Masinile electrice vor fi mai ieftine decat masinile pe benzina, in Europa si Statele Unite, pana in 2025, pe fondul ieftinirii pretului bateriilor.
In prezent, bateriile reprezinta aproape jumatate din costul unei masini electrice, iar pretul acestora va scadea cu aproape 77% in perioada 2016-2030, a spus cercetatorul britanic Colin McKerracher, citat de Bloomberg.
Renault, producatorul masinii electrice Zoe, prevede ca costurile totale ale detinerii unei masini electrice vor fi egale cu cele ale unui vehicul care are motor cu combustie interna, incepand din 2020, sustine Gilles Normand, vicepresedintele diviziei de masini electrice a companiei franceze.
Potrivit vicepresedintelui Renault, costurile tehnologiei masinilor electrice se vor reduce, pentru ca sunt din ce in ce mai multe descoperiri la acest nivel, asa ca pretul unui masini electrici va scadea.
Pe de alta parte, pretul unei masini cu motor cu combustie interna va creste pe fondul reglementarilor mai riguroase.
Citeste si:
Motivul pentru care 95% din populatie nu va mai detine o masina pana in 2030Seful Renault Romania anunta in ce conditii vom avea o Dacia electricaTopul celor mai proaste masini din 2017 ...citeste mai departe despre "Masinile electrice vor costa mai putin decat cele pe benzina pana in 2025" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 13:02
In ultima perioada s-au inmultit stirile privind reducerea pretului la petrol la un nivel minim pentru ultimii ani.
De exemplu, in anii de glorie al bulei speculative, petrolul se vindea la 145 dolari/baril, iar saptamana aceasta acesta a coborat la un nivel mai mic de 30 dolari/baril.
Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul
Fata de anii anteriori, si benzina s-a ieftinit usor la pompa, dar nu semnificativ, si in nici un caz in acelasi raport cu ieftinirea petrolului.
O gluma spune ca daca petrolul ar fi gratis, benzina s-ar ieftini doar cu un leu. Insa poate exista o farama de adevar in acest banc?
Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui
Taxele si pretul combustibilului
In primul rand, ar trebui sa vedem ce componente regasim in pretul de vanzare al combustibilului la pompa de alimentare, caz pentru care analizam influenta taxelor intr-un pret de benzina fara plumb ce se comercializeaza cu 4,8 lei/litru,... citeste mai departe despre "Pretul petrolului e la pamant, dar benzina nu-l urmeaza: De ce statul nu umbla la taxe?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 07:41
Petrolul este materia prima care are cel mai mare impact in economia Romaniei si care influenteaza in mod direct preturile tuturor produselor din comert. Poate tocmai de aceea subiectul ar trebui tratat cu mult mai multa responsabilitate de autoritatile din Romania.
Pretul petrolului a scazut in ultimul an cu 50% pe pietele internationale. De ce nu se vede aceasta scadere si in buzunarul consumatorului?
Un factor important este cursul de schimb, mai exact deprecierea leului in raport cu dolarul american din ultimul an. Daca in februarie 2014 un dolar american valora 3,2 lei, astazi acesta a ajuns la un curs de 3,9 lei.
Pretul unui litru benzina in prezent este 5,15 lei, beneficiind de o scadere de la 6,25 lei, in aceeasi perioada a anului trecut.
In eventualitatea in care evolutia dolarului ar duce cotatia acestuia in intervalul 3,2-3,3 lei, ar trebui sa vedem un pret al carburantului de 4,5 lei/litru.
Insa motivul pentru care in Romania preturile carburantilor sunt cele mai mari din regiune este valoarea taxelor impuse de Guvern.
Astfel, din pretul unui litru de benzina, de 5,15 lei, Guvernul incaseaza TVA de 24%, care reprezinta 1 leu/litru; totalitatea accizelor aprox. 33% reprezinta circa 1,55 lei din pretul unui litru de carburant; acum un an a fost introdusa si supra acciza de 7 centi/litru, deci inca 0,4 lei/litru.
Astfel, statul roman colecteaza 2,95 lei/litrul de carburant. Iar companiile din industrie, din restul de 2,2 lei/litru, trebuie... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 13:15
1Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de tari.
Un galon de benzina premium, adica circa patru litri, costa 4,92 de euro, in timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpararea a aproape patru litri de benzina, un roman trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic, potrivit Mediafax.
In ceea ce priveste pretul litrului de benzina, acesta se situeaza la 1,3 euro, scazand cu 17% in ultimele sase luni in Romania, potrivit datelor Bloomberg.
Astfel, Romania se claseaza pe locul 29 in randul tarilor luate in considerare de analiza Bloomberg, dupa pretul litrului de benzina.
Tinand cont, insa, si de salarii, Romania se plaseaza in clasamentul denumit "suferinta la pompa" pe locul 11 in randul celor 61 de state analizate.
Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).
In functie de pret, Romania se afla intre Croatia (1,31 euro pe litru), locul 28, si Chile (1,26 euro pe litru), locul 30. Pretul unui litru de benzina este mai mic decat in Romania in tari ca Lituania (1,29 euro pe... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 14:38
In timp ce pretul barilului de petrol scade dramatic la bursa de marfuri din New York, pretul benzinei la pompa din Bucuresti creste sistematic. Acest paradox nu-l pot explica decat specialistii in ingineria pretului la benzina, cei care anticipasera anul trecut ca, pana la sfarsitul lui 2011, litrul va ajunge sigur la 6 lei. Consiliul Concurentei lucreaza cu cincinalul Sunt semne destule ca proorocirea se va adeveri mai spre dupa Craciun, ca un fel de incheiere la luna cadourilor. Recent, insusi presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari a estimat la o emisiune televizata ca, pe la sfarsitul anului viitor, vom avea un nou cadou, respectiv litrul de benzina va ajunge la 7 lei. Stilul acesta de a prezice preturile mai bine chiar decat insasi mama Omida da de banuit ca respectivele preturi de la pompele dambovitene nu depind nici de barilul americanilor, nici de razboiul arabilor, nici de conductele rusilor, cat depind de muschii benzinarilor. Ei intre ei hotarasc singuri cat le vom plati noi lor, ca sa fim chit. Anul trecut, intr-o situatie la fel de tragi-comica precum cea de anul acesta, premierul Boc s-a dat mare si a cerut Consiliului Concurentei sa faca o investigatie si sa verifice cum justifica benzinarii pretul. Raspunsul a fost halucinant: investigatia fusese deja comandata de vreo cinci ani, Consiliul verifica de zor, dar asta va mai dura. Cat va dura? - a intrebat presa scandalizata. Raspunsul a sosit linistitor: inca vreo trei luni.... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 07:16
Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a scazut joi preturile de referinta la benzina cu 9 bani/litru si la motorina cu 3 bani/litru, potrivit site-ului companiei, downstream.ro, transmite NewsIn.Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,33 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 6 lei/litru.
Motorina Efix Diesel costa 5,23 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,54 lei/litru.Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.
Ultima modificare a preturilor a fost operata de Rompetrol la 17 mai, cand compania a scumpit benzina cu 9 bani/litru. mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 17:41
Pretul barilului de petrol, cu livrare in luna iunie, a scazut cu 3,86 de dolari, ajungand la pretul de 95,9 de dolari, potrivit Mediafax.
Potrivit analistilor, investitorii se asteapta ca statisticile privind piata fortei de munca din SUA sa fie proaste, fapt care ar avea consecinte asupra pretului la combustibil si produse petroliere, potrivit Gandul.
In cursul zilei de joi, pretul barilului a suferit cea mai mare scadere din aprilie 2009, de 9,44 dolari. Principalul motiv al scaderii pretului barilului au fost perceptiile proaste ale investitorilor cu privire la piata muncii din SUA.
Potrivit unor oficiali americani, cererile de somaj din SUA au crescut la 474.000, cel mai mare nivel din ultimele 8 luni.
Relatia de pret dintre barilul de petrol si costul unui litru de benzina este de 40-50 de bani pentru fiecare 20 de dolari adaugati la pretul barilului de petrol, potrivit reprezentantilor Lukoil.
Prin urmare, preturile la pompa ar putea scadea cu 40-50 de lei, daca vanzatorii de carburanti ar aplica acest mecanism.
Cel mai consumat sortiment de benzina, euro 95 s-ar putea ieftini de la 5,3 la 4,8 lei/litru.
Oficialii companiilor petroliere au subliniat in repetate randuri ca evolutia barilului se reflecta in pretul benzinei la pompa cu o intarziere de 60 de zile, respectiv dupa epuizarea stocurilor curente.
Per total, incepand din februarie pana saptamana trecuta, petrolul s-a scumpit cu 35%. Tendinta actuala, care reiese clar din evolutia celor mai... mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 12:39
Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, daca preturile la carburanti pot fi inghetate in Romania in baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale, dar care este adoptata inaintea aderarii la UE, potrivit Mediafax. El a aratat ca cele doua institutii vor analiza daca aceasta lege mai este compatibila cu normele UE.
"Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a spus Boc.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, marti, ca institutia va finaliza investigatia pe piata carburantilor pana la jumatatea anului, dupa ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeana, iar companiile implicate isi vor spune parerea in acest caz.
El a aratat totodata ca o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala, dar ca trebuie stabilit daca piata carburantilor se afla intr-o astfel de situatie exceptionala.
La randul sau, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, a declarat ca la nivelul Comisiei s-a format o comisie de ancheta asupra Petrom pentru a investiga modul in care se formeaza preturile pentru carburanti si perioada post-privatizare.
Iancu a afirmat ca Petrom este de acord cu inghetarea preturilor pe o perioada limitata de timp, dar doar daca Guvernul vine cu o masura care sa se aplice tuturor companiilor de pe piata.
In luna ianuarie, Agentia Nationala... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 21:55
Compania Rompetrol Rafinare (RRC), care face parte din Grupul Rompetrol, a avut anul trecut pierderi de aproximativ 193 milioane dolari, in crestere cu peste 11% fata de pierderile de 173,72 milioane dolari din 2009, potrivit raportului publicat marti pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, transmite Newsin.De asemenea, Rompetrol Rafinare a inregistrat in 2010 o cifra consolidata de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari, in crestere cu 12% fata de rezultatul obtinut in 2009, precum si o imbunatatire a rezultatului operational (EBITDA), de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari.
"Rezultatele financiare au fost influentate in primul rand de factori externi, precum evolutia cotatiei titeiului (care a crescut cu 28%) si a produselor petroliere (mai mult cu 25% pentru benzine, cu 28% pentru motorine), scaderea cererii de produse, inchiderea sau reducerea capacitatilor de rafinare, sau de imbunatatirea cu 42% a marjei de rafinare.
La acestea se adauga insa si conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar, impactul unor masuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, cresterea ratei inflatiei (de la 4,75% in 2009 la 7,90% in 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", potrivit raportului companiei.
Oficialii Rompetrol spun ca, pe fondul reviziei din perioada 20 septembrie - 1 noiembrie 2010, segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru... mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 00:11