Patru planete gazoase gigantice au fost descoperite pe orbita unei stele foarte tinere, cu o varsta estimata la "doar" 2 milioane de ani, eveniment ce a fost descris drept o premiera in astronomie.
Steaua respectiva a primit numele CI Tau si se afla la aproximativ 500 de ani lumina de Pamant, conform unui material publicat marti de Space.com. Aceasta stea este foarte tanara si este inca invaluita de un halou de materie si gaze fierbinti denumit disc protoplanetar. Din acest disc de materie se formeaza noi planete, iar materia ramasa va fi, in cele din urma, expulzata in spatiu de vantul stelar emis constant de CI Tau.
Initial se stia despre CI Tau ca are o planeta pe orbita, un corp cosmic foarte fierbinte, de aproximativ 10 ori mai masiv decat Jupiter si care finalizeaza o orbita completa in jurul stelei sale in doar 9 zile terestre. Aceasta planeta, botezata CI Tau b, a fost primul corp din clasa planetelor "Jupiter firbinti" ce a fost descoperita pe orbita unei stele atat de tinere.
Intr-un nou studiu, o echipa de astronomi a urmarit steaua CI Tau si discul sau protoplanetar prin intermediul observatorului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - o retea de radiotelescoape din Anzii chilieni. ALMA a identificat alte trei zone din discul protoplanetar in care se afla planete, la distante de 13, 39 si respectiv 100 de unitati astronomice (1 UA = distanta medie de la Pamant la Soare, adica aproximativ 150 de milioane de kilometri) fata de CI Tau.... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:58
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat duminica "un mesaj de alerta, o alerta rosie" cu privire la pericolele care vor ameninta lumea in 2018 si a facut un apel la unitate pentru a depasi aceste pericole, transmite AFP.
"Dupa ce am preluat aceasta functie, acum un an, am lansat un apel pentru un 2017 al pacii. Din nefericire, ceea ce a urmat a fost radical opus. Conflictele s-au acutizat si au aparut si noi pericole. Peste tot in lume nu s-au mai inregistrat temeri atat de puternice legate de armele nucleare de la sfarsitul Razboiului Rece", a sustinut secretarul general al ONU, facand trimitere la criza nord-coreeana.
"Schimbarile climatice sunt mai rapide decat noi" iar "inegalitatile sunt inca puternice", producandu-se "incalcari grave ale Drepturilor Omului", a continuat fostul premier portughez, facand trimitere la sustinerea din ce in ce mai ampla de care se bucura curentele nationaliste si xenofobe.
"Putem rezolva aceste conflicte, putem trece peste ura si ne putem proteja valorile comune. Insa trebuie sa fim uniti pentru a reusi. Unitatea este drumul pe care trebuie sa mergem si viitorul nostru depinde de aceasta", a mai adaugat Antonio Guterres care a lansat si un apel la adresa liderilor politici ai lumii, indemnandu-i sa "reconstruiasca increderea adunandu-i pe oameni in jurul unor obiective comune". ...citeste mai departe despre "Antonio Guterres (ONU), avertisment pentru 2018: Planeta trece printr-o perioada de "alerta rosie"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 20:46
Nicio stire nu cucereste asa rapid opinia publica, si mai ales spatiul virtual, ca informatiile despre iminentul sfarsit al lumii, ca interpretarea versurilor lui Nostradamus despre anul, luna si chiar ziua exacta cand vom fi facuti cenusa si, mai ales, ca amenintarea unui corp ceresc pornit neabatut spre noi, anume ca sa distruga Pamantul.
In ultima perioada, devine tot mai insistenta predictia despre planeta Nibiru, pornita in directia noastra inca din vremuri biblice si despre care s-a aflat precis ca se va ciocni cu Terra in ziua de 23 septembrie a.c. Brrr!
Predictia circula in spatiul virtual de vreo doua decenii, iar initial se stabilise, in baza unui calcul astrologic, ca data probabila a catastrofei, anul 2003. Ulterior, insa, s-a amanat pentru un termen mult mai precis si deci mai cedibil: 12 decembrie 2012. Observati? Pare un cifru predestinat: 12.12.2012. Cata precizie!
Dar spectacolul n-a avut loc la data programata si atunci s-a... amanat din nou. Cine urmareste in ultimul timp informatiile din spatiul virtual a fost probabil socat de precizia noului termen pentru coliziunea fatala dintre Nibiru si Terra: sambata, 23 septembrie 2017.
Nu se precizeaza ora, dar asta este normal, intrucat ora nu este aceeasi pe toate meridianele noastre, iar Nibiru nu-si poate face programul dupa fusul orar al Terrei!
Pe de alta parte, asa cum scria Washington Post, o publicatie de prestigiu neindoielnic, NASA a infirmat aceste informatii si le-a catalogat ca fiind... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 08:05
O planeta de marimea lui Marte ar putea exista la marginea sistemului nostru solar, anunta oamenii de stiinta.
Cercetatorii Kat Volk si Renu Malhotra de la Universitatea din Arizona sustin ca orbita rocilor spatiale din regiunea Centurii Kuiper, care inconjoara sistemul solar, este influentata de existenta unui corp ceresc nevazut, care ar putea fi asadar o alta planeta in sistemul solar, noteaza Newsweek.
Ipotetica planeta este diferita de asa-numita "Planeta 9", despre care se crede ca ar orbita in jurul Soarelui. Indicii despre existenta acesteia au fost descoperite in 2016 de Mike Brown si Konstantin Batygin de la Caltech, California.
Citeste mai mult:
Noi dovezi despre existenta celei de-a 9-a planete si cum afecteaza sistemul nostru solar
Volk si Malhotra au calculat ca obiectul de marimea planetei Marte observat de ei, care s-ar putea numi astfel "Planeta 10", se afla la apoximativ 60 de unitati astronomice de Soare (o unitate astronomica este distanta dintre Terra si Soare).
C.S. ...citeste mai departe despre "Sistemul nostru solar ar putea avea inca o planeta, cea de-a zecea, care nu a mai fost observata pana acum" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 18:43
Dupa descoperirea recenta a celor sapte planete situate la 40 de ani lumina departare de noi, din care trei ar putea sustine viata, NASA a cerut publicului larg sa vina cu sugestii pentru botezarea lor.
Asa cum era de asteptat, unele sugestii sunt extrem de creative, altele doar amuzante.
NASA a cerut ajutorul publicului printr-un mesaj pe Twitter, zilele trecute:
#7NamesFor7NewPlanets?
TRAPPIST-1b
TRAPPIST-1c
TRAPPIST-1d
TRAPPIST-1e
TRAPPIST-1f
TRAPPIST-1g
TRAPPIST-1h
😉 https://t.co/QS80AnZ2Jg pic.twitter.com/gis6Ba7UBu- NASA (@NASA) February 24, 2017
Iar propunerile au venit imediat, fiind inspirate din cinematografie, politica si chiar frustrarile personale, dupa cum relateaza The Telegraph.
Astfel, cineva a propus ca planetele sa poarte numele personajelor centrale din serialul "Friends": Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Joey, Ross si Janice, cea din urma fiind Pluto-ul acestui sistem solar.
Altcineva s-a gandit din start la Pluto, care nu mai detine de cativa ani statutul de planeta. Prin urmare, a numit toate cele sapte planete pornind de la denumirea acestui corp din sistemul nostru solar. Au rezultat denumiri ca "Sa traiasca Pluto", "Pluto pentru totdeauna", "Iubim pe Pluto" sau "La naiba cu voi ca ati omorat Pluto".
#7NamesFor7NewPlanets
Pluto
Long Live Pluto
Pluto Forever
We Love Pluto
Screw You For Killing Pluto
Planet of the Keks
Pluto- Idiocracy Rising (@TideOfFools) February 24, 2017
O alta persoana s-a lasat... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 17:15
O studenta din Canada a descoperit patru planete, cu ajutorul datelor oferite de telescopul Kepler, ce apartine NASA. Una dintre cele patru se afla in zona considerata locuibila, unde conditiile sunt, cel putin in teorie, prielnice vietii. Aici, temperaturile favorizeaza existenta apei in stare lichida.
Aceasta este si cea mai mare dintre cele patru, relateaza Daily Mail. Planeta, mai mare decat Neptun, ar avea si sateliti de mari dimensiuni, pe care se crede ca s-ar putea gasi de asemeni oceane cu apa in stare lichida, la fel ca pe Terra.
Michelle Kunimoto, de la Universitatea British Columbia, a cautat prin datele oferite de telescopul NASA, gasind ...citeste mai departe despre "O studenta a descoperit patru planete - Una ar putea gazdui viata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 16:31
Doi cercetatori americani au anuntat descoperirea unor indicii puternice cu privire la posibila existenta a unei noi planete in sistemul nostru solar, cea de-a 9-a, o planeta foarte mare, aflata dincolo de orbita lui Pluto, obiectul cosmic ce era considerat cea de-a 9-a planeta dar care a fost retrogradat in urma cu cativa ani la rangul de planeta pitica.
Presupusul obiect, care nu a fost inca observat direct, a fost denumit "Planeta 9" si ar avea o masa de aproximativ 10 ori mai mare decat Terra si respectiv de 5.000 de ori mai mare decat Pluto. Aceasta planeta ar trebui sa aiba o orbita de 20 de ori mai alungita decat cea a planetei Neptun, care se afla la o distanta medie fata de Soare de 4,5 miliarde de kilometri.
Noi informatii oferite de Kepler: Cate planete de talia Pamantului sunt in Univers
Astfel, "Planeta 9" ar realiza rotatie completa in jurul Soarelui intr-un interval de timp de 10.000 pana la 20.000 de ani, conform cercetatorilor Konstantin Batygin si Mike Brown ...citeste mai departe despre "Un nou studiu indica existenta probabila a unei a 9-a planete in sistemul nostru solar" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 23:10
Testul Coreei de Nord cu bomba de hidrogen atrage atentia asupra unui lucru pe cat de bine cunoscut, pe atat de alarmant: exista un numar terifiant de mare de arme nucleare in arsenalul principalelor puteri ale lumii.
Mai rau este ca o distrugere fara precedent a planetei nu necesita neaparat sa se adevereasca scenariul improbabil in care toate puterile lumii isi folosesc bombele atomice in acelasi timp, dupa cum arata un studiu recent publicat in revista de specialitate American Geophysical Union.
De fapt, cercetarea a descoperit ca "un razboi nuclear regional, limitat", in care se folosesc 100 de "arme atomice mici" - de puterea bombei detonate la Hiroshima - ar putea provoca o "iarna nucleara" ce s-ar intinde pe decenii, relateaza Tech Insider.
Bomba cu hidrogen, testata in Coreea de Nord: Toti ochii sunt pe China - Ce poate face tara vecinaBomba cu hidrogen, testata in Coreea de Nord: SUA, Coreea de Sud si Japonia isi unesc forteleA testat sau nu Coreea de Nord bomba cu ...citeste mai departe despre "Ce s-ar intampla cu planeta noastra dupa bomba atomica: Arsi de soare, apoi iarna nucleara" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 13:30
Presedintele SUA, Barack Obama, a salutat sambata acordul asupra climei incheiat in Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21) de la Paris, definindu-l drept un acord puternic si istoric, precum si cea mai buna sansa pentru a salva planeta de efectele schimbarilor climatice globale.
"Astazi, poporul american se poate mandri, intrucat acest acord istoric este un tribut si al leadershipului american. In ultimii sapte ani, am transformat Statele Unite in lider mondial in lupta impotriva schimbarilor climatice", a spus Obama, potrivit Reuters.
Incalzire globala: Acord istoric adoptat de 195 de state la Paris. Iata ce prevede151 de lideri mondiali decid viitorul planetei la o conferinta privind clima - Ce spun Obama si Putin (Galerie foto)
Acest acord reprezinta "cea mai buna sansa pentru a salva planeta pe care o avem", a reiterat liderul de la Casa Alba, subliniind ca acordul de la Paris marcheaza o "cotitura" in lupta impotriva schimbarii ...citeste mai departe despre "Obama, despre acordul de la Paris: Cea mai buna sansa pentru a salva planeta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 10:14