Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat o crestere cu o treime a activelor totale, la finalul primului trimestru al anului 2021, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel pragul de 80 miliarde de lei, a anuntat marti Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat o crestere cu o treime a activelor totale, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel pragul de 80 miliarde de lei", arata ASF.
Piata pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul functionarii sale, reusind sa depaseasca episoadele de volatilitate intalnite de-a lungul anilor, avand la finalul anului trecut si cea mai mare pondere in PIB din cadrul pietelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.
"Fondurile de pensii private obligatorii au in continuare o evolutie solida, un lucru remarcabil, avand in vedere ca traversam o perioada mai putin favorabila din punct de vedere economic. Ritmul de crestere sustinut confirma stabilitatea si rezilienta sistemului de pensii private, precum si capacitatea acestuia de a se dezvolta si a genera beneficii pe termen lung participantilor.
Majoritatea covarsitoare a participantilor este insa alocata aleatoriu. O mai buna informare si o cat mai corecta cunoastere a pietei pensiilor private va oferi sansa celor care contribuie la aceste fonduri sa ia decizii nu doar responsabile, ci si care corespund pe... mai mult
Marti, 11 Mai 2021, ora 16:53
O clinica medicala privata din Bucuresti a fost obligata de instanta sa reangajeze un medic pe care l-a concediat invocand reducerea activitatii din cauza pandemiei. Sentinta nu este definitiva. Dosarul scoate la iveala ca medicul era platit cu 6.000 de lei pentru o norma de doua ore pe zi.
Printr-un proces deschis la Tribunalul Bucuresti o doctorita ORL a dat in judecata o clinica medicala privata cu care a avut contract pentru doua ore de munca pe zi si care a concediat-o. In proces, medicul a cerut reangajarea, plata salariilor pentru perioada in care a fost data afara si daune morale de 50.000 de euro pentru repararea prejudiciului suferit "ca urmare a actelor de hartuire exercitata de parata asupra reclamantei si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata".
6.000 de lei, pentru doua ore pe zi
Procesul a scos la iveala ca medicul era platit, inainte de a fi concediat, cu 6.000 de lei net pentru un program de 10 ore pe saptamana, ceea ce inseamna doua ore pe zi. Astfel, prin proces, medicul a solicitat si sa ii fie platite contributiile sociale la valoarea salariului net, valoarea bruta a salariului doctoritei fiind mai mica decat se impunea pentru un venit de 6.000 de lei net.
Medicul a mai aratat in proces ca "inca de la inceputul relatiilor de munca a avut probleme cu parata, in sensul ca nu avea instrumentele necesare desfasurarii activitatii, personalul medical auxiliar nu se ocupa cu sterilizarea instrumentelor existente".
"Decizia de... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 06:45
Pensia privata o va completa pe cea de la stat, iar in conditiile salariilor din Romania actuala lucrurile nu arata deloc bine pentru angajatii cu venituri mici si medii. Cum cei care sunt platiti cel mai putin reprezinta majoritatea populatiei, sansele ca acestia sa aiba o pensie privata substantiala sunt destul de mici.
Mentionam ca toate calculele pe care le vom face in cadrul acestui material sunt estimari bazate pe anumiti parametri actuali ficsi sau predictivi pentru a va face o idee despre ce va asteapta la batranete.
Acesta fiind spuse, daca sunteti un barbat de 45 de ani, care ar urma sa iasa la pensie in 2041, adica peste 20 de ani si vreti sa mai beneficiati de o pensie privata inca 20 de ani, alaturi de pensia de la stat, atunci pregatiti-va sa fiti descurajat.
Pensie de 2.500 de lei pentru 20 de ani
Potrivit calculatoarelor online, daca vreti sa aveti o pensie privata de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani incolo, atunci va trebui sa cotizati catre fondul de pensii, lunar, cate 825 de lei.
Acesti 825 de lei reprezinta acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.
Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii.
Astfel ca, pentru a contribui cu acesti 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui sa aveti un salariu brut de 22.000 de lei.
In... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 00:05
Dezbaterea cu privire la salariile mari ale functionarilor publici fata de cele din mediul privat se pune in termeni gresiti, considera cercetatorul Dani Sandu. Acesta explica intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca atunci cand facem aceasta comparatie trei detalii trebuie avute in vedere.
"Nu mai pot cu discutiile astea despre de ce salariile bugetarilor sunt mai mari decat cele din privat. E o prostie colosala, factual, sociologic, politic, din o gramada de puncte de vedere. De data asta, am vazut mareata analiza din Dilema Veche. Intamplator, a unui economist pe care il respect in general.
Deci, pe rand.
1. Greseala factuala: Nu e adevarat ca "Romania este unul dintre putinele state europene in care, in medie, salariile din sectorul public sint mai mari decit cele din mediul privat". Nici nu e de discutat aici. Chiar si un google search ar fi lamurit pe oricine, dar na ca dau direct cu citat din Slawinska (2020): "Most of the studies focused on developed economies are fairly unanimous and indicate that there is a positive wage premium paid to public sector workers, see e.g. Ehrenberg and Schwarz (1987), Bender (1998), Gregory and Borland (1999), Christofides and Michael (2013), de Castro et al. (2013)".
Aici nici nu stiu ce sa spun mai mult, e atat de evidenta situatia ca mi se pare aproape neverosimil cum oameni cu nume, prenume, functie politica, uneori chiar post de profesor universitar, au tupeul sa spuna astfel de baliverne ridicole. Nu doar ca in... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 17:54
Guvernul va trebui sa gaseasca, pe termen scurt, o modalitate pentru proiecte in parteneriat public-privat pentru constructia sau modernizarea spitalelor, a declarat luni, 1 februarie, premierul Florin Citu.
"Nu poti sa modernizezi peste noapte cu bani europeni, e mai complicat. Eu va spun ca sunt acele spitale regionale care se fac cu bani europeni, dureaza. Pe fonduri europene dureaza. Va trebui sa gasim o strategie, o modalitate de a construi rapid sau de a moderniza rapid cu bani jumatate de la buget, jumatate, poate, din privat.
Sa revenim la parteneriat public-privat, pentru ca lucrurile merg mult mai rapid in acea formula, daca se poate. Trebuie sa ne uitam si la aceasta varianta pe termen scurt", a afirmat Citu, inainte de sedinta conducerii PNL.
El a adaugat ca, pe termen mediu, se folosesc fonduri europene, asa cum s-a procedat si anul trecut.
"Pe termen mediu, e adevarat, folosim fonduri europene si am facut si anul trecut. Revin la buget, pentru ca aceasta este discutia in aceasta perioada. Anul trecut, investitii record de la buget in economie, mai mult, a fost aproape 46% din finantare, a venit din fonduri europene, anul acesta crestem investitiile in buget.
Deci, este al doilea an, o sa fie investitii record si crestem iarasi procentul pentru fonduri europene", a precizat prim-ministrul, intrebat ce s-a intamplat cu strategia conceputa dupa tragedia de la Spitalul judetean de la Piatra Neamt privind modernizarea spitalelor din bani europeni.... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 11:55
Calculele sunt estimative, bazate pe mai multe variabile, una dintre cele mai importante fiind randamentul anual al fondului de pensie privata obligatorie pe care l-ai ales.
Mai mult, la aceste calcule conteaza foarte mult si salariul tau brut dar si nivelul de cotizare pe care-l va impune statul in anii urmatori.
In calculele noastre, am luat in considerare o suma acumulata deja de 10.000 de lei in contul tau, cu o contributie lunara de 3,75% (cat este in prezent) si mai multe niveluri de salarii brute si randamente. Toate calculele de pensii tin cont si de faptul ca pensia se va acorda pe o perioada de 20 de ani.
Astfel ca, in cazul unui barbat care mai are 20 de ani pana la iesirea la pensie si care a strans deja 10.000 de lei in contul sau de pensie privata obligatorie, la un salariu brut de 3.000 de lei, acesta va avea o cotizatie lunara de 112,5 lei, iar la un randament anual de 4% al fondului de pensie, pana la pensie ar urma sa stranga 64.500 de lei, adica echivalentul unei pensii private obligatorii de 260 de lei, timp de 20 de ani.
Daca randamentul ar fi de 5% pe an, pensia lui ar creste la 300 de lei pe luna, la 6%, pensia creste la 349 de lei, iar la 7%, aceasta va ajunge la 406 lei.
20 de ani de cotizare - salariu brut: 4.000 de lei
Pastram aceleasi conditii dar majoram salariul brut cu 1000 de lei, adica si cotizatia lunara la creste la 150 de lei. In acest caz, pensia privata obligatorie va creste la 316 lei pe luna. Daca majoram... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2020, ora 00:02
De cand a fost initiat acest sistem de pensie privata obligatorie, in urma cu mai bine de 10 ani, romanii mai tineri ar fi trebuit sa isi asigure o parte din pensie printr-un procent care era rerutat catre Pilonul II.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat cotizezi cu adevarat la pensia ta privata obligatorie.
In acest moment, cotizatia fiecarui participant ar fi trebui sa ajunga undeva la 6% din cele 25 de procente. Din pacate, cotizatia a fost inghetata, in urma cu cativa ani, asa ca acum nu trimitem catre pensia privata obligatorie decat 3,75% din salariul brut pe care-l avem.
In aceste conditii, este destul de simplu sa ne dam seama cati bani trimitem lunar catre Pilonul II.
Daca avem un salariu brut de 3.000 de lei, asta inseamna ca spre Pilonul II ajung, lunar, circa 112,5 lei. In cazul in care avem un salariu brut de 4.000 de lei, vom cotiza in fiecare luna cu 150 de lei, in timp ce pentru 5.000 de lei, salariu brut, cotizatia ajunge la 187.5 lei.
La fiecare 1.000 de lei in plus la salariu, cotizatia mai creste cu 37,5 lei. Astfel ca, la un salariu brut de 10.000 de lei, cotizantul va ajunge sa dea lunar 375 de lei catre pilonul II de pensie.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la termen. Care este mai avantajos?... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:30
Petrecerile private, precum cununiile si botezurile, sunt interzise la restaurante si terase in Romania pentru limitarea raspandirii virusului COVID-19.
Totusi, legislatia din Romania permite sa fie organizate la domiciliu petreceri private in limita a cel mult 20 de persoane.
"Daca fac acasa (petreceri - n.r.) cu 20 de oameni este la limita regulii impuse de noi. Daca fac deja cu 30 de oameni, atunci, daca organele de control sunt sesizate, aplica amenzi. Asa este in momentul de fata decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, statuata prin hotarare de guvern", a explicat vicepremierul Raluca Turcan, marti, la Digi24.
Intrebata daca este o solutie ca vecinii sa reclame astfel de petreceri, Raluca Turcan a raspuns: "Oamenii pot sa sesizeze Politia. Politia aplica legea si dorinta noastra este, facand publice acest masuri si pericolele care ii asteapta pe cei care incalca legea, sa crestem gradul de conformare". ...citeste mai departe despre "Cate persoane pot participa la o petrecere privata fara sa fie amendate. "Oamenii pot sa sesizeze Politia"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 10:42
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04