Prima grija a investitorilor straini in Romania: Coruptia, nu costurile transparente

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:59
2302 citiri
Prima grija a investitorilor straini in Romania: Coruptia, nu costurile transparente

Investitorii straini solicita informatii despre regulile comerciale si coruptie cand se gandesc sa-si aduca afacerile in Romania, fiind mai interesati de stabilitatea legislatiei si de neutralitatea taxarii decat de costuri, a declarat Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta RSM Scot.

"Investitorii interesati de Romania cer informatii despre regulile comerciale si despre coruptie in primul rand. Despre reguli le spun ca sunt primitive, dar acceptabile, iar despre coruptie ca inca mai exista, dar este in scadere. Nu pot nici sa mint, dar nu vreau nici sa-i sperii", a afirmat Schwartz la o intalnire cu jurnalistii.

El a precizat ca intrebarea legata de coruptie are si o nuanta indirecta, privind evaziunea fiscala, reiterand ideea ca evaziunea reprezinta o problema majora pentru investitorii corecti, intrucat generaza competitie neloiala.

Investitorii mai sunt interesati de modalitatile de raportare contabila si de costurile muncii din Romania atunci cand studiaza oportunitatile. Acestia sunt atrasi de Romania datorita dimensiunii tarii si pozitiei geografice.

Compania RSM Scot este membra din 2011 a RSM International, o organizatie globala de firme de consultanta si audit care aplica aceleasi principii si standarde profesionale.

Firma a atras, in ultimele sase-opt luni, trei companii americane partenere ale RSM in SUA, care au subsidiare in Romania, activand in domeniul productiei (constructii de echipamente industriale, masini grele, constructii pentru infrastructura).

"Pentru cea cu utilaje de constructii am facut start-up-ul, acum se dezvolta. Mai avem in asteptare un contract pentru o firma pe agricultura. (...) Cele trei companii au creat locuri de munca in Romania de ordinul a zeci-sute, iar investitiile sunt de ordinul a milioane de dolari", a spus Schwartz.

El a precizat ca printre clienti se numara o companie belgiana care a venit in vara anului trecut cu intentia de a investi o prima transa de patru milioane de euro intr-un parc industrial. Aceasta a transferat o parte din bani in Romania pentru achizitia terenului, insa a ramas in asteptare, a oprit investitia din cauza instabilitatii politice si pentru ca n-a reusit sa obtina un certificat oficial in ceea ce priveste poluarea cu azbest a terenului pe care intentiona sa-l cumpere.

"Asta nu inseamna ca anul acesta nu o sa reia. Nu avem inca niciun semnal de la ei", a afirmat consultantul fiscal.

RSM Scot a avut anul trecut afaceri de 1,5 milioane de euro, in crestere cu 6% fata de anul precedent, iar profitul a avansat cu 44%, la peste 200.000 euro. Compania are 50 de angajati, inclusiv cei noua parteneri.

Firma de consultanta si audit este prezenta pe piata romaneasca din anul 1994, cand a fost infiintata sub denumirea de Scot & Company Consulting.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitori straini Romania, #investitori legislatie Romania, #investitori coruptie Romania , #Companii Romania