Romania si Polonia isi unesc fortele pentru sustinerea producatorilor afectati de embargoul rusesc

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 09:41
1685 citiri
Romania si Polonia isi unesc fortele pentru sustinerea producatorilor afectati de embargoul rusesc
www.amosnews.ro

Romania si Polonia vor avea un punct de vedere comun in cadrul Consiliului de Ministri pentru sustinerea de noi masuri care sa-i ajute pe producatorii agricoli afectati de embargoul impus de Rusia, a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la finalul primei runde de discutii din cadrul Forumului 16+1 - ''China si statele din Europa Centrala si de Est''.

"In cadrul forumului, am avut ocazia sa discutam cu statele membre ale Uniunii Europene despre modalitatea prin care trebuie sa implementam Politica Agricola Comuna reformata la nivel european, dar si despre situatia creata de embargoul impus de Federatia Rusa. M-am bucurat ca vom avea un punct de vedere comun cu Polonia in cadrul Consiliului de Ministri in sustinerea de noi masuri care sa-i ajute pe producatorii din tarile noastre, astfel incat acestia sa nu mai fie afectati in mod direct sau indirect de embargoul impus de Rusia", a spus Constantin, potrivit Agerpres.

Seful MADR a reiterat ca Romania este afectata indirect de acest embargo, pentru ca multe dintre produsele alimentare exportate de alte tari risca sa ajunga pe piata romaneasca la preturi de dumping.

"Romania este in acea situatie in care, neexportand in mod direct catre Rusia, risca sa fie afectata in mod indirect, pentru ca produsele care erau exportate din alte state, Polonia sau Lituania, vin pe piata romaneasca la un pret de dumping, iar concurenta este neloiala. Cred ca este momentul, fiind o problema europeana, sa gasim solutii europene.

Am avertizat si la ultimul Consiliu de Ministri - si o sa o fac si in continuare - asupra riscului ca fiecare stat membru o sa incerce sa gaseasca solutii nationale de protejare a fermierilor si, implicit, a consumatorilor. Ridicarea pretului minim de interventie, stocarea privata sau stimularea producatorilor de a exporta pe piete terte, in afara Uniunii Europene, pot reprezenta solutii europene care trebuie luate in calcul in perioada urmatoare. Este nevoie de vointa politica, sa agream intre noi aceste lucruri si, pe urma, sa le punem pe masa Consiliului. Este nevoie si de fonduri europene pentru a ajuta fermierii sa depaseasca aceasta perioada extrem de dificila", a adaugat ministrul Agriculturii.

In relatia cu China, ministrul Daniel Constantin a afirmat ca forumul de la Indagra a reprezentat un bun prilej de a discuta in mod direct cu agentii economici din cele doua tari, de a semna contracte sau de a initia alte contacte.

"Avem contracte importante semnate si contacte, pentru care, in timp, se vor vedea rezultatele. Astazi au avut ocazia sa discute agentii economici in mod direct si sa semneze contracte. Cadrul legal in anumite domenii a fost deja stabilit si acum trecem la partea practica. De la ultima discutie cu partenerii chinezi, de acum cateva luni, s-a remarcat o crestere a volumului de produse exportate pe piata chineza si asteptarile noastre sunt in zona de animale vii, de carcasa si produse din carne de porc. Pe vinuri, exporturile au crescut semnificativ in ultima perioada", a adaugat ministrul Agriculturii.

Acesta a mentionat situatia nefericita aparuta in Romania din cauza 'bolii limbii albastre', care afecteaza exporturile de animale vii, subliniind insa ca au fost oferite partenerilor chinezi toate garantiile pentru derularea contractelor semnate.

"Suntem in asteptare (pe exportul de animale vii - n.r.)). A aparut, din nefericire pentru prima data in Romania, 'boala limbii albastre' si consider ca orice stat care isi protejeaza consumatorii trebuie sa primeasca garantiile necesare, respectiv ca nu exportam odata cu animalele vii si 'boala limbii albastre'. Eu cred ca am oferit toate aceste garantii, ca exista ferme de carantina si, daca nu apare intr-o perioada de 30 de zile, inseamna ca animalele nu sunt afectate si putem trece la concretizarea contractelor semnate de agentii economici", a mai spus Daniel Constantin.

Romania a gazduit, miercuri, in cadrului targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei - Indagra 2014, cea de-a IX-a editie a Forumului 16+1 - ''China si statele din Europa Centrala si de Est'', fiind pentru prima data cand acest eveniment se desfasoara in afara Chinei.

La acest forum participa delegatii si oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si China.

Alaturi de ministrii din statele europene, este prezent si ministrul Agriculturii din R.P. Chineza, Han Changfu.

#Daniel Constantin producatori, #Romania Polonia sustinere producatori , #Exporturi