Peste jumatate dintre IMM-urile din Europa, care impreuna asigura locuri de munca pentru doua treimi din angajatii de pe continent, se tem ca nu vor supravietui in urmatoarele 12 luni daca veniturile nu isi vor reveni, arata un sondaj publicat joi de firma de consultanta McKinsey, transmite Reuters.
Acest sondaj a fost derulat in luna august, inainte ca explozia cazurilor de infectie cu coronavirus in Europa sa oblige guvernele sa impuna noi restrictii, arata amploarea pagubelor provocate de criza Covid-19.
Potrivit sondajului derulat de McKinsey & Co in randul a peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie), 55% din aceste companii se asteapta sa isi inchida portile pana in luna septembrie a anului urmator, daca veniturile lor vor ramane la nivelul actual.
Daca traiectoria actuala se mentine, unul din 10 IMM-uri se asteapta sa depuna cererea de intrare in insolventa in decurs de sase luni.
"Aceasta este o povara substantiala asupra sectorului financiar", subliniaza unul din autorii raportului, Zdravko Mladenov, referindu-se la doar una dintre consecintele unei astfel de evolutii, care ar putea conduce de asemenea la cresterea somajului si la diminuarea nivelului general al investitiilor in economie.
Economistii intervievati de Reuters luna trecuta prognozau ca economia zonei euro va inregistra o crestere de doar 5,5% anul viitor, dupa o cadere de aproape 8% in acest an, dar au avertizat ca si... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 09:24
Huawei Technologies a anuntat luni ca va investi 3,1 miliarde de dolari in Italia si va crea 1.000 de locuri de munca, in urmatorii trei ani, cerand guvernului de la Roma sa asigure utilizarea "transparenta, eficienta si corecta" a "dreptului sau de veto" in dezvoltarea retelei 5G.
Directorul general al diviziei din Italia a grupului chinez, Thomas Miao, a spus ca acest drept de veto (golden power), care permite statului sa intervina im sectorul privat pentru protejarea securitatii nationale, ar trebui sa fie aplicat tuturor furnizorilor din Uniunea Europeana.
Italia a intarit recent aceasta masura, partial din cauza ingrijorarilor legate de posibila implicare a Huawei si a altei companii chineze, ZTE, in dezvoltarea retelelor 5G, a declarat vineri o sursa guvernamentala.
Miao a spus ca Huawei va crea 1.000 de locuri de munca in Italia, in urmatorii trei ani si a confirmat ca Huawei va desfiinta 1.000 de locuri de munca in Statele Unite, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca daca Huawei va fi mentinuta pe o lista neagra de companii de catre Washington, grupul are un plan B pentru a garanta aprovizionarea cu componente.
Statele Unite au incercat sa convinga Italia si alte state aliate europene sa evite echipamentele Huawei si sa supravegheze cu atentie ZTE, acuzand ca produsele lor implica riscuri de securitate. Ambele companii au negat cu tarie existenta unor astfel de riscuri.
Coalitia de guvernare a Italiei, formata anul trecut de Miscarea 5 Stele si... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 08:40
La opt ani dupa declansarea crizei financiare globale, Europa este lovita iremediabil de cea mai puternica amenintare din punct de vedere social: somajul.
In zona euro, situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, diferentele existente pe piata muncii in statele din regiune aratand cat de divizata este Europa din punct de vedere social, remarca The Telegraph.
Rata somajului din zona euro este de 10,4%, cele 19 state care au adoptat moneda unica ridicand si media din intreaga Uniune pana la 9 procente.
Insa, din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt egale pentru toti. Germania, motorul economiei europene, pare sa fi gasit o cale de a reduce rata somajului la doar 4,5%, cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii si pana in prezent.
33.000 de noi locuri de munca au fost create lunar in medie in Germania, pe perioada ultimilor 6 ani.
Din nefericire, exemplul teuton nu a putut fi copiat de multe alte tari din eurozona. Grecia, de exemplu, are o rata a somajului care afecteaza un sfert din populatia activa a tarii.
In Italia, in ciuda promisiunilor date de premierul Matteo Renzzi, rata somajului a ramas in continuare blocata la 11,4%, iar situatia pare sa se agraveze, daca este sa luam in considerare faptul ca in luna decembrie numarul somerilor italieni a crescut cu 21.000, cu 3.000 mai mult fata de luna anterioara.
Nu doar statele greu indatorate sunt afectate de somaj. Finlanda, tara cu cel mai mic grad de indatorare din intreaga Europa, se confrunta... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 12:00
Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) indica o tendinta generala in cresterea nesigurantei locului de munca la nivel mondial inca de la declansarea crizei economice de acum 7 ani.
ILO estimeaza ca doar un sfert din angajatii la nivel global au contracte stabile de munca, restul fiind angajati cu contracte temporare, in sistem part-time, fara nicio forma legala sau sunt persoane casnice neplatite, arata un articol din ziarul The Guardian.
Nesiguranta sociala
Este o tendinta globala de a renunta treptat la contractele de munca stabile, riscul fiind de a perpetua consumul redus la nivel global si limitarea aparitiei unor noi locuri de munca, arata expertii ILO.
In analiza pentru 2015, agentia arata ca se intrevede o crestere a contractelor part-time, in special pentru femeile tinere.
Cu toate ca unii angajati apreciaza libertatea oferita de un program de lucru partial sau cea de liber-profesionist, acest lucru reflecta si lipsa unor alternative, considera reprezentantii ILO.
"In unele cazuri, contractele de munca atipice pot ajuta personalul sa dobandeasca experienta intr-un domeniu. Dar aceste tendinte incep sa reflecte raspandirea nesigurantei care afecteaza multi angajati in prezent", crede Guy Ryder, director general ILO.
Pe fondul saraciei
"Schimbarea de la relatiile traditionale de munca la unele non-standard este asociata de cele mai multe ori cu gresterea gradului de inegalitate sociala si a saraciei din multe tari ale... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 14:31
Europa ar putea pierde inca 4,5 milioane de locuri de munca in contextul crizei, dupa disparitia a 3,5 milioane de slujbe incepand din 2008, a avertizat, miercuri, Organizatia Mondiala a Muncii, cerand liderilor europeni sa faca o prioritate din sustinerea pietei muncii, potrivit CNBC.
Somajul din zona euro se situeaza in prezent la nivelul de 11%, reprezentand 17,4 milioane de persoane.
In cazul in care actuala politica nu se schimba rapid, este posibil ca somajul sa urce rapid in zona euro "alimentand tulburari sociale si erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene", se arata intr-un raport al organizatiei.
Somajul este cel mai ridicat in randul tinerilor, 22% in zona euro, in timp ce in Slovacia, Portugalia si Italia se situeaza la 30%. In Spania si Grecia, somajul in randul tinerilor se afla la nivelul de 50%.
Potrivit organizatiei, devine tot mai clar ca doar austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro, iar aceasta politica, cu impact negativ asupra pietei muncii, nu reuseste sa stimuleze investitiile sau stabilitatea financiara.
Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scadere predictibila a consumului, dar nu au antrenat si o majorare a exporturilor, care sa stimuleze cresterea, astfel ca economiile zonei euro, cu putine exceptii, au inregistrat recesiune, noteaza Organizatia Mondiala a Muncii.
In plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:16
Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.
Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.
Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.
La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.
Locurile de munca din Cipru, mereu de... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
Unul din patru angajatori din tarile vest europene cauta forta de munca din afara granitelor, companiile orientandu-se catre est europeni. In prezent sunt disponibile aproape 17.000 de joburi in strainatate pentru romani.
Tarile pentru care forta de munca din Romania reprezinta o solutie pentru acoperirea deficitului de personal sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Franta, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare ManpowerGroup, citat de Realitatea.net.
Angajatorii din Germania cauta personal in sectoarele productie, utilitati, comert si agricultura, iar cei din Italia productie, comert, utilitati si constructii.
Companiile din Spania au nevoie de personal pentru hoteluri si restaurante, transport si logistica, cele din Marea Britanie cauta forta de munca in sectorul hotelier, iar firmele din Franta angajeaza in constructii.
Aproape 17.000 de joburi sunt disponibile in strainatate pentru romani, potrivit Tjobs, portal care reuneste ofertele de locuri de munca in strainatate a peste 560 de agentii de recrutare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 09:29
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, saluta decizia Guvernului Italian de a elimina restrictiile privind accesul pe piata italiana a muncii pentru lucratorii romani de la 1 ianuarie 2012.
MAE subliniaza ca masura are o semnificatie aparte in contextul crizei economico-financiare care afecteaza intreaga Europa si reprezinta un factor favorizant pentru consolidarea relatiilor economice romano-italiene, potentate de prezenta unei numeroase comunitati romanesti in Italia si a unei semnificative comunitati de afaceri italiene in Romania. Totodata, decizia reconfirma contributia membrilor comunitatii romanesti la dezvoltarea economica a Italiei.
Potrivit sursei citate, liberalizarea completa a pietei italiene a fortei de munca a reprezentat un subiect constant al dialogului politico-diplomatic, partea romana reiterand permanent, atat in dialogul la nivel inalt, cat si in demersurile Ambasadei Romaniei la Roma pe langa partenerii italieni, necesitatea eliminarii restrictiilor aplicate lucratorilor romani, astfel incat acestia sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, decizia Guvernului italian reflecta, pe deplin, pozitia promovata la nivelul institutiilor europene, cel mai recent prin Rezolutia Parlamentului European privind libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana adoptata la 15 decembrie 2011 si prin Raportul Comisiei Europene din 11 noiembrie 2011 referitor la... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 09:35
Zeci de mii de persoane, printre care se numara multi studenti mobilizati impotriva unei reforme universitare, au manifestat sambata la Roma pentru apararea locurilor de munca, in conditiile in care rata somajului este ridicata in special in randurile tinerilor italieni, informeaza Mediafax. Cu stegulete si baloane rosii, delegatii veniti la Roma atat din nordul industrializat (Torino, Parma), cat si din sudul defavorizat (Palermo, Caserte) au organizat doua marsuri, la initiativa CGIL, cel mai important sindicat din Italia, care afirma ca are cinci milioane de membri.
CGIL a anuntat ca nu va oferi estimari privind participarea la manifestatie, afirmand numai ca a mobilizat 2.100 de autocare si 13 trenuri speciale, care pot transporta cel putin 110.000 - 120.000 de manifestanti.
Demonstrantii au purtat pancarte pe care scria "Drepturi la un loc de munca pentru o viata demna" sau "Scoala si universitatea mobilizate", manifestatia desfasurandu-se sub sloganul "Viitorul apartine tinerilor si locurilor de munca. Mai multe drepturi, mai multa democratie".
"Dupa doi ani de criza, care nu s-a incheiat inca, si cu un somaj in crestere toata lumea vede ca aceasta tara nu are un proiect de viitor", a declarat Susanna Camusso, noul lider al CGIL, referindu-se la politica guvernului condus de premierul Silvio Berlusconi.
Rata somajului in Italia este de circa 8 la suta, insa in randurile tinerilor aceasta depaseste media europeana, ajungand la 26 la suta in septembrie.
Chiar daca... mai mult
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 00:33