Victor Ponta: Romania nu-si poate permite o noua criza politica (Wall Street Journal)

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 13:32
1444 citiri
Victor Ponta: Romania nu-si poate permite o noua criza politica (Wall Street Journal)

Premierul roman, Victor Ponta, a promis sa ingroape disputa sa politica pe care o are cu presedintele Traian Basescu, dupa alegerile legislative din luna decembrie, estimand ca va reveni in functia de prim-ministru si isi va concentra intreaga atentie dificultatilor economice si sociale cu care se confrunta tara sa, scrie vineri The Wall Street Journal intr-un articol publicat online.

Ponta, in varsta de 40 de ani, unul dintre cei mai tineri lideri europeni, a recunoscut greselile pe care le-a comis in gestionarea crizei politice din acest an, in cursul careia investitorii si-au vandut activele din Romania, economia a intrat in declin, iar Uniunea Europeana si SUA l-au avertizat pe premierul de la Bucuresti in legatura cu ce au considerat a fi amenintari la adresa statului de drept.

El a afirmat ca nici el, nici presedintele Basescu, in varsta de 61 de ani, nu isi doresc o noua criza politica dupa ceea ce a numit recenta "vara fierbinte". "Dupa alegeri, nimeni isi poate permite... o noua criza. Cred ca presedintele va sta la locul lui, guvernul va avea sprijinul unui parlament nou, iar noi vom avea multa treaba de facut anul viitor", a afirmat el in interviul acordat publicatiei amintite.

Criza a izbucnit dupa ce Victor Ponta si-a preluat functia in luna mai, cand coalitia din care face parte s-a folosit de majoritatea sa parlamentara pentru a-l suspenda pe Traian Basescu, acuzat ca si-a depasit atributiile de presedinte. Referendumul organizat la 29 iulie pentru demiterea lui Basescu nu a fost validat, participarea la vot fiind sub 50%. Curtea Constitutionala a ordonat in august ca Traian Basescu sa-si reia prerogativele.

Trei luni mai tarziu, cei doi adversari politici abia daca-si vorbesc. Interviul de joi a fost amanat cu 35 de minute pentru ca Basescu si Ponta sa-si discute la telefon ultimele evolutii de la summitul UE referitor la adoptarea bugetului multinanual.

Coalitia lui Victor Ponta, alcatuita din social-democrati si liberali, este considerata favorita alegerilor de la 9 decembrie, iar actualul prim-ministru se declara increzator ca guvernul va detine majoritatea absoluta in viitorul parlament. Teoretic, presedintele Basescu poate desemna unul membru al partidului din care provine pentru a forma guvernul sau chiar sa incredinteze mandatul de premier unuia dintre colegii lui Victor Ponta.

"Nu se va intampla asta", a spus prim-ministrul roman. "Sunt sigur ca pana si presedintele va face totul pentru stabilitatea tarii", a adaugat el.

Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, a reamintit ca presedintele tarii a spus limpede ca va desemna ca premier "o persoana care sa serveasca interesul national". El a refuzat sa precizeze daca ar putea fi vorba despre Victor Ponta. "Pot sa va asigur ca va lua decizia corecta pentru ca Romania sa aiba stabilitate sociala si politica dupa alegeri", a mai afirmat purtatorul de cuvant.

Cantarindu-si cuvintele cu mare atentie, Victor Ponta admite ca primele sase luni dupa preluarea puterii s-au inscris pe o panta ascendenta in privinta invatamintelor. Intrebat daca ar vrea sa schimbe ceva din actiunile intreprinse in timpul verii, premierul raspunde pe nerasuflate: "O multime de lucruri".

El a devenit mult mai receptiv in privinta rolului jucat de executivul UE in criza ce a avut loc in vara, in comparatie cu multi simpatizanti ai sai care l-au acuzat pe Barroso si echipa acestuia de partizanat politic fata de Traian Basescu.

"Nu am vrut niciodata sa export" criza politica "sau sa acuz Comisia Europeana pentru ceva ce era greseala noastra in cele din urma", a spus premierul Ponta. "Chiar si in timpul acestei veri fierbinti... am luptat impotriva euroscepticismului. Am spus nu, aceasta este problema noastra", a mai afirmat el.

Ca parte a eforturilor sale pentru a-si reface relatiile cu Bruxellesul, Victor Ponta a fost de acord ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania la summiturile UE - subiect al unei dispute anterioare cu Traian Basescu ce a catalizat criza politica. Prim-ministrul a subliniat ca guvernul sau este hotarat sa respecte disciplina bugetara si sa incheie un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International, in luna aprilie, cand expira actualul pachet in valoare de 5 miliarde de dolari.

El a dat dovada si de alte orientari proeuropene. Premierul roman doreste ca tara sa, fara sa faca parte din zona euro, sa adere la sistemul unic de supraveghere bancara ce va fi lansat anul viitor. Multe tari din afara zonei euro au manifestat rezerve in privinta aderarii. Victor Ponta a afirmat insa ca Romania trebuie sa adere la zona euro, dar fara sa spuna exact cand.

Eforturile sale au dat unele roade. Oficiali ai UE au afirmat neoficial ca au ramas impresionati de raspunsurile oferite de premierul Ponta la cererile lor din vara. Un oficial a facut cunoscut ca Ponta este vazut "ca o persoana cu care se poate lucra", unul dintre moderatii din cadrul actualei coalitii guvernamentale de la Bucuresti.

Cu toate acestea, preocupari concrete se manifesta in continuare printre partenerii europeni ai Romaniei, in special in ce priveste presupusa intimidare a sistemului judiciar de catre aliati guvernamentali si atacurile unor lideri politici la adresa DNA, care a luat in vizor cu succes numerosi politicieni.

Ponta, un fost procuror, a mentionat ca in perioada mandatelor actualului sef al statului coruptia a crescut "din ce in ce mai rau" si a precizat ca va asigura independenta justitiei. El a pledat pentru demiterea oficialilor vinovati de coruptie sau alte infractiuni.

Intre timp, premierul Ponta analizeaza posibilitatea introducerii reformei fiscale in tara sa. El a pledat pentru mentinerea cotei de impozitare de 16%, insa doreste ca romanii cu venituri mici sa fie impozitati cu 8% si 12%, cel putin o perioada de timp. Cand se va intampla asta, nu este clar. Totul depinde de "evolutia bugetului si a economiei", a precizat premierul Victor Ponta, citat de Wall Street Journal.

#disputa Ponta Basescu, #lupta politica Romania, #criza politica Romania, #interviu Ponta Wall Street Journal , #stiri Victor Ponta