Fapta descrisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in decizia de sanctionare a fostei sefe a NN Pensii, Raluca Tintoiu, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de Legea nr 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
"Pe cale de consecinta si sanctiunile prevazute de art. 141 alin. (2) lit. b si d din cuprinsul aceluiasi act normativ au fost aplicate nelegal.
In subsidiar, Curtea retine ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei in discutie nici din alte perspective", explica Curtea de Apel Bucuresti.
Este vorba de motivarea unei decizii mediatizate, date in contextul scandalului privind posibila nationalizare a Pilonului II de Pensii.
Judecatorii au explicat ca mesajele de avertisment transmise de Raluca Tintoiu catre clientii NN Pensii, privind riscul unei posibile nationalizari a Pilonului II de pensii, reflecta realitatea.
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Instanta a decis si anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro catre reclamanta. Hotararea CAB nu este insa definitiva.
Avertismentul transmis clientilor
Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei pe Raluca Tintoiu.
Asta dupa ce societatea si-a... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 17:44
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Fosta sefa a NN Pensii Raluca Tintoiu a castigat procesul deschis impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care a solicitat anularea contraventiei in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II de pensii.
Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro. Hotararea poate fi contestata la Inalta Curte.
"Admite actiunea, in parte. Anuleaza Decizia de sanctionare nr. 541/14 aprilie 2017 emisa de parata, actele care au stat la baza emiterii sale, precum si toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/4 august 2017 de solutionare a plangerii prealabile.
Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 1.000 de euro (in lei, la cursul BNR din data efectuarii platii), cu titlu de daune morale.
Respinge petitul avand ca obiect restituirea amenzii contraventionale, ca fiind formulat impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.
Pronuntata, azi, 16 octombrie 2018, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.
Ce a decis, de fapt, instanta
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia.... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:56
Varsta standard de pensionare ar putea creste pana la 65 de ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Majorarea varstei de pensionare la femei se va realiza gradual pana in anul 2035 si se va aplica femeilor nascute dupa anul 1969. In ceea ce priveste varsta la barbati, aceasta va ramane la fel ca si acum, de 65 de ani.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii in noiembrie 2013 si aprobat recent de senatori. Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Concret, documentul prevede urmatoarele: "Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".
Citeste mai multe despre Proiect de lege: Femeile se vor pensiona la 65 de ani, din 2035 pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 14:17
Sistemul de pensii private din Romania nu este expus la riscuri semnificative care ar putea afecta stabilitatea financiara, in conditiile in care activele totale ale fondurilor de pensii private sunt inca la un nivel redus, in raport cu restul sistemului financiar, arata Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei.
Fondurile de pensii private au continuat procesul de acumulare de contributii si de participanti in perioada parcursa de la precedentul raport, in timp ce obligatiile de plata s-au situat la un nivel redus. Astfel, activele nete au sporit pentru Pilonul II cu 45,6 la suta, iar pentru Pilonul III cu 34,2 la suta, din luna iunie 2012, pana in iunie 2013.
La sfarsitul anului trecut, activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat si cele ale fondurilor de pensii facultative reprezentau 1,64 la suta, respectiv doar 0,1 la suta din PIB. Contributiile brute lunare virate catre Pilonul II au avut o evolutie pozitiva in perioada analizata, cu o cvasistagnare in a doua jumatate a anului 2012, pe fondul incetinirii cresterii economice, principalii factori favorabili fiind extinderea numarului de participanti pentru care au fost platite contributiile si majorarea cotei de contributie la 4 la suta in ianuarie 2013, arata raportul.
Structura portofoliilor de investitii indica un profil de risc scazut, avand in vedere ponderea ridicata a titlurilor de stat. Performantele fondurilor de pensii s-au imbunatatit in... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 18:52
Numarul mediu de pensionari inregistrati in Romania, in trimestrul al doilea din 2013, a fost de 5,4 milioane, in scadere cu 80.000, iar valoarea pensiei medii lunare a ajuns la 807 lei, in crestere cu 4,9%, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Potrivit sursei citate, in perioada aprilie - iunie 2013, numarul mediu de pensionari a fost de 5.413.000 persoane, in scadere 1,45% (cu 80.000 persoane) fata de acelasi trimestru al anului precedent, si cu 20.000 de persoane comparativ cu primele trei luni din acest an.
Totodata, valoarea medie a pensiei lunare a fost, in trimestrul II 2013, de 807 lei, mai mare cu 4,9% fata de acelasi trimestru al anului precedent, si cu 1,5% fata de trimestrul I 2013.
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 86,5% in totalul celor de asigurari sociale.
Datele INS releva faptul ca, in perioada aprilie - iunie 2013, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 812 lei, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (650 de lei in judetul Giurgiu fata de 1.026 lei in Bucuresti).
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce pensionarii cuprinsi in categoriile de... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:07
Administratorii fondurilor de pensii private au obligatia sa elibereze documente din arhiva, la solicitarea participantilor la fondurile de pensii, a beneficiarilor sau a reprezentantilor legali ai acestora, conform unor reglementari intrate recent in vigoare.
Spre deosebire de vechile reglementari, noul actul normativ specifica, in mod concret, cine poate solicita informatii despre documentele din arhiva administratorilor si in ce conditii.
Activitatea de arhiva a administratorilor de fonduri de pensii este reglementata de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, precum si de Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, potrivit careia creatorii si detinatorii de documente sunt obligati sa inregistreze si sa tina evidenta tuturor documentelor intrate, a celor intocmite pentru uz intern, precum si a celor iesite.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:06
In 2013, contributia angajatului la sistemul public de pensii este de 10,5%, in timp ce angajatorul datoreaza la sistemul de asigurari sociale contributii diferentiate de 20,8%, 25,8% sau 30,8%, in functie de conditiile de munca: normale, deosebite si, respectiv, speciale.
Exista, insa, anumite venituri care sunt exceptate de la plata contributiilor la pensii datorate de angajat si angajator, ele nefiind cuprinse in baza de calcul a acestora.
Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, sunt scutite de plata contributiilor la pensii indemnizatiile lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, suportate de angajator sau de la Fondul national de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
De asemenea, sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale atat ajutoarele lunare, cat si platile compensatorii care se acorda personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Afla mai multe despre veniturile pentru care nu se platesc contributii la pensii in 2013 pe Avocatnet. mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 11:38