Turcii care au cumparat divizia Mechel Crome au pus ochii si pe Oltchim si Cupru Min

Vineri, 23 August 2013, ora 12:43
1867 citiri
Turcii care au cumparat divizia Mechel Crome au pus ochii si pe Oltchim si Cupru Min
Combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea / Sursa foto: Cotidianul

Turcii de la Yildirim Holding Inc, al doilea mare producator de crom din lume dupa Eurasian Natural Resources Corporation, iau in calcul extinderea in Romania. Ei s-au aratat interesati de combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si ar putea face investitii la Cupru Min Abrud.

Informatia a fost prezentata chiar de reprezentantii ministerului Economiei, care au mentionat, intr-un comunicat, ca turicii Yildirim Holding Inc. sunt interesati, in general, de industria miniera din Romania si in special pe componenta minereuri.

Contactat de Business24 fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca nu stie nimic despre intentia turcilor de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, si a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.

Grupul turc, activ in mai multe domenii, a inceput o politica de extindere si a facut, in ultimii doi ani, sase oferte in valoare totala de un miliard de dolari, pentru achizitia a sase companii implicate in energie si minerit.

De asemenea, pe 1 august anul acesta, turcii au cumparat si Mechel Crome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pe care au platit 425 milioane de dolari. Acum, turcii se gandesc sa intre si pe piata din Romania, prin preluarea Oltchim.

Azerii si turcii, interesati de Oltchim

Yildirim Holding este cea de-a treia societate din strainatate care si-a manifestat interesul pentru combinatul din Ramnicu Valcea, dupa ce in luna iunie, reprezentantii companiei petroliere SOCAR din Azeibaijan si KazMunaiGas din Kazahstan, au mentionat ca iau in calcul investitia la Oltchim.

"Luam in calcul aceste proiecte de investitii - Oltchim, Arpechim - dar avem nevoie de mai multe informatii", afirma Elshad Nassirov, unul dintre membrii delegatiei azere, care s-a intalnit cu premierul Victor Ponta. Nassirov a mai spus ca Socar a fost interesat de Oltchim si cu cativa ani in urma, dar ca "sprijinul deplin al Romaniei a venit putin cam tarziu", cand compania azera cumparase deja o rafinarie in Turcia.

Avantajele economice ale Oltchim

Oltchim are cateva avantaje competitionale semnificative, fiind singurul combinat de chimic de mari dimensiuni din Europa de Sud-Est.

"Oltchim are o piata de desfacere enorma, sunt piete traditionale ale Oltchim si piete care pot sa fie penetrate. De exemplu, in Turcia se pot vinde mai ales materialele de constructii ale combinatului, profilele pentru geamurile termopan sunt din PVC-ul facut la Oltchim", spunea Piperea, administratorul judiciar al combinatului la inceputul anului.

Privatizarea prin insolventa cu un euro sau prin modelul "General Motors"

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar Oltchim, sustinea ca singura solutie pentru salvarea Oltchim prin procedura de insolventa ar fi ca statul sa stearga datoriile de 400 de milioane de euro, iar Consiliul Concurentei si Parchetul sa deschida investigatii separate pentru verificarea contractelor.

Piperea prezenta, la inceputul anului, doua planuri de privatizare prin insolventa: fie vanzarea pe un euro plus 150 milioane de euro investitii, fie dupa un model folosit la General Motors, in SUA. In acest ultim caz, administratorul judiciar opereaza o separare, intre activele rele si activele bune, acestea din urma fiind aportate intr-o noua societate care sa fie cumparata de un investitor.

Oltchim se asteapta la afaceri cu 50% mai mici

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) estimeaza pentru trimestrul al doilea din acest an o cifra de afaceri de 134,4 milioane lei, in scadere cu 53%, si pierderi din activitatea de exploatare mai mici cu 26%, la 50,3 milioane lei.

"Societatea a reusit sa reduca (in aprilie, n.r.) cheltuielile cu materiile prime si materialele consumate cu 78%, sa reduca alte cheltuieli din exploatare cu 77% si cu 6% cheltuielile cu personalul, in conditiile in care in aprilie nu este implementata reducerea de personal", se arata intr-un comunicat al Rominsolv si BDO, administratorii judiciari ai companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#oltchim privatizare, #yildirm holding oltchim, #Oltchim insolventa, #Oltchim pierderi financiare , #Investitii