Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a venit la Bucuresti sa ceara continuarea luptei anticoruptie

Joi, 23 Februarie 2017, ora 07:00
906 citiri
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a venit la Bucuresti sa ceara continuarea luptei anticoruptie
Foto: MAE

Hoyt Yee, un oficial important din Departamentul de Stat al SUA, a fost miercuri in Romania si a subliniat, din nou, punctul de vedere al americanilor: autoritatile de la Bucuresti trebuie sa continue sa combata activ coruptia.

Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia.

Acesta s-a intalnit cu secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculaescu, informeaza MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Cu prilejul intrevederii au fost abordate si recentele evolutii interne din Romania. Partea americana a subliniat importanta continuarii eforturilor autoritatilor romane in ce priveste combaterea coruptiei.

Partea romana a reiterat angajamentul Romaniei pentru consolidarea statului de drept si continuarea luptei anticoruptie, evocand intrevederile recente avute pe aceasta tema de prim-ministrul si ministrul de Externe ai Romaniei cu inalti oficiali europeni", precizeaza MAE.

Amintim ca, imediat dupa adoptarea controversatei ordonante 13, Departamentul de Stat al SUA a sustinut ca aceasta submineaza statul de drept.

"Statele Unite sunt profund ingrijorate de masurile recente adoptate de Guvernul Romaniei care submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, pe 2 februarie.

Mark Toner a mai spus ca sunt in joc credibilitatea externa a Romaniei si atractivitatea tarii noastre pentru investitorii straini.

Si nu era prima reactie din partea SUA pe ordonanta care amputeaza Codurile Penale. Sase tari partenere ale Romaniei - Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda si Statele Unite ale Americii - au solicitat imperativ Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" in lupta anticoruptie, intr-un comunicat comun trimis pe 1 februarie.

Romania, partener de nadejde in NATO

Pe de alta parte, secretarul de stat Neculaescu a subliniat, miercuri, importanta Parteneriatului Strategic cu SUA, componenta fundamentala a politicii externe si de securitate a Romaniei. Totodata, a evidentiat contributiile semnificative ale tarii noastre in calitate de aliat, in special decizia de asigurare a 2% din PIB pentru aparare. Hoyt Yee a apreciat modul in care Romania a inteles sa indeplineasca angajamentele la nivelul NATO, adauga MAE.

Cei doi diplomati au mai discutat despre prezenta militara americana in Romania si au trecut in revista dezvoltarile inregistrate in plan regional, cu u ...citeste mai departe despre "Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a venit la Bucuresti sa ceara continuarea luptei anticoruptie" pe Ziare.com

#Hoyt Yee coruptie Romania , #Stiri Administratie