Plafoanele aferente sumelor retinute de stat din garantia impusa firmelor care contesta rezultatul unei licitatii de achizitie publica au fost ridicate, iar obligatia acestei plati in cazul contestatiei va fi introdusa si in documentatia de atribuire a contractului, redactata inainte de licitatiei.
Modificarile au fost decise in sedinta de sambata a Guvernului, prin ordonanta de urgenta. Premierul Victor Ponta a precizat ca modificarile sunt introduse dupa consultarea Comisiei Europene.
"Acoperim si zona de documentatie a atribuirii, unde cei care contestau nu aveau nicio obligatie financiara", a precizat si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Premierul Ponta a aratat ca noile plafoane ii vor obliga pe cei care contesta absolut orice licitatie sa se gandeasca de doua ori inainte de a incepe un asemenea demers.
Seful Guvenului critica blocarea licitatiilor prin contestatii
Seful Guvenului a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul ca proiecte de investitii publice sunt blocate deoarece firmele contesta rezultatul licitatiei, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), blocand astfel derularea contractului.
Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.
Legislatia actuala... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 08:35
Senatul a adoptat marti proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, care prevede stabilirea unui cadru juridic necesar printre altele pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii straine.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop crearea unui cadru juridic adecvat in vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investitii straine, crearea de locuri de munca, imbunatatirea performantelor sectorului public in implementarea proiectelor publice, identificarea de noi posibilitati de atragere de fonduri europene.
Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere a proiectului de parteneriat public-privat institutional si contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul public si regimul garantiilor ce pot fi constituite de compania de proiect, prevederile din continutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului si durata acestuia.
Autoritatea competenta in implementarea legii este Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, care va emite si normele de aplicare.
La nivelul legislatiei nationale, proiectul de lege abroga in integralitate prevederile Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, avand in vedere, in principal, suprapunerea de reglementare si similitudinile cu Ordonanta de urgenta a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:42
Contestatiile, un instrument democratic prin care se semnaleaza nereguli in cadrul licitatiilor publice, practicat in orice tara civilizata, reprezinta in Romania, cel mai mare inamic al proiectelor pe bani publici. Birocratia stufoasa si haosul de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) transforma institutia intr-un instrument de presiune al afaceristilor care se "hranesc" cu achizitii publice.
Disfunctionalitatile din cadrul CNSC au fost semnalate in repetate randuri, insa fara niciun rezultat. "Am incercat sa modificam legislatia si sa introducem o lista cu acei operatori economici care fac tot timpul contestatii si care nici nu participa la procedura atunci cand au castigat ei respectiva contestatie. Comisia Europeana a refuzat, pentru ca, astfel, se pune o pata pe o anumita companie si atat timp cat n-ai o hotarare judecatoreasca impotriva ei, nu poti sa aplici aceasta eticheta", declara in luna iunie, fostul presedinte ANRMAP, Lucian Vladescu.
Asa s-a ajuns la situatii absurde, in care o serie de companii de stat au fost exceptate de la rigorile legii achizitiilor publice, doar ca sa scape de vesnicii contestatari.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:05
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Ministerului de Finante, respectiv ministrului Bugetului sa prezinte, conform angajamentelor asumate, un Buget multianual 2014-2016, se arata joi, intr-un comunicat al AOAR.
"AOAR considera esentiala construirea Bugetului multianual pentru a fi oferita o minima garantie privind realismul si determinarea de a respecta angajamentele de realizare a viitorului Acord de Parteneriat ce va fi convenit intre Romania si UE, conditie minima pentru utilizarea celor 40 miliarde euro alocate tarii noastre din Bugetul UE 2014-2020. AOAR revine cu solicitarea ca finantarea proiectelor publice in perioada 2014-2016 sa permita atragerea maximala de fonduri europene, eliminand cat mai mult posibil finantarile exclusive de la Bugetul de Stat, practici care au dus in numeroase cazuri la risipa banului public", se arata in document.
De asemenea, AOAR mai cere ca in Bugetul multianual 2014-2016 sa se prevada finantarea adecvata a unor politici publice din domeniul educatiei in principal a invatamantului tehnologic (profesional/dual) sau a asigurarii conditiilor adecvate pentru "clasa zero".
"AOAR cere ministrului Bugetului sa includa in Bugetul de Stat finantarea ministerelor numai pe baza de politici publice transparente, pentru a caror realizare sunt prezentate planuri de actiune, bazate pe obiective si indicatori masurabili", mai arata documentul citat. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 14:45
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut sprijinul ambasadorilor in vederea incheierii de parteneriate public-privat pentru finalizarea unor proiecte pentru Bucuresti, edilul mentionand printre aceste proiecte inelul median si autostrada suspendata, precizeaza Mediafax."Sunt o serie de proiecte pe care le gandim pentru Bucuresti si pe care dorim sa le incepem in anul viitor. Nu se poate altfel decat direct printr-un parteneriat public-privat. Este o etapa de restristi financiare si este greu sa te bazezi numai pe bugetul local", a spus primarul Sorin Oprescu, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.
El a precizat ca printre proiectele pentru care a cerut sprijinul ambasadorilor se numara inelul median si autosatrada suspendata.
"Mai este vorba si de proiectul Arena, care doresc sa intre intr-un parteneriat public-privat, intr-o concesiune temporara. Este vorba in acelasi timp de constructia a catorva bazine olimpice, facute tot prin investitie in cadrul unui parc sportiv national", a mai spus Oprescu.
"Avem cateva ganduri ca sa putem sa ne pregatim si noi, peste ani, sa putem sa ne anuntam pe piata internationala a sporturilor", a adaugat Oprescu.
Cu aceeasi ocazie, Sorin Oprescu a anuntat ca au inceput si lucrarile la parcarile subterane.
"Parcarile subterane au inceput . Urmeaza ultimele pe care le avem in atribuire in parteneriat public-privat. Sunt Alba-Iulia si Valter Maracineanu", a precizat edilul sef al Capitalei. mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 16:01
Sumele obtinute din valorificarea participatiilor minoritare la companiile de stat vor fi utilizate pentru investitii in parteneriat public-privat, cum ar fi constructia celei de-a 2-a centrale nucleare, realizarea celei de-a 2-a hidrocentrale pe Dunare si proiectul AGRI, potrivit lui Videanu, citat de NewsIn.Ministrul a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca managementul fondului ar putea fi asigurat de persoane din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), aflat in subordinea Ministerului Economiei.
Videanu a mai spus ca prin valorificarea participatiilor statului, vor fi stimulate operatiunile pe bursa romaneasca.
Pe de alta parte, ar putea fi asigurata si finantarea deficitului bugetar.
"Sunt acele venituri care pot sa asigure atat finantarea deficitului bugetar al Romaniei, cat si finantarea unor proiecte de investitii.
Dar foarte important este ca vom antrena si vom mobiliza resurse importante pe Bursa, ceea ce inseamna cresterea increderii in economia romaneasca, cresterea increderii in bursa romaneasca", a spus Videanu.
Ministrul economiei a spus ca, in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti, va fi realizat un program pentru a stimula operatiunile pe bursa, astfel incat aceasta sa joace rolul nu numai de valorificare a unor actiuni, ci si de capitalizare a economiei nationale.
"Practic, vom da, atat un impuls in ceea ce inseamna valorificarea participatiilor minoritare si atragerea in buget a unor venituri, chiar daca... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:50
Adancirea deficitului public al Marii Britanii a inceput sa ii alarmeze pe economisti, iar multi spun ca un pachet de sprijin din partea FMI nu ar fi exclus, in contextul in care ministrul de finante, Alistair Darling, urmeaza sa prezinte in curand proiectul de buget pentru anul in curs, scrie AFP. Darling, care va prezenta proiectul de buget in 22 aprilie, a spus anterior ca recesiunea care a lovit Regatul este "mai grava decat se anticipase". Potrivit Sunday Times, acesta ar putea estima o scadere cu 3% a economiei, in 2009, care ar fi cea mai ampla din 1945. Oficialul declarase in noiembrie ca scaderea economica din 2009 va fi de 1%. Insa multi economisti mizeaza pe o comprimare mult mai puternica a economiei. Afectat de scaderea veniturilor bugetare, de injectarea a zeci de miliarde de lire sterline pentru salvarea bancilor, dintre care patru sunt nationalizate, guvernul britanic asista la adancirea rapida a deficitului public si a datoriei de stat. Chiar si Mervyn King, guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, a atras atentia asupra unui nou plan de relansare masiva a economiei, in cadrul viitorul buget. Si in contextul in care economia se deterioreaza, ipoteza unui sprijin financiar din partea Fondului Monetar International (FMI) a inceput sa prinda contur. Miliardarul american George Soros a declarat la sfarsitul lunii martie pentru cotidianul The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 14:20
Costul proiectelor de arhitectura va scadea in viitorul apropiat, ca urmare a diminuarii drastice a numarului proiectelor imobiliare, insa ieftinirea planurilor arhitecturale va avea consecinte la nivelul calitatii, a declarat vicepresedintele OAR, Serban Tiganas."Arhitectii vor scadea preturile, unii poate chiar dramatic. Nu putem aprecia un nivel al ieftinirilor, dar cu siguranta toti arhitectii vor fi nevoiti sa scada preturile. Problema este ca diminuarea preturilor proiectelor se va face cu consecinte in calitate. Calitatea a fost afectata in timpul "boom"-ului imobiliar de lacomia de a luat cat mai mult de lucru, insa acum va fi afectata de disperarea de a nu avea de lucru", a precizat vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
De asemenea, acesta spune ca tot ca efect al crizei economice, care a blocat evolutia pietei imobiliare, se va intensifica activitatea in piata proiectelor publice, directie pentru care in perioada anterioara nu se obtineau oferte de la arhitecti.
"Statul si administratia sunt vazute in randul tagmei ca cei mai prosti clienti in sensul ca au marje mici de negociere a clauzelor proiectelor, platesc putin si tarziu. Ca sa lucrezi cu statul trebuie sa iti finantezi din resurse proprii munca pana la fazele avansate in care poti ajunge la plati", a spus reprezentantul Ordinului.
Mai mult de atat, arhitectii romani se plang ca din cauza regresului inregistrat in industria constructiilor multe contracte finalizate nu au fost onorate de... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 15:34
Proiectele de acte normative ale Ministerului Muncii privind crearea unor sisteme unitare de salarizare pentru personalul contractual bugetar si pentru functionarii publici vor fi trimise Parlamentului in mai, iar modificarea legii pensiilor publice, in decembrie, conform programului Legislativului.Astfel, pentru reorganizarea pietei muncii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) va transmite parlamentarilor spre dezbatere, in luna aprilie a acestui an, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2006 referitoare la organizarea si funccionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).Tot in aprilie, vor fi date spre aprobat proiectul Legii pentru ratificarea Acordului intre Romania si Republica Coreea in domeniul securitatii sociale, care a fost semnat la Seul, la 11 septembrie 2008, si cel privind ratificarea Acordului intre Romania si Bulgaria privind legislatia aplicabila relatiilor de munca, securitate sociala si securitate si sanatate in munca legate de construirea unui nou pod mixt (rutier si feroviar) de frontiera intre cele doua tari, peste fluviul Dunarea, la Calafat Vidin, semnat la 25 iulie 2008.Astfel, pentru reorganizarea pietei muncii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) va transmite parlamentarilor spre dezbatere, in luna aprilie a acestui an, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2006 referitoare la organizarea si funccionarea Agentiei Nationale... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2009, ora 09:14