Noul proiect privind redeventele va intra in dezbatere publica la inceputul anului viitor, fiind nevoie de un consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii, o parte din reventele incasate urmand sa fie transferate, prin viitorul sistem, catre autoritatile locale, afirma premierul Victor Ponta.
"Noul proiect intra in dezbatere publica la inceputul anului viitor, pentru ca este nevoie de consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii. De ce n-am facut dezbaterea in 2014? Ati vazut circul facut la reducerea CAS (mai intai motiune impotriva Guvernului pentru a adopta masura, apoi motiune pentru ca am adoptat-o! Din partea acelorasi oameni, doar pentru ca era an electoral). Ar fi fost o dovada de iresponsabilitate sa aducem proiectul in dezbatere in timpul anului electoral", sustine Ponta intr-o postare pe Facebook, informeaza Mediafax.
El arata ca, in prezent, este in vigoare o solutie pentru ca statul sa incaseze cat mai mult de la companiile mari, si anume prin taxa speciala pe profiturile suplimentare ale companiilor din domeniu, care insemna doua treimi din profitul suplimentar generat de tarifele acestor companii, varsat la bugetul de stat. Ponta arata ca acest mecanism de impozitare este acceptat de catre partenerii externi si ramane in vigoare si anul viitor.
"In noul proiect (privind redeventele - n.r.), care va merge in Parlament, sustinem o idee pe care a promovat-o si Klaus Iohannis (asumata in programul sau prezidential). Este vorba despre... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:20
Compania Lukoil nu e credibila atunci cand ameninta cu plecarea din Romania, mai ales ca de curand a primit drept de exploatare in Marea Neagra, spune analistul Lucian Isar, care este de parere ca scandalul are o stransa legatura cu alegerile si ca gigantul rus este un contributor important la campania lui Victor Ponta.
Fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Ponta I, Lucian Isar spune ca, daca vrem sa ne explicam ce se intampla in acest caz, trebuie sa ne indreptam atentia catre companiile cu care Lukoil a lucrat in ultimii 12-13 ani si au facut profit, desi Lukoil a fost permanent pe minus.
Totodata, el subliniaza faptul ca si alti patroni romani au ajuns la inchisoare in ultimul timp, dar premierul nu a reactionat, desi erau afectati mai multi angajati decat in cazul Lukoil.
"Autoritatile stiau ce se intampla de mult timp"
"Operatiunile care erau realizate de compania Lukoil in Romania nu sunt o noutate nici pentru autoritati, nici pentru mediul de ...citeste mai departe despre "Lucian Isar explica scandalul Lukoil: E un contributor important la campania electorala" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 10:34
Iata ca Lukoil vrea sa reporneasca rafinaria Petrotel de la Ploiesti. Daca e o decizie definitiva sau doar o eschiva in fata scandalului starnit ramane de vazut. Exista informatii pe surse ca Lukoil avea planul de relocare la Burgas. Daca a renuntat la el sau nu, vom vedea. Eu va propun sa vedem ce am avut si, deocamdata, n-am pierdut.
In scandalul Lukoil, Victor Ponta a luat in brate protectia locurilor de munca si cele 100 de milioane de dolari pe care le varsa lunar companiile petroliere la bugetul de stat. De dragul lor, a cerut procurorilor sa actioneze cu bisturiul, nu cu bomba atomica si de dragul lor intelegem ca are o pozitie atat de umila in fata santajului rusesc.
Sa le luam pe rand.
Prima grija a premierului par a fi locurile de munca si, principial, e normal sa fie asa. Sigur ca angajatii grupului Lukoil, care contine rafinaria Petrotel si lantul de aproximativ 100 de benzinarii, in jur de 3.500 de oameni, au copii si rate la banca.
Dar, am mai spus-o, nu e ...citeste mai departe despre "De ce plange Victor Ponta dupa Lukoil? (Opinii)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 09:00
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca, potrivit datelor oferite de ANAF, orice rafinarie din Romania a contribuit la bugetul de stat consolidat pe primele trei trimestre cu 2,7 miliarde lei.
"Am spus ca ii felicit, si ii sustin si ma bucur ca magistratii romani combat evaziunea fiscala, ca fiecare sef de firma care incalca legea trebuie sanctionat si trebuie recuperat prejudiciul. E foarte bine ce face Justitia. Eu, ca prim-ministru, am obligatii fata de partea sociala, pastrarea locurilor de munca, si fata de partea bugetara. Orice rafinarie din Romania, sunt mai multe, nu este una singura, am datele oficiale: pe primele trei trimestre a platit catre bugetul de stat consolidat in jur de 2,7 miliarde de lei noi, cam 100 de milioane de dolari pe luna, dincolo de taxele locale. Evident, este vorba de mari contribuabili la bugetul de stat. (...) Doar de la o rafinarie, nu vreau sa fac distinctia intre una sau alta. Avem datele oficiale de la ANAF", a declarat Ponta la Parlament, informeaza Agerpres.
In ceea ce priveste compania Lukoil, aceasta nu a platit impozitul pe profit, fiind de cativa ani pe pierdere, a adaugat Ponta.
"Presedintele Basescu nu cunoaste legea - nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contributii de asigurari sociale, tot ce plateste o companie. (...) Presedintele este extrem de nepregatit pentru o persoana publica. O companie in pierdere nu plateste impozit pe profit. Dar o companie, chiar si pe pierdere,... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 10:10
Presedintele Traian Basescu a catalogat, joi, drept inadmisibila presiunea facuta de reprezentantul companiei Lukoil si a cerut Guvernului ca daca maine Lukoil nu reia productia sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti.
Basescu a sustinut ca comportamentul partii romane fata de Lukoil trebuie sa fie "pe intelesul rusilor", el avertizand ca aceasta companie trebuie sa se hotarasca: ori respecta legile statului roman si ramane aici, ori, "daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo", conform Mediafax.
Presedintele a spus ca in problema Lukoil nu discuta "abordari dambovitene", ci doar amenintari si presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si a Guvernului Romaniei.
"O astfel de abordare este inadmisibila, iar daca maine stabileste sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti pentru ca asta depaseste limitele unei companii", a declarat Basescu.
El a spus ca Guvernul trebuie sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria de la Ploiesti si sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare.
"La constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie", a adaugat seful statului.
"Comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Va trebui sa ne comportam la fel. Rusii nu pot spune: . Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 16:45
Sechestrul pus pe produsele companiei Lukoil si posibilitatea ca rafinaria Petrotel sa fie inchisa ar putea conduce la cresterea pretului carburantilor.
"In momentul in care este redusa cantitatea de produse petroliere injectata de o companie in piata se pot intampla doua lucruri. In primul rand, la acelasi consum se va inregistra o scadere a ofertei si asta va conduce la o crestere a pretului.
Pe de alta parte, este posibil ca firmele concurente sa se grabeasca sa ocupe locul lasat liber de compania respectiva - in acest caz Lukoil - si atunci nu va mai creste pretul, pentru ca ceilalti au venituri mai mari, avand in vedere ca vand o cantitate mai mare de carburant", a explicat expertul in energie Ionut Purica pentru Ziare.com.
Situatia de la Lukoil
Saptamana trecuta, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde de lei (230 de milioane de euro), din care 112 ...citeste mai departe despre "Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 12:25
Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel.
"Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov int-o intalnire cu presa.
El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.
El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca nu i s-a prezentat, de catre procuratura, niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu.
"Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu procuratura, dar fara sa ofere detalii.
"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.
El a afirmat ca acuzatiile procurorilor... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 08:59
Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral in bugetul de stat, conform sistemului aplicat pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplica in multe tari europene: acum, toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca autoritatea locala si oamenii din zona spun 'Eu ce castig ?'. Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala", a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat ca aceasta prevedere va fi inclusa in noua lege a redeventelor, care trebuie aprobata anul viitor.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:45