Lukoil decide vineri daca inchide Petrotel

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 08:59
1793 citiri
Lukoil decide vineri daca inchide Petrotel

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel.

"Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov int-o intalnire cu presa.

El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.

El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca nu i s-a prezentat, de catre procuratura, niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu.

"Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu procuratura, dar fara sa ofere detalii.

"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.

El a afirmat ca acuzatiile procurorilor sunt nefondate.

"Astazi am convenit masuri asiguratorii care vor fi in vigoare pe perioada cercetarii (...) Consideram acuzatiile netntemeiate. Persoanele fizice care au facut asa ceva sa fie sanctionate, iar din acest punct de vedere vom acorda tot sprijinul nostru la desfasurarea anchetei", a continuat Nekrasov.

El a precizat ca in prezent se afla sub sechestru stocurile strategice de titei si produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone titei si circa 60.000 tone de benzina si motorina. De asemenea, tot patrimoniul rafinariei este sub sechestru, precum si debitul pe care Lukoil Romania il are catre Petrotel.

"Pentru noi a fost o lovitura foarte mare oprirea rafinariei, ne-a surprins aceasta decizie", a mai spus Nekrasov.

Directorul general al Petrotel Lukoil a fost pus sub control judiciar

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Luni, premierul Victor Ponta spunea ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.

Sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile angajatilor, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a precizat ca deciziile luate in cazul S.C. Petrotel Lukoil SA au rezultat in urma discutiilor cu reprezentantii conducerii societatii si "nu urmare unor declaratii cu caracter public facute de persoane din spatiul politic".

Precizarea este facuta dupa ce premierul Victor Ponta a declarat - in contextul sechestrului impus initial la Lukoil si opririi fabricii - ca Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati, apreciind ca nimeni nu fugea din tara cu conductele companiei. Declaratiile lui Ponta si decizia ulterioara a procurorilor de ridicare partiala a sechestrului au determinat reactii politice, dar si reactia CSM, care urmeaza sa decida daca a fost afectata independenta procurorului de caz.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#lujoil rafinarie, #romania lukoil , #stiri Lukoil