Criza economica determinata de pandemia COVID-19 este la inceput, dar afecteaza deja un numar important de organizatii din intreaga lume.
Masurile luate de guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, au vizat incetinirea raspandirii noului coronavirus, au avut consecinte imediate, in special asupra industriilor afectate direct. Astfel, afaceri din domenii precum turism, organizare de evenimente, transport sau restaurante/ catering au fost nevoite sa isi suspende activitatea - temporar sau definitiv.
Specialistii estimeaza insa un efect de domino: pe masura ce veniturile scad si neincrederea creste, consumul va fi cu siguranta afectat. Odata cu scaderea consumului, antreprenorii se vor confrunta cu diverse provocari, ce vor afecta cu siguranta cresterea business-ului lor.
Vorbim despre scaderi ale vanzarilor, restrangeri de activitate, intarzieri la plati ale facturilor si chiar suspendarea temporara a activitatii sau inchiderea unor firme.
Barometrul Coface Q1 2020 - Covid 19 estimeaza ca un numar mare de industrii din intreaga lume vor inregistra scaderi datorate actualei pandemii. Ne putem intreba cine va scapa de efectele acestei crize - mai degraba decat cine va fi afectat.
Economiile emergente vor avea mai mult de suferit, conform Barometrului, acestea confruntandu-se si cu scaderea preturilor la petrol sau iesirile de capital, care au crescut de patru ori fata de nivel din 2008.
Estimarea Coface este, in acest context, ca vom avea in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:18
Numarul de companii in insolventa a scazut in primul semestru al acestui an cu 33%, insa aceasta diminuare este compensata de cresterea numarului de firme radiate in timp ce intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil, conform unui studiu realizat de Coface.
"Un nou studiu realizat de Coface Romania privind evolutia insolventelor in Romania, pe parcursul primului semestru al anului 2019, puncteaza scaderea numarului de companii insolvente in aceasta perioada, cu 33%, in contextul unei cresteri economice reale sustinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evolutia macroeconomica nu este sustenabila, din cauza mai multor dezechilibre: adancirea deficitului fiscal cu 81% in primul semestru al acestui an, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, cea mai ridicata inflatie anuala din cadrul UE, de 4,1%, cresterea deficitului comercial si deprecierea monedei nationale. Mai mult, analiza Coface arata ca scaderea insolventelor este compensata de cresterea firmelor radiate, intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil", se mentioneaza intr-un comunicat Coface remis, miercuri, AGERPRES.
Studiul semnaleaza ca firmele care au intrat in insolventa pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani, iar distributia regionala a cazurilor de insolventa in primul semestru al anului 2019 reflecta... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:49
Majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat, a declarat Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments Romania si co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Fondul Proprietatea considera ca majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atat de catre MCSI, cat si de Consiliul Concurentei. In ceea ce priveste initierea procedurii de insolventa, in conformitate cu legislatia romaneasca, Consiliul de Administratie este responsabil pentru a determina daca situatia financiara a societatii necesita o astfel de actiune" a spus Meyer.
Miercuri, un comunicat al MCSI arata ca Fondul Proprietatea (FP) obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea operatorului national postal fiind declararea insolventei companiei.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale 'Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:59
Companiile din industria farma si din domeniul transporturilor, dar si cele din constructii si imobiliare sunt cele mai expuse la insolventa in acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind in dificultate sau in stare de insolventa iminenta, potrivit CITR.
CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015.
Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3.158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi.
"Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un comunicat al CITR.
Companiile din imobiliare genereaza pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de constructii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro si farma, de 53,3 milioane de euro.
Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa,... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 14:50
Autoritatile incearca "sa scoata din circuit" procedura prin care managerii isi baga intentionat firma in insolventa pentru a evita plata unor datorii. Metoda gasita de autoritati: impunerea unui prag minim pentru datorii de 40.000 de lei.
Tot mai multe companii apeleaza la tertipul insolventei pentru a evita rambursarile datoriilor catre banci, stat sau alte firme, fara a sti ca in urma unor investigatii pot raspunde personal in fata instantei.
A devenit un fenomen ca firmele sa refuze negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.
Un stufos proiect de lege (123 de pagini) a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei. Fata de varianta initiala a proiectului in care se vorbea de un prag minim de 90.000 de lei, autoritatile au scazut acest plafon la 40.000 de lei.
"Valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Valoarea-prag este de 40.000 lei atat pentru creditori cat si pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, pentru creante de alta natura decat cele salariale, iar pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat", se arata in proiectul de lege postat pe site-ul ministerului Justitiei.
"Poate fi vazuta in ambele directii aceasta scadere a plafonului de catre autoritati. Ea poate fi un instrument in... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:17
O analiza a Casei de Insolventa Transilvania, realizata in cadrul Programului national de educare si informare a mediului de business din Romania, a scos in evidenta faptul ca managementul defectuos al companiilor a stat la baza a peste 40% din cazurile de insolventa din tara noastra.
"Greselile de management sunt una dintre principalele cauze pentru care companiile intra in insolventa. Din analizele noastre, 43,1% dintre companii intra in insolventa pentru ca managerii lor nu au stiut sa diagnosticheze semnele insolventei la timp si sa intervina eficient asupra cauzei. In acest moment, societatile iau masuri abia dupa 18 luni de la aparitia primelor semne. Impactul deciziilor corecte luate la timp nu se limiteaza doar la societatea ce intampina dificultati, ci si la mediul de afaceri in sine, pentru ca un numar mai mare de societati insanatosite poate duce la crestere si stabilitate economica", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, coordonatorul Departamentului de Pregatire Profesionala al societatii.
In asteptarea unui Cod al Insolventelor
Autoritatile lucreaza la un nou Cod al insolventei, lege cu care urmaresc sa elimine abuzurile companiilor care folosesc aceasta procedura pentru a "scapa" de datorii.
Proiectul in stadiul actual nu este unul definitiv, el urmand sa fie discutat si analizat cu practicieni in insolventa.
Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania a... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 10:35
Dreptul firmelor de a intra in insolventa va fi conditionat, platile in numerar intre operatorii economici vor fi restrictionate, societatile vor fi obligate sa majoreze capitalul social daca raporteaza capitaluri negative, iar actionarii vor raspunde pentru cesionarea firmelor datornice.
Toate aceste masuri vor fi promovate de Guvern printr-un pachet legislativ avand ca scop imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale.
Conform unui document oficial, intarirea disciplinei financiare va fi asigurata prin restrictionarea platilor si incasarilor in numerar intre agentii economici, si anume reducerea semnificativa a limitei maxime a platilor in numerar admise de lege si sanctiuni drastice pentru nerespectarea acestei limite, inclusiv restrictionarea platilor in numerar realizate de operatorii economici catre persoane fizice.
Guvernul va modifica din nou si Legea 31/1990 privind societatile comerciale, prin instituirea obligativitatii majorarii capitalului social in conditiile inregistrarii de capitaluri negative, precum si introducerea raspunderii solidare a asociatilor/actionarilor/administratorilor care cesioneaza societatile comerciale cu datorii catre bugetul de stat si/sau partenerii comerciali.
Legea 85/2006 privind insolventa va fi de asemenea modificata, in sensul introducerii posibilitatii de a fi efectuate inspectii fiscale si dupa data deschiderii procedurii insolventei si conditionarea intrarii in insolventa voluntara... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:01
Numarul insolventelor a scazut la 4.414 de unitati in primul trimestru al anului, cu 34,65% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cea mai semnificativa scadere din ultimii cinci ani.
Cea mai mare scadere a numarului de insolvente s-a inregistrat in industria metalurgica, industria de masini si echipamente sau sanatate si asistenta sociala, se arata intr-un studiu Coface.
"Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate.
Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala", a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface Romania.
Potrivit acestuia, scaderea numarului insolventelor este atribuita unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice.
"Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a adaugat analistul Coface.
Constructiile, al patrulea an consecutiv pe lista "neagra"
Sectoarele care inca sunt afectata de criza financiara, inregistrand cel mai mare numar de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:16
Numarul total de insolvente va scadea in acest an, dar va spori numarul de insolvente ale companiilor importante, in conditiile in care acestea se vor confrunta cu imposibilitatea de a-si mai reesalona creditele, au declarat miercuri reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"In acest an se vor confrunta cu situatii de insolventa companiile din sectorul de retail, imobiliare si industrii, in special din industria constructiilor si a materialelor de constructii, productia de utilaje, agroalimentare. Imposibilitatea de a mai reesalona creditele va aduce companiile mari in fata deciziei de a cere deschiderea procedurii de insolventa", a declarat Andrei Cionca, fondatorul CITR.
Acesta a spus ca top managementul si actionarii incep sa inteleaga oportunitatile unei restructurari efectuate prin procedura reorganizarii, in baza legii insolventei. Astfel, managerii devin mai intreresati sa-si restructureze afacerile cu ajutorul administratorilor judiciari, practicieni in insolventa.
Andrei Cionca a mai spus ca marile companii vor incepe sa acceseze procedura insolventei ca un instrument de restructurare, iar numarul cazurilor de reorganizare va creste.
Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania sustin ca printre principalele cauze de insolventa in 2011 se afla indatorarea excesiva care a stat la baza cresterii din perioada 2006-2008, bazata pe prognoze de crestere nerealiste in contextul crizei economice.
De asemenea, investitiile reprezinta o alta... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 14:05