SUA sustin in continuare lupta impotriva coruptiei din Romania si transmit mesaje ferme oficialitatilor de la Bucuresti sa nu se impotriveasca deciziei populare ca tara noastra sa fie parte componenta a civilizatiei si culturii occidentale.
Matthew Boyse (foto) este noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene. Acesta, aflat in prima lui vizita in Romania din aceasta pozitie, a avut intalniri cu oficialii de la Bucuresti.
"Ma aflu aici pentru a lucra in ce priveste relatia dintre SUA si Romania. Vreau sa duc mai departe munca facuta de predecesorul meu si vreau sa intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, cand tara dumneavoastra a devenit o putere la Marea Neagra si are un rol mult mai important decat cel avut in urma cu doar doua luni", a declarat Matthew Boyse, marti, la o intalnire cu presa.
Noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA este inlocuitorul lui Brian Hoyt Yee, care a demisionat in ianuarie 2018.
Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.
Spre deosebire de declaratiile anterioare, diplomatii americani nu au mai facut referiri la Romania ca la un exemplu in ce priveste dezvoltarea statului de drept si nici remarci pozitive la eforturile autoritatilor romane de a limita coruptia.
Se observa o schimbare de ton care confirma si ea deteriorarea democratiei sub guvernarea PSD-ALDE.
Matthew Boyse: "Suntem atenti la tot ce se intampla!"
Boyse a... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:52
Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, seful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri in zona Europa si Eurasia, se afla intr-o vizita in Romania si Bulgaria.
Este prima de acest fel la Bucuresti a oficialului american si reprezinta primul pas diplomatic facut de noul sef al Departamentului de Stat Mike Pompeo in ce priveste relatia cu tara noastra.
Doamna Millard este un diplomat de cariera cu o experienta de 25 de ani in cadrul Departamentului de Stat. Printre alte functii pe care le-a detinut de-a lungul timpului se numara cea de ambasador in Tadjikistan in perioada 2016-2017, a lucrat in Kazahstan, Maroc, Nepal, India, Danemarca si Cehia.
In aceste zile s-a intalnit cu oficiali ai Guvernului, ai institutiei prezidentiale, cu experti in politici publice si reprezentanti ai societatii civile. A facut si o vizita la baza militara de la Mihail Kogalniceanu unde a purtat discutii cu ofiteri din trupele americane si cele romane care desfasoara exercitii comune.
"Am fost numita in aceasta pozitie in septembrie 2017, iar in aceasta perioada am lucrat in Washington, fiind cel mai experimentat diplomat de cariera al departamentului pentru Europa. Am vrut foarte mult sa vizitez Romania, pentru ca e o tara care are o relatie excelenta cu SUA, cooperam in foarte multe domenii, iar Romania a facut progrese uimitoare", a declarat doamna Millard la o intalnire cu jurnalistii care a avut loc la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti.
Dupa o... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 22:30
Protestele de saptamana aceasta din Bucuresti au ajuns in atentia unei jurnaliste a postului american de televiziune MSNBC, care a dedicat prima parte a emisiunii sale de joi unei analize asupra situatiei din Romania si demersurilor Guvernului privind amnistia si gratierea.
Jurnalista si-a inceput emisiunea amintind de epoca Ceausescu si de Revolutia din 1989, care a dus la schimbarea regimului.
"Amintirea acestei Revolutii este proaspata. 1989 nu a fost in urma cu atat de mult timp. De aceea, mai devreme anul acesta, cand romanii au inceput din nou sa iasa pe strazi in numere mari, numere care nu mai fusesera vazute de la Revolutia din 1989, au atras atentia pe plan international.
In februarie anul acesta, toti acesti oameni au fost scosi in strada de ceva absolut incredibil cu care a incercat sa scape Guvernul roman a incercat sa scape", a spus Maddow.
Jurnalista a explicat ca liderul partidului de guvernare din Romania, Liviu Dragnea, are "doua probleme" care il impiedica sa devina premier. "Prima este condamnarea sa anterioara pentru coruptie. Numarul doi, al doilea lucru care ii sta in cale, un alt set de acuzatii de coruptie", a mentionat Maddow.
Potrivit ei, in consecinta, "in februarie, Guvernul din Romania a decis ca se va ocupa de aceasta problema intr-un mod foarte creativ" - "legalizarea coruptiei", cu conditia ca prejudiciul sa fie sub 48.000 de dolari. Ea a subliniat ca prejudiciul in cazul Dragnea este de aproximativ 20.000 de dolari.... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 14:54
Hoyt Yee, un oficial important din Departamentul de Stat al SUA, a fost miercuri in Romania si a subliniat, din nou, punctul de vedere al americanilor: autoritatile de la Bucuresti trebuie sa continue sa combata activ coruptia.
Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia.
Acesta s-a intalnit cu secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculaescu, informeaza MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Cu prilejul intrevederii au fost abordate si recentele evolutii interne din Romania. Partea americana a subliniat importanta continuarii eforturilor autoritatilor romane in ce priveste combaterea coruptiei.
Partea romana a reiterat angajamentul Romaniei pentru consolidarea statului de drept si continuarea luptei anticoruptie, evocand intrevederile recente avute pe aceasta tema de prim-ministrul si ministrul de Externe ai Romaniei cu inalti oficiali europeni", precizeaza MAE.
Amintim ca, imediat dupa adoptarea controversatei ordonante 13, Departamentul de Stat al SUA a sustinut ca aceasta submineaza statul de drept.
"Statele Unite sunt profund ingrijorate de masurile recente adoptate de Guvernul Romaniei care submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, pe 2 februarie.
Mark Toner a mai spus ca sunt in joc credibilitatea externa a Romaniei si atractivitatea tarii noastre... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 07:00
Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa si Eurasia, a parasit acest post, la scurt timp dupa investirea noului presedinte american Donald Trump.
Potrivit Profit.ro, Nuland a fost inlocuita de adjunctul sau, John Heffern.
Reprezentanti ai Departamentului american de Stat nu au specificat insa daca Nuland si-a dat demisia sau daca a fost inlocuita de noua aministratie americana.
Saptamana trecuta, Reuters scria ca Nuland tocmai aparuse pe lista partiala a celor dorit in continuare in functie de echipa de tranzitie prezidentiala, dupa investirea lui Trump, insa un oficial american a spus ca lui Nuland nu i s-a cerut niciodata de catre echipa de tranzitie sa ramana si ca ea nu stia ca numele sau apare pe o asemenea lista.
In ultimii ani, Victoria Nuland a fost unul dintre numele legate de politica romaneasca, la scurt timp dupa ce si-a inceput mandatul si dupa "martea neagra" din Parlamentul Romaniei, fiind unul dintre cei mai vocali oficiali straini care au condamnat coruptia din tara noastra.
De asemenea, oficialul american i-a indemnat pe romani sa lupte in continuare pentru independenta sistemului de justitie.
Citeste si:
Nuland (SUA): Pregatim procurori romani. Coruptia ramane o problema
Victoria Nuland, la Cotroceni: A laudat progresele substantiale din lupta impotriva coruptiei (Video)
Victoria Nuland, la prima intalnire cu Iohannis: Vi se datoreaza, am venit sa va vad UPDATE
La inceputul anului... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 10:38
Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a declarat duminica, la o intalnire cu presa, ca Statele Unite ale Americii admira lupta dusa in tara noastra impotriva coruptiei.
Potrivit acestuia, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este "un fel de model" pentru statele din regiune ce au probleme asemanatoare.
"Dorinta puternica din partea romanilor de a scapa de coruptie, de a avea un guvern deschis si transparent este vizibila, iar liderii politici trebuie sa reactioneze la acest lucru daca vor sa aiba succes. Acestea sunt insa decizii pe care romanii trebuie sa le ia. (...) Admiram lupta impotriva coruptiei din Romania, in special DNA a avut mult succes. Devine un fel de model pentru tarile din regiune care au probleme similare", a afirmat Blinken.
Departamentul ...citeste mai departe despre "Oficial american: Admiram lupta impotriva coruptiei in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 16:56
Coruptia, in special in randul oficialilor, este o problema care persista in Romania, iar confiscarea averilor obtinute ilegal este greoaie si intampina numeroase obstacole, avertizeaza Departamentul american de Stat in Raportul anual despre Drepturile Omului dat publicitatii miercuri.
"Desi legislatia prevede pedepse penale pentru coruptie in randul oficialilor, Guvernul nu a implementat eficient legea, iar autoritatile, inclusiv judecatorii, s-au implicat uneori in practici de coruptie fara a fi pedepsiti", se arata in raport, citat de News.ro.
Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)
Documentul noteaza si ca imunitatea de care se bucura actuali si fosti membri ai Guvernului care fac parte din Parlament a dus, in unele cazuri, la blocarea investigatiilor.
De asemenea, darea de mita este comuna in sectorul de stat, in special in sistemul medical, noteaza SUA.
In ceea ce priveste procesele ...citeste mai departe despre "Departamentul american de Stat: Coruptia, in special in randul oficialilor, e o problema grava in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 07:49
Investitorii straini solicita informatii despre regulile comerciale si coruptie cand se gandesc sa-si aduca afacerile in Romania, fiind mai interesati de stabilitatea legislatiei si de neutralitatea taxarii decat de costuri, a declarat Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta RSM Scot.
"Investitorii interesati de Romania cer informatii despre regulile comerciale si despre coruptie in primul rand. Despre reguli le spun ca sunt primitive, dar acceptabile, iar despre coruptie ca inca mai exista, dar este in scadere. Nu pot nici sa mint, dar nu vreau nici sa-i sperii", a afirmat Schwartz la o intalnire cu jurnalistii.
El a precizat ca intrebarea legata de coruptie are si o nuanta indirecta, privind evaziunea fiscala, reiterand ideea ca evaziunea reprezinta o problema majora pentru investitorii corecti, intrucat generaza competitie neloiala.
Investitorii mai sunt interesati de modalitatile de raportare contabila si de costurile muncii din Romania atunci cand studiaza oportunitatile. Acestia sunt atrasi de Romania datorita dimensiunii tarii si pozitiei geografice.
Compania RSM Scot este membra din 2011 a RSM International, o organizatie globala de firme de consultanta si audit care aplica aceleasi principii si standarde profesionale.
Firma a atras, in ultimele sase-opt luni, trei companii americane partenere ale RSM in SUA, care au subsidiare in Romania, activand in domeniul productiei (constructii de echipamente industriale, masini grele,... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:59
Seful Camerei de Comert Romano-Britanice sustine ca este scadalos ca nivelul coruptiei sa afecteze activitatile curente, precum serviciile medicale si apreciaza ca lipsa strategiilor pe termen lung ale partenerilor sociali, infrastructura si coruptia sunt principalele probleme ale investitorilor britanici in Romania, conform Mediafax.
"Cred ca este scandalos sa trebuiasca sa dai mita pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru actiunile de rutina sa fie nevoie sa dai mita", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Raymond Breden, noul presedinte al Camerei de Comert Romano-Britanice (British Romanian Chamber of Commerce, BRCC).
El a afirmat ca primeste plangeri din partea membrilor BRCC privind cazuri de coruptie in Romania si ca nivelul coruptiei nu s-a schimbat in ultimii ani.
Pe de alta parte, el a spus ca natura cazurilor de coruptie a suferit unele modificari. Astfel, daca pana la sfarsitul anului 2006 era solicitata mita pentru introducerea in tara a unor produse, dupa 2007 cazurile de coruptie au loc cel mai des la procedurile de achizitii publice.
El a clasificat coruptia existenta in doua categorii, prima fiind legata de proiectele de investitii publice, care implica sume mari de bani, si a doua privind actiunile de rutina, precum vizita la un doctor.
Legat de subiectul coruptiei, el a aratat ca in acest an Ministerul Justitiei a inceput sa ia o serie de masuri sustinute pentru stoparea acesteia.
Breden a adaugat ca in prezent coruptia nu mai este... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 09:15