Romania are de castigat, din punct de vedere bugetar, de pe urma noii reforme PAC (Politica Agricola Comuna), sustine comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
"Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019", a declarat oficialul, intr-un interviu acordat Agerpres.
El recunoaste ca, totusi, chiar si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana, dar puncteaza ca "diferenta va fi mult redusa".
"Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al continutului, Romania are de castigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru ca permite Romaniei sa isi ia in considerare specificul agriculturii si sa aiba o abordare specifica care sa tina cont de realitatile de aici si de obiectivele politice care exista.
Un dezavantaj, desi nu stiu daca este totusi un dezavantaj, este ca Romania va... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:34
Romania va beneficia si in perioada 2014-2020 de subventii pe suprafata, iar autoritatile au posibilitatea de a orienta finantarea europeana acolo unde este nevoie de fonduri sau de acorda ajutoare cuplate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, au prezentat, in cadrul unei sedinte de lucru, principalele directive ale noii Politici Agricole Comune si beneficiile directe pe care le are Romania din noua PAC pentru perioada 2014-2020.
Business24 va prezinta cele mai importante modificarile ale PAC si beneficiile Romaniei:
- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.
"La inceputul lui 2010, cand am ajuns la Bruxelles, discutia era cu cat sa reducem PAC, cu 20-30%, in contextul in care bugetul era afectat de criza. Obiectivul meu a fost sa obtin mentinerea bugetului, dar si ca tarile sa accepte o reducere a platilor directe. Alocarea bugetara totala cu PAC se reduce lejer, insa PAC este cel mai putin afectata, iar pentru statele membre care au plati directe mari aplicam alte reduceri pentru a putea a acorda subventii noilor state membre", a declarat... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:50
In Noua Politica Agricola Comuna, autoritatile nationale vor avea posibilitatea, incepand cu 2014, sa elaboreze subprograme in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru a sprijini un anumit sector agricol.
"Ca element de noutate, in Noua Politica Agricola Comuna, autoritatile natioanele pot elabora subprograme in cadrul PNDR pentru a sustine restructurarea anumitor sectoare sau pentru a acorda plati la pachet pentru un anumit sector", a declarat comisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de specialitate.
La randul sau, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat ca autoritatile au in vedere infintarea a doua subprograme pentru sustinerea unor sectoare cu probleme in Romania.
"Vom avea submasuri prin care sa finantam beneficiarii in PNDR prin doua subprograme - 'Zona Montana si submontana' si programul pe lapte. Ne gandim serios sa cream un program pentru zona de pomicultura unde incercam sa venim cu un program similar cu cel de la vita de vie", a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin in cadrul unei conferinte pe tema "Viitoarea Politica Agricola Comuna - Oportunitati si prioritati pentru Romania" oranizata de MADR. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:18
Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a afirmat ca subventionarea agriculturii romanesti ar trebui sa fie orientata mai mult catre piata. Acesta a mai subliniat ca agricultura ecologica, pomicultura si apicultura fac parte din sectoarele care au nevoie de finantare suplimentara.
"Pentru anul viitor am in vedere o analiza de piata pentru a vedea ceea ce se cere pe piata romaneasca, dar si pe piata unica din care facem parte. Eu cred ca ar trebui sa ne uitam mai mult atunci cand producem la ceea ce se cere pentru a sprijini in continuare. Cred ca trebuie sa ne orientam mai mult catre agricultura ecologica, un segment insuficient sprijinit la momentul acesta, trebuie sa sprijinim vaca de carne, nu numai pe zonele defavorizate ci la nivel national, pentru ca exista cerere foarte mare pe piata. Daca ne uitam catre apicultura si acolo putem sprijini mai mult", a declarat acesta.
"Ma bazez foarte tare pe noutatile aduse de Politica Agricola Comuna care va sprijini, dupa modelul viticulturii, un program de reconversie si replantare. Exista proiectii pe un an de zile sau pe perioade mai mari pe care ar trebui sa ne orientam politica, cand vorbim de subventionare in zona agriculturii", a continuat ministrul in legatura cu programele Politicii Agricole Comune. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:05
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legisla?ia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Suedia ?i Marea Britanie.
Cea mai mare penalizare a fost impusa Portugaliei - 89,4 milioane de euro. Marea Britanie va returna 34,5 milioane de euro, iar Italia, 28 de milioane de euro. Suedia a primit o penalizare in valoare de 20,4 milioane de euro.
In Romania, noua Politica Agricola Comuna ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2014.
Noua Politica Agricola Comuna, amenintata de disputele pe tema bugetului UE mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 15:16
Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune dupa 2013, in cadrul unei reuniuni intre expertii APIA si ai institutiilor similare din Franta, a anuntat luni agentia.
"APIA a organizat la sediul sau, in perioada 10 - 11 mai 2012, reuniunea grupului de lucru bilateral intre expertii APIA si ai institutiilor similare din Franta - Agentia de Servicii si Plati (ASP) si FranceAgriMer (FAM), in vederea discutarii unor aspecte importante pentru cele trei institutii referitoare la 'Simplificarea Politicii Agricole Comune dupa 2013'", se arata in comunicat.
Aceasta reuniune reprezinta continuarea discutiilor initiate in cadrul seminarului derulat in perioada 1 - 2 septembrie 2011 la Bucuresti, iar rezultatele acestui seminar vor face parte din pozitia comuna a Romaniei si Frantei sustinuta in cadrul dezbaterilor privind noile propuneri legislative privind PAC dupa 2013.
Programul reuniunii a inclus subiecte referitoare la simplificarea PAC 2014 - 2020, atat in domeniul masurilor de piata, cat si in ceea ce priveste platile directe, cum ar fi provocarile, obiectivele si scopurile politicii de informare si promovare dupa 2013 - eficientizarea programelor de informare si promovare prin reducerea sarcinilor administrative, precum si simplificarea controalelor in cadrul masurii de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.
De asemenea, s-a discutat despre principiul inverzirii si... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 15:58
Romania nu este de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, potrivit presedintelui Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.
"Nu suntem de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii. Este foarte important acest sprijin pe care agricultorii romani il primesc de la Uniunea Europeana, pentru ca am pornit foarte de jos si avem mult de lucru pana cand vom ajunge la nivelul agriculturii pe care o practica Germania", a spus Radulescu.
Acesta a subliniat ca este foarte greu sa lucrezi cu unitati de masura diferite pe o piata comuna, in conditiile in care, in Romania, abia dupa sase ani s-a ajuns la un sprijin de 130 de euro pe hectar.
"Decalajul este foarte mare iar pentru echilibrare si pentru a permite dezvoltarea agricultorilor romani trebuie sa ne gandim pentru 2014 - 2020 la egalizarea sau, daca nu, macar la micsorarea diferentei care este extraordinar de mare in ceea ce priveste sprijinul pe care-l primesc agricultorii din tarile vechii Europe fata de agricultorii romani si cei care au intrat in Uniunea Europeana dupa 1990", a explicat Adrian Radulescu.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru alimentatie, agricultura si protectia consumatorului din Bundestag-ul german, Hans-Michael Goldman, a dat asigurari ca Germania doreste o egalizare a platilor, si nu o plafonare a acestora, pentru ca este constienta de aceste diferente profunde... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:14
Comisarul european Dacian Ciolos a declarat, la conferinta "Mediafax Talks about Agriculture", ca nu este surprins ca unele state, inclusiv Romania, au inceput sa-i critice propunerile privind viitoarea PAC, el spunand ca acestea incearca astfel sa-si mentina importanta in cadrul negocierilor.Dacian Ciolos a declarat, la finalul prezentarii reformei PAC, ca in urmatorul an vor avea loc negocieri pe aceasta tema.
"V-am dat cateva elemente din viitoarea PAC. Sunt multe propuneri noi, multe care se vor schimba. Va fi o perioada de un an, un an si jumatate in care vom discuta si vom negocia si de aceea nu ma surprind reactiile unor state membre - inclusiv ale Romaniei - care au inceput sa spuna ce nu le convine", a spus comisarul UE.
El a catalogat faptul ca mai multe state au inceput sa-i critice propunerile drept "normal".
"Este un lucru normal, fiecare stat isi stabileste o politica de negociere si, daca vine si spune ce ii convine, este mai putin luat in seama in acest dispozitiv de negociere si luare a deciziilor.
De aceea, pe mine nu ma surprinde", a spus el.
Ciolos a adaugat ca vor fi cu siguranta elemente de adaptat in propunerea sa.
"Important este sa existe la sfarsit o PAC credibila, care sa dea incredere contribuabilului european ca agricultura in UE trebuie sustinuta pentru interesul general, pentru interesul comun", a spus el. mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 14:17
Ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, si ministrul agriculturii, alimentatiei, pescuitului, mediului rural si amenajarii teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC), anunta NewsIn.Ministrul Roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rrale, Valeriu Tabara, si Ministrul Agriculturii, Alimentatiei, Pescuitului, Mediului Rural si Amenajarii Teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC).Cu aceasta ocazie, Romania a salutat pozitia Guvernului francez si german privind o politica agricola comuna durabila dupa 2013, care reflecta in esenta preocuparile Romaniei. "Franta si Romania doresc o politica agricola comuna durabila si bazata pe cei doi Piloni complementari ceea ce garanteaza mentinerea unei activitati agricole pe tot teritoriul Uniunii Europene, contribuind astfel la securitatea alimentara. PAC trebuie sa asigure un nou regulament de piata pentru a proteja agricultorii de fluctuatiile preturilor.
Acesta se realizeaza prin instrumente de piata mai eficiente si mai active si o mai buna structurare a sectoarelor", se arata intr-un comunicat emis vineri de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Totodata, cei doi ministri au salutat propunerea Comisiei privind o clauza generala privind distorsionarea pietelor.
"Franta si Romania considera necesar ca bugetul PAC sa fie pe masura... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:57