Majorarile salariale pentru bugetari promise de Guvern in perioada urmatoare, daca vor fi exageretae, ar putea duce la majorarea preturilor, existand si riscul de crestere a inflatiei, a atras atentia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Sa le vedem mai intai (majorarile salariale - n.red.) Daca vor fi exagerate, si depinde la ce te gandesti cand folosesti cuvantul exagerat: care este grupa de personal bugetar, ce pondere au in totalul cheltuielilor bugetare, cum le compensezi, vor impinge mai mult preturile in sus. Acestea sunt riscurile, dar mai intai sa le vedem", a declarat joi Mugur Isarescu.
Guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia si asupra tensiunilor de pe piata muncii, precizand ca necorelarea dintre calificarile disponibile pentru potentiali angajati si cele de care au nevoie companiile influenteaza majorarea salariilor.
"Piata muncii ramane tensionata. Este o preocupare pentru noi si cred ca este o preocupare pentru toti. Si pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, intreprinderi mici si mijlocii, factorii decizionali. Tensiunile de pe piata muncii pot fi ele elemente de impingere a salarilor in plus, dincolo de cresterea de productivitate.
Este o chestiune care trebuie sa ne preocupe. Avem un indicator de necorelare a calificarilor de pe piata muncii destul de ingrijorator. Nu se coreleaza calificarile cu necesitatile angajatorilor si aceasta alimenteaza ritmul infernal de crestere a salariilor", a subliniat guvernatorul Bancii Centrale.... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 14:54
Incepand de la 1 martie cresc si salariile profesorilor, nu doar ale medicilor. In cazul cadrelor didactice, majorarea prevazuta de Guvern se ridica la 20%.
Conform calculelor facute pe Portalinvatamant.ro, unele cresteri sunt de peste 1.000 de lei.
Iata cateva exemple de mariri ale salariilor de baza:
Invatamant preuniversitar
profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5: salariul de baza creste de la 4.935 de lei in ianuarie pana la 5.922 de lei in martiedebutant: 3.581 de lei in ianuarie/3.680 de lei in martieinvatator/educator cu gradul I (peste 40 de ani vechime): 3.946 de lei in ianuarie/4.736 de lei in martiedebutant: 2.664 de lei in ianuarie/3.197 de lei in martie
Invatamant universitar
profesor universitar (peste 40 de ani vechime): 9.252 de lei in ianuarie/11.103 lei in martieconferentiar: 6.342 de lei in ianuarie/7.611 lei in martie
Conform sursei citate, salariul de baza al unui rector gradul I va creste pana la 12.604 lei, iar pentru un rector gradul II va ajunge la 14.259 lei.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat miercuri seara si alte exemple, reamintind ca pentru profesori este "a doua majorare salariala a anului", fiind prevazuta in Legea salarizarii bugetarilor.
Citeste mai departe despre "De azi cresc si salariile in invatamant, cu 20%: Cine da banii si cat de sigure sunt majorarile" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 15:03
Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordin care prevede majorari salariale de pana la 50% pentru functionarii cu statut special din cadrul institutiei, care executa lucrari de exceptie si misiuni speciale.
"Functionarii publici cu statut special din Ministerul Justitiei - aparatul central - care executa lucrari de exceptie si misiuni speciale, apreciate ca atare de conducatorul acestuia, beneficiaza de o majorare de pana la 50% din salariul de baza prevazut de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009", potrivit normelor metodologice publicate de Ministerul Justitiei.
Lucrarile de exceptie vizeaza elaborarea de politici publice, strategii si documentatii "cu impact la nivelul sistemului judiciar sau la nivel national", contributia la modificarea legislatiei in vigoare sau la elaborarea de propuneri legislative si aplicarea unei bune gestiuni financiare in atragerea altor resurse decat cele de la bugetul de stat, se arata in documentul citat.
Misiunile speciale sunt considerate reprezentarea Ministerului Justitiei la diverse negocieri si proceduri de atribuire, participarea in cadrul grupurilor guvernamentale, parlamentare sau internationale, monitorizarea si implementarea strategiilor din cadrul institutiei si "indeplinirea altor atributii decat cele din fisa postului, cu grad ridicat de complexitate", potrivit documentului.
Proiectul mai prevede ca majorarea salariala se va acorda prin ordinul ministrului Justitiei, lunar,... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 13:31
Cresterile salariale sunt inevitabile si miscarea fortei de munca le accentueaza, dar acestea trebuie tinute sub control intr-o maniera rezonabila, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Noi le monitorizam (cresterile salariale n.red.). In urma cu mai multe trimestre am spus ca avand in vedere migratia fortei de munca, am prezentat aici in fata dvs. daca nu ma insel si la ultimul raport privind inflatia si un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pietei fortei de munca, lucrurile devin aici evidente. Se manifesta lipsa de forta de munca in mai multe sectoare.
In consecinta ceea ce am spus noi si repetam si acum este ca majorarile salariale sunt inevitabile si aceasta miscare a fortei de munca le accentueaza. Ceea ce trebuie sa facem noi insa este sa fim intelepti, sa le tinem sub control intr-o maniera rezonabila, corelat cu mai multi indicatori...productivitatea este numai unul, l-am mentionat pe acesta, tin de ceea ce se numeste echilibru macroeconomic si macrostabilitate financiara. Sunt bunuri de foarte mare pret. Romania le-a obtinut cu mari sacrificii si ar fi o eroare sa le slabim toate aceste echilibre macro", a spus Mugur Isarescu, miercuri.
Citeste si Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate
Acesta a precizat ca nu depind numai de Banca Nationala si din acest motiv se discuta despre mix echilibrat de politici.... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 18:10
Potrivit proiectului prezentat luni sindicatelor din Ministerul de Interne, cresterile salariale se vor face gradual pana in anul 2021, cea mai mare majorare fiind pentru gradul de soldat din MApN, de 267%, in timp ce la MAI, cresterea cea mai mare va fi la functia de plutonier major, de 126%.
Majorarile graduale, in urmatorii patru ani, vor fi diferite pentru salariatii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si Ministerului Apararii Nationale (MApN), astfel incat, la finalul anului 2021, cele doua categorii sa aiba salariile egale.
De exemplu, seful statului major general, secretar de stat- sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, prim adjunctul Serviciului de Informatii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si directorul Serviciului de Paza si Protectie ar urma sa aiba un venit de 10.265 lei (la finalul lui 2021), majorarile urmand sa fie de:
14% in anul 2018 si 19% in anul 2021, in cazul functiilor MAI84% in anul 2018 si 92% in anul 2021, in cazul functiilor MApN.
Diferentele mari dintre procentele cu care vor creste salariile sunt date tocmai de veniturile diferentiate din acest moment pe acelasi grad.
In ceea ce priveste adjunctii SIE si SRI, majorarile vor fi de 10% (in 2018), respectiv de 15% (2021).
Cele mai mari cresteri salariale in MApN ar urma sa fie inregistrate, gradual, pentru functiile de soldat si fruntas, de pana la 267%, in anul 2021, in timp ce... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 17:37
Peste de persoane au beneficiat pana acum de majorarile de pensii, salarii sau alocatii, burse date de Guvernul PSD prin actele normative aprobate in primele zile de mandat.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a facut precizari pe pagina sa de Facebook referitoare la numarul beneficiarilor Ordonantelor de Urgenta aprobate de Guvern in ultimele sedinte.
Precizarile au fost facute deoarece "in spatiul public au aparut mai multe date nereale privind numarul de beneficiari ai ordonantelor de urgenta aprobate de Guvernul Romaniei in ultimele sedinte", sustine Vasilescu.
Potrivit cifrelor furnizate de ministrul Muncii, beneficiarii majorarilor sunt:
- 131.995 de salariati din administratia publica beneficiaza de cresterea cu 20 la suta a salariilor
- 3.005 de salariati din institutiile de spectacole beneficiaza de cresterea cu 50% a salariului
- 5.076.774 pensionari beneficiaza de cresterea punctului de pensie la 1000 lei, de la 1 iulie
- 1.269.259 de salariati beneficiaza ...citeste mai departe despre "Milioane de pensionari, functionari publici, someri - beneficiarii majorarilor decise de Guvernul PSD. Creste si ajutorul de chirie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 17:36
Zilele acestea se pun la cale in Parlament majorari salariale substantiale in Sanatate si Educatie, bazate doar pe promisiunea de crestere economica de anul viitor.
Datele statistice oficiale arata ca, in 2008, cand "economia duduia" mai tare decat acum, iar investitiile straine veneau pe banda rulanta, entuziasmul populist al perioadei electorale a condus la masive majorari de pensii si salarii, insa a urmat taierea drastica din 2010.
In 2008, salariile au crescut cu 26,1% pe brut si 25,6% pe net. Atentie mare, insa, cresterea in termeni reali a puterii de cumparare de pe urma acestor majorari salariale a fost de doar 16,5%, ca urmare a cresterii preturilor.
Mai mult, au urmat doi ani de scadere a aceleiasi puteri de cumparare, cu 1,5% in 2009 si inca 3,6% in 2010, desi cifrele nominale ale castigurilor salariale au fost mai mari.
Sursa: Curs de Guvernare
Cresterea puterii de cumparare reale dupa masurile luate in 2008 a fost de doar doua treimi din cresterea ...citeste mai departe despre "Majorarile salariale fara acoperire sunt periculoase pentru buzunarul romanului - n-am invatat nimic din experienta lui 2008?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 08:50
Zilele acestea se pun la cale in Parlament majorari salariale substantiale in Sanatate si Educatie, bazate doar pe promisiunea de crestere economica de anul viitor.
Datele statistice oficiale arata ca, in 2008, cand "economia duduia" mai tare decat acum, iar investitiile straine veneau pe banda rulanta, entuziasmul populist al perioadei electorale a condus la masive majorari de pensii si salarii, insa a urmat taierea drastica din 2010.
In 2008, salariile au crescut cu 26,1% pe brut si 25,6% pe net. Atentie mare, insa, cresterea in termeni reali a puterii de cumparare de pe urma acestor majorari salariale a fost de doar 16,5%, ca urmare a cresterii preturilor.
Mai mult, au urmat doi ani de scadere a aceleiasi puteri de cumparare, cu 1,5% in 2009 si inca 3,6% in 2010, desi cifrele nominale ale castigurilor salariale au fost mai mari.
Sursa: Curs de Guvernare
Cresterea puterii de cumparare reale dupa masurile luate in 2008 a fost de doar doua treimi din cresterea ...citeste mai departe despre "Majorarile salariale fara acoperire sunt periculoase pentru buzunarul romanului - n-am invatat nimic din experienta lui 2008?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 08:50
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, decizia deputatilor din comisiile parlamentare de a majora salariile in Educatie si Sanatate, spunand ca aceste cresteri pe "ultimii doi metri" inainte de campania electorala arata ca Parlamentul actioneaza "populist".
"Este greu de spus ca poti sa fii de acord cu majorari votate asa, nici pe ultima suta de metri, pe ultimii doi metri inainte de alegeri. Mie mi se pare ca Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista, unde nu ar trebui sa ajunga. Pe de alta parte, pot sa-i inteleg foarte bine pe oameni ca vor sa fie bagati in seama, vor sa fie ascultati si sindicatele vor sa vina sa ceara cresteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cantarite", a spus presedintele.
Iohannis a reamintit ca a facut recomandarea ca Parlamentul sa nu discute inainte de campanie cu foarte mare viteza, pentru ca aceste lucruri trebuie chibzuite foarte bine.
Intrebat cum va reactiona atunci cand legea va ajunge la el pentru ...citeste mai departe despre "Iohannis, despre majorarile de salarii: Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista, dar ii inteleg pe angajati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:53