararea antiracheta) sunt cele care pot conduce la un razboi rece", a spus liderul rus in timpul unei conferinte de presa sustinute la Forumul economic de la Sankt Petersburg, consemneaza agentiile Reuters si EFE.
In opinia lui Putin, o posibila denuntare a tratatului ABM de catre SUA "ar schimba sistemul global de securitate", fapt ce va influenta si conflictele regionale din lumea intreaga, "pentru ca partile beligerante gasesc intotdeauna arme, lucru de asemenea valabil pentru regiunile din estul Ucrainei".
Putin ameninta statele din scutul antiracheta: Ne vom ...citeste mai departe despre "Putin: Cu Rusia nu trebuie sa se vorbeasca in limbajul ultimatumurilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 22:16