Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
Majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% este o masura propagandistica pentru a linisti electoratul, care se afla in fata unei decizii politice.
In timp ce unii specialisti contactati de Business24 vad aceasta decizie ca pe o masura disperata a Guvernului de a linisti "apele" electorale, altii o considera necesara si benefica, insa cu conditia sa fie realizata diferentiat.
"Personal, aceasta decizie de a creste salariile si pensiile cu 5% pare a fi o tentativa de-a lui Ceausescu de a calma spiritele intr-un moment in care cu greu mai puteau fi calmate. Din perspectiva economica, bugetul este ca o prajitura, se imparte pe felii.
Guvernul poate sa realoce sursele disponibile, respectiv sa aloce mai mult pentru salarii si mai putin pentru alte destinatii. Este pur si simplu o decizie de natura politica", considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernanta USL.
Potrivit acestuia, o crestere de 5% nu poate avea efecte semnificative in economie, insa ar putea fi vazuta, in cel mai optimist scenariu, ca pe o incercare de a mari puterea de cumparare a populatiei, in felul acesta accentuand evolutia cererii interne ca motor de crestere economica.
"Anticipand anumite probleme cu exporturile catre spatiul european, ar putea sa fie o oarecare logica incercand sa mareasca puterea de cumparare a populatiei si in felul asta sa accentueze evolutia unui alt motor de crestere economica si anume cererea interna", a mai declarat Claudiu Doltu... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:41
O majorare a salariilor si a pensiilor cu rata inflatiei este posibila numai daca Romania va inregistra in acest an o crestere economica mai mare de 2%, iar veniturile la bugetul de stat vor fi mai mari, a declarat analistul financiar Dragos Cabat, managing partner al Financial View.
"Exista bani, insa momentul ales pentru aceasta declaratie nu este tocmai bun, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a declarat recent ca este posibil sa fie nevoie sa tragem bani de la Fondul Monetar International. Majorarea pensiilor si salariilor este posibila doar daca veniturile la buget vor fi mai mari, iar cresterea economica va fi mai mare de 2%", a mentionat Cabat.
Acesta a mai spus ca o astfel de masura va avea un impact pozitiv asupra economiei, in conditiile in care va stimula consumul.
Potrivit bugetului de stat pe 2012, prognoza de crestere este intre 1,8% si 2,3%.
Premierul Boc a fost mandatat luni de coalitie sa negocieze cu FMI marirea salariilor si pensiilor din aprilie, a declarat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde. Intrebat de unde vor fi bani, Frunzaverde a spus ca "de la buget". mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:26
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46