Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa aloce 100 de milioane de euro in vederea cumpararii si distribuirii unor teste rapide (antigenice), in vederea opririi unei noi intensificari a COVID-19, a anuntat miercuri presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care catalogat situatia drept "foarte grava", relateaza AFP.
Mobilizam, in prezent, 100 de milioane de euro (...) in vederea achizitionarii unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Si lansam o procedura comuna de achizitie publica pentru a obtine si mai multe", a declarat von der Leyen intr-o alocutiune de presa.
Testele antigenice - mai putin performante decat testele PCR - nu necesita analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut in zece pana la 30 de minute.
Aceste teste rapide "pot juca un rol important, insa noi propunem o abordare la scara UE in domeniul aprobarii si utilizarii. Abia in acel moment va exista o recunoastere reciproca a testelor si rezultatelor testelor", a insistat von der Leyen.
Presedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marti in favoarea unei coordonari a omologarii testelor rapide si garantarii producerii lor "la scara europeana, pentru ca ele sa fie disponibile peste tot".
Cu o zi inaintea unui summit prin videoconferinta a sefilor de stat si de guverne, Ursula von der Leyen a reclamat din nou o mai buna impartasire a datelor sanitare intre statele membre prin intermediu platformei de date a Centrului European al Prevenirii si... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:08
Ankara urmeaza sa-i trimita inapoi in tarile lor - incepand de luni - pe membrii straini ai Statului Islamic (SI) detinuti in inchisori turce, a anuntat vineri ministrul turc de Interne Suleyman Soylu, relateaza AFP.
"Va spunem ca ca-i vom trimite inapoi. Vom incepe de luni", a declarat Soylu, citat de agentia turca de presa, de stat, Anadolu.
Ministrul turc nu a precizat care sunt tarile vizate de aceasta masura.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara joi ca peste 1.150 de membri SI sunt incarcerati in prezent in inchisorile turce.
Ankara indeamna cu regularitate tarile europene sa-si ia inapoi cetatenii care au intrat in SI in Siria, insa acestea sunt putin dispuse sa o faca, din motive de securitate si din cauza nepopularitatii unei asemenea masuri.
Suleyman Soylu ameninta luni ca Turcia ii va trimite pe combatatii straini din SI in tarile lor de orogine, chiar daca acestea le-ar retrage cetatenia.
Insa este neclar cum ar putea Turcia sa procedeze pentru a trimite o persoana intr-o tara in care aceasta persoana nu mai este, teoretic, cetatean.
Suspectata mult timp ca i-a lasat pe jihadisti sa-i traverseze frontiera pentru a intra in Siria, dupa izbucnirea razboiului care devasteaza aceasta tara din 2011, Turcia, insangerata de mai multe atentate comise de SI, a intrat in 2015 in coalitia antijihadista condusa de Statele Unite.
Insa Ankara a fost acuzata, in ultimele saptamani, de slabirea luptei impotriva elementelor dispersate ale SI,... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 18:10
Camera Deputatilor si Senatul, reunite miercuri in sesiune extraordinara, au votat candidatii inscrisi pentru a ocupa functiile de membri ai Consiliului Fiscal.
Marti, acestia au fost avizati de catre Comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat, cu unanimitate de voturi.
Cei cinci candidati, care au primit votul in Parlament miercuri, sunt:
George Georgescu- la propunerea Academiei RomaneBogdan-Octavian Cozmanca- la propunerea BNRGeorgiana Camelia Cretan- sustinut de Academia de Studii EconomiceDaniel Daianu- propus de Institutul Bancar RomanBogdan Sebastian Capraru- sustinut de Asociatia Romana a Bancilor
In prima sedinta a Consiliului Fiscal urmeaza sa fie aleasa si conducerea: presedintele si vicepresedintele.
Acestia vor fi alesi de catre membrii consiliului prin vot secret, cu majoritatea simpla a acestora.
Pana cum Consiliul Fiscal a fost alcatuit din:
Ionut Dumitru, care este si presedinteRazvan Victor Stanca, vicepresedinteTatiana MosteanuLucian Liviu AlbuSilviu Marius Seitan
Consiliul Fiscal a fost creat in iunie 2010, moment in care au fost alesi si cei cinci membri, iar Ionut Dumitru a fost ales presedinte in 12 iulie 2010.
Mandatul membrilor Consiliului Fiscal este de 9 ani, astfel ca in acest an expira si, potrivit legii, nu poate fi prelungit.
"Membrii Consiliului fiscal sunt numiti prin hotarare de catre Parlament, pentru o perioada de 9 ani. Membrii Consiliului fiscal nu pot fi realesi la finalizarea mandatului. Daca... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 17:17
Romania ar fi fost vizata de ingerinte ale Administratiei Vladimir Putin similare cu cele din Ucraina daca nu ar fi devenit membra a Uniunii Europene, a afirmat luni, la SNSPA, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Integrarea europeana a facut atat de multe lucruri in ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi in pozitia mea, de a avea traiectoria mea publica (...) este ca va pot spune ca am vazut Romania cu ochii mei si era complet diferita la sfarsitul anilor 1980 si la inceputul anilor 1990.
Daca imi spuneati atunci ca Romania va fi un stat membru al Uniunii Europene in 2007, v-as fi spus ca trebuia sa ne internam intr-un spital de boli mintale. Dar poporul roman a facut acest lucru posibil. Si restul Uniunii Europene a facut acest lucru posibil.
A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu in mintea mea ca, daca nu faceati acest pas istoric, ceea ce Putin face acum in Ucraina ar fi facut si in Romania. Pentru mine, aceasta este o problema fundamentala", a declarat Frans Timmermans.
Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014. Administratia Vladimir Putin este acuzata ca ofera sustinere grupurilor insurgente separatiste proruse implicate in confruntari militare cu serviciile de securitate ucrainene in provinciile Lugansk si Donetk. Moscova neaga acuzatiile.
Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, la evenimentul la care Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 20:47
Sapte membri ai Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane i-au transmis Doinei Gradea o scrisoare deschisa in care se delimiteaza de ea si cer o sedinta extraordinara pentru a discuta despre emisiunea "Stare natiei" prezentata de Dragos Patraru, care a fost scoasa din grila TVR.
"Ne adresam pe aceasta cale pentru a va atentiona ca Televiziunea Romana are ca for suprem si legal de conducere Consiliul de Administratie (CA), for care nu poate fi desconsiderat si ignorat prin decizii unilaterale ale dumneavoastra, ale Comitetului Director, ale Departamentului Juridic sau ale altor structuri interne ale TVR.
Spre deosebire de acestea din urma, Consiliul de Administratie al TVR nu va este subordonat ci este forul care, printre alte atributii conferite prin Legea nr. 41/1994, 'aproba conceptia de dezvoltare a societatii si normele privitoare la strategia si structura programelor; supravegheaza respectarea modului in care societatea isi indeplineste obligatiile asumate in schema de programe si in licenta de emisie eliberata de Consiliul National al Audiovizualului'", si-au inceput cei sapte scrisoarea publicata de unul dintre membri pe blogul sau.
Acestia spun ca acelasi act normativ precizeaza si ca "autonomia si independenta editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide, formatiuni... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 14:39
Uniunea Europeana trebuie sa fie dispusa sa accepte noi membri din Balcanii de Vest pentru a evita riscul izbucnirii unor noi conflicte in regiune, a declarat marti presedintele Comisiei Europene, Claude Jean-Juncker, in fata Parlamentului European.
"Daca nu ne vom deschide tarilor cu regiuni complicate, daca nu le oferim o perspectiva europeana, vom vedea cum razboiul se va intoarce in regiune, asa cum s-a inamplat si in anii 1990", a declarat Juncker, citat de Reuters.
"Nu vreau ca razboiul sa se intoarca in Balcani, asadar, trebuie sa ii ajutam", a adaugat acesta.
Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Kosovo au facut demersuri pentru a initia negocierile de aderare la Uniunea Europeana.
Oficialii europeni au stabilit ca termen anul 2025 pentru posibila admitere a celor sase tari in Uniunea Europeana. Cu ocazia unui summit al Balcanilor de Vest, programat in mai, la Sofia, liderii UE ar urma sa exprime sustinere pentru obiectivul admiterii in anul 2025 a Serbiei si Muntenegrului.
Citeste si:
Serbia si Muntenegru au sanse mari sa intre in UE pana in 2025Sefa diplomatiei UE: 2018 va fi un an crucial pentru Balcani. Calea catre reforme sa fie ireversibila ...citeste mai departe despre "Juncker: UE trebuie sa accepte noi membri din Balcani pentru a evita noi conflicte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 13:25
Comisia juridica si cea de sanatate din Camera Deputatilor au adoptat, luni, OUG 79 privind managerii de spitale, desi aceasta a fost respinsa de Senat. Astfel, membrii de partid pot fi manageri de spitale, daca nu au functii de conducere in formatiunile politice, a declarat, deputatul PSD Florin Buicu.
"OUG 79 a venit de la Senat cu raport de respingere. In urma multiplelor dezbateri pe care le-am avut la Camera Deputatilor, OUG a primit un raport de adoptare cu amendamente. (...) Nu va putea fi manager de spital cineva care ocupa functii de conducere in partidele politice", a declarat presedintele Comisiei de sanatate, deputatul PSD Florin Buicu.
Textul OUG 79, emisa de fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, prevedea ca nu poate fi manager de spital persoana care detine calitatea de membru in organele de conducere, administrare si control ale unui partid politic.
"Acest text era neconstitutional pentru ca unul din organismele de conducere ale partidelor este adunarea generala a membrilor, iar Constitutia prevede dreptul oricarei persoane de a face politica, de a fi membru de partid. In Legea 95, nu va putea fi director de spital o persoana care va ocupa o functie de conducere in partid. Membru simplu poate fi, (...) e dat de Constitutie nu de legea 95.
Nu este vorba despre o repolitizare si pana acum putea fi membru de partid, conform Constitutiei. Prevederea din textul OUG 79 data de Guvernul Ciolos era de fapt neconstitutionala", a sustinut Buicu.... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 20:06
Liberalul Ludovic Orban a declarat, sambata, la Iasi, ca PNL pierde, lunar, mii de membri care nu se simt reprezentati, nu sunt ascultati, iar activitatea lor nu este cunoscuta.
"Pierdem la nivel national, lunar, mii de membri, pentru ca oamenii respectivi nu se simt reprezentati de nimeni, nu sunt ascultati, pentru ca munca lor nu este recunoscuta, pentru ca nu se simt bine in PNL.
De-a lungul carierei mele, am adus multi oameni in partid. I-am intrebat ce ti s-a intamplat dupa un an, doi, trei. Mi-au spus foarte multi ca nu au reusit sa se inscrie. Ba nu aveau formular de inscriere, ba nu aveau sedinta de Birou Executiv (...).
Dupa ce s-au inscris, nu i-a mai intrebat nimeni nimic, nu i-a mai invitat nimeni la o discutie, la o adunare generala, la vreo sedinta", a afirmat Ludovic Orban in prezenta a aproximativ 400 de membri ai filialei iesene a PNL, care au venit, sambata, sa-si aleaga noua conducere.
Orban le-a transmis celor prezenti ca valoarea PNL sta in fiecare membru de partid si a atras atentia ca performanta formatiunii depinde de modul in care membrii sunt pusi in valoare de lideri.
"Cu cat membrii PNL se simte tratati si respectati, sunt ascultati atunci cand au ceva de spus, se tine cont de parerea lor, li se recunosc meritele, li se apreciaza membrilor partidului eforturile depuse, iar atunci cand este vorba de decis cine ne reprezinta in diferite functii de consilieri locali, judeteni, parlamentari, daca nu numara scamele de pe un umar sau... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 17:42
Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump si alti asociati ai republicanului au avut contacte repetate cu inalti oficiali din serviciile ruse de informatii in anul de dinainte de alegerile prezidentiale americane.
Informatia a fost confirmata de patru fosti si actuali oficiali pentru New York Times, iar ancheta este inca in curs.
Agentiile americane de informatii au interceptat comunicatiile in aproximativ aceeasi perioada in care au descoperit si dovezi ca Rusia a incercat sa perturbe alegerile prezidentiale americane prin spargerea serverelor Comitetului National Democrat, au precizat trei dintre oficialii citati sub acoperirea anonimatului.
Sursele au precizat, insa, ca deocamdata nu exista dovezi privind o cooperare intre echipa lui Trump si rusi privind influentarea scrutinului.
Cu toate acestea, contactele au alarmat comunitatea de informatii, cu atat mai mult cu cat Trump il lauda pe presedintele rus Vladimir Putin. La un moment dat, in cursul verii, candidatul republican a declarat la un eveniment de campanie ca spera ca Moscova a furat e-mailurile lui Hillary Clinton si ca le va publica.
Oficialii au precizat ca printre comunicarile interceptate s-au numarat si cele ale unor asociati ai lui Trump, nu numai ale membrilor echipei de campanie.
In partea rusa, contactele au inclus atat membri ai serviciilor de informatii, cat si membri ai Guvernului.
Unul dintre consilierii care au discutat cu rusi a fost Paul Manafort, care a fost... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 09:18