Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, va fi votata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional.
Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, a declarat marti dupa sedinta comsiilor reunite juridica si de munca, unde legea a primit raport de adoptare, ca s-au facut clarificari dupa cerintele CCR.
"Curtea a cerut la trei paragrafe sa fie niste clarificari, mai precis cine este obligat sa plateasca darile catre stat pentru bugetul asigurarilor sociale si acolo s-a facut precizarea ca, desi trebuie sa le plateasca angajatul, cel care le colecteaza si le distribuie mai departe este angajatorul.
A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. In mod normal, ar trebui sa venim cu o lege privind indemnizatia sociala minima, care ar avantaja persoanele care au in prezent pensie de invaliditate, dar pentru ca asa a solicitat CCR ca sa fie foarte clar am operat si aceste modificari", a spus fostul ministru al Muncii.
Lia Olguta Vasilescu a subliniat ca, din cauza ca noua lege a pensiilor a fost amanata 6 luni, Casa Nationala de Pensii (CNP) a pierdut timp important pentru ca pana acum ar fi trebuit sa inceapa recalcularea tuturor pensiilor din Romania.
"Din pacate, aceasta lege a fost amanata o perioada de 6 luni pentru aceste clarificari, timp pierdut de Casa Nationala de Pensii, care ar fi trebuit deja sa inceapa de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 07:07
Camera Deputatilor va da miercuri votul final pe Legea pensiilor, dupa ce plenul a admis marti un amendament al UDMR, initial respins de Comisia de Munca.
Deputatii au adoptat deja legea pe articole, in plenul de marti, cu un amendament UDMR, care prevede ca persoanele care sufera de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.
"Pensionari - persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege si a realizat cel putin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum si persoanele incadrate in grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare", prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.
De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3, si articolul 52 s-a modificat astfel:
"Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap, dupa cum urmeaza: a) indiferent de varsta, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare".
Deputatul Eva-Andrea Csep a anuntat, in plenul de marti, ca restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilitati vor fi cuprinse intr-o lege speciala care va fi depusa in curand in Parlament.
Aceasta a... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 07:48
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un amendament la proiectul legii sistemului unitar de pensii, potrivit caruia in definitia pensionarului a fost introdusa si persoana incadrata in grad de handicap grav care a realizat o treime din stagiul complet de cotizare.
Plenul a adoptat pe articole proiectul legii sistemului unitar de pensii si a admis amendamentul propus de UDMR, care la Comisia pentru munca a fost initial adoptat si apoi respins.
Amendamentul admis de plen, cu 215 voturi "pentru", prevede ca: "Pensionarul este persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege si a realizat cel putin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum si persoanele incadrate in grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare".
In raportul Comisiei de munca, definitia calitatii de pensionar era: "Persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege si a realizat cel putin stagiu minim de cotizare de 15 ani".
Votul final asupra acestui proiect urmeaza sa fie dat miercuri, iar Camera Deputatilor este for decizional. ...citeste mai departe despre "Legea pensiilor, adoptata pe articole de Camera Deputatilor. Miercuri se da votul final" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 19:37
Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, dupa o sedinta de peste sapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "impotriva" si o abtinere.
Urmeaza ca proiectul sa primeasca votul decizional in plenul Camerei Deputatilor, informeaza Mediafax.
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca "cei din USR au votat impartit, iar PNL a votat impotriva".
Potrivit acesteia, nu au fost amendamente care sa modifice structura legii.
"O modificare importanta, pe care ne-am dorit-o, este ca mamele care adopta copii pot si ele sa beneficieze de varsta de pensionare. Noi credem ca toti trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi", a precizat Lia Olguta Vasilescu.
Totodata, ea a dat asigurari ca pana in anul 2021 nu vor exista probleme pentru cei care ies la pensie pe actuala legislatie.
"Pana in anul 2021 nu va fi nicio problema pentru nimeni care iese la pensie pe actuala legislatie. Chiar daca pana in anul 2021 nu s-au platit contributiile, consideram ca a fost vina statului, apoi nimeni nu mai poate sa reclame ca sunt in plata si ca angajatorii nu fac transferul contributiilor", a completat fostul ministru al Muncii.
Noua lege privind sistemul de pensii a fost adoptata de Guvern, in sedinta din 10 octombrie, si a trecut de Senat pe 26 noiembrie.
Luni, Lia Olguta Vasilescu a afirmat ca foarte probabil Opozitia sau presedintele Klaus Iohannis vor ataca Legea... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 16:45
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, articolul 53 din proiectul de lege a pensiilor, in varianta initiala adoptata de Senat, care prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati, la 65 de ani, pana in 2030, fiind inregistrate 105 voturi "pentru", 82 "impotriva" si 9 abtineri. Votul final a fost dat dupa ce deputatii au votat si amendamentele respinse de comisie.Toate amendamentele au fost respinse din nou si in plen. Deputatul PSD Adrian Solomon a anuntat, dupa adoptarea de catre deputati a formei initiale a proiectului de lege in privinta varstei de pensionare, ca parlamentarii PSD si cei ai PC au votat impotriva egalizarii varstei de pensionare.
El a precizat, "pentru stenograma si pentru cei care privesc", ca deputatii PDL au votat toti pentru cresterea varstei de pensionare la femei pana la 65 de ani.
"Nu numai ca vom face publice toate numele care au votat astazi, dar primul lucru pe care il vom face cand ne vom intoarce la guvernare, peste nu mult timp, va fi sa refacem acesta lege profund nedreapta in acest punct si in altele, care presimt eu ca vor urma in dezbaterile din aceasta seara", a spus el.
Anterior, in plenul Camerei a fost respins un amendament, adoptat in Comisia de munca, care a intocmit raportul la proiectul de lege, potrivit caruia varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, fiind inregistrate 90 de voturi "impotriva", 85 "pentru" si 12 abtineri.
Votul asupra acestui amendament a fost... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 01:24
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite, informeaza Mediafax.Dezbaterile in plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp in care deputatii au luat si doua pauze de consultari. Premierul Emil Boc a participat la prima parte a dezbaterii, in timp ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a ramas in sala pana la finalul sedintei.
Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.
Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei cat si pentru barbati de 65 de ani.
Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.
Discutiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar.
Deputatii PNL, la randul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.
Catre finalul dezbaterii, deputatii au ajuns la un larg consens in ceea ce... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 23:47