PDL va depune la Senat un proiect care sa indrepte eroarea reducerii TVA la alimente

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 16:27
1209 citiri
PDL va depune la Senat un proiect care sa indrepte eroarea reducerii TVA la alimente

Liderul grupului deputatilor PDL Mircea Toader a anuntat ca va indrepta eroarea adoptarii de catre plen a reducerii TVA-ului la alimentele de baza si a neimpozitarii pensiilor sub 2000 lei printr-un act normativ care sa fie dezbatut in regim de urgenta, aratand ca este singura solutie parlamentara, informeaza NewsIn.

"Au fost peste 80 de legi pentru votul final, iar aceste doua initiative (reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei) erau trecute in partea cu rapoarte de respingere, era logic ca noi sa votam respingerea. Este o eroare pe care o vom indrepta prin depunerea, astazi, la Senat, a initiativei legislative a grupului parlamentar PDL si a altor parlamentari prin care revenim la cele doua texte de lege initiale, atat cu TVA-ul cat si cu pensia, pe care o introducem cu regim de urgenta", a spus Mircea Toader miercuri, intr-o conferinta de presa.

Toader a aratat ca aceasta este singura solutie legislativa pe care Parlamentul o poate adopta pentru a indrepta eroarea facuta marti in plen.

Chestionat cu posibilitatea de a solicita presedintelui sa nu promulge cele doua legi sau a cere premierului sa dea o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Fiscal, Toader a spus ca nu poate da directive Presedintiei sau Guvernului, astfel ca a recurs la singura solutie parlamentara.

"Nu e problema noastra ce face presedintele. Noi, ca grup parlamentar care ne-am asumat aceata eroare, asta este calea pe care o are Parlamentul. Este dreptul presedintelui de a face o analiza si de a hotari dar, in mod normal grupul nostru, prin mine, care mi-am asumat acest vot, asta este modul legislativ prin care poate fi indreptata eroarea", a explicat Toader.

Toader a justificat eroarea comisa si prin presiunea pe care o aveau parlamentarii in ce priveste doua legi importante, modificarea OUG 1/2010 pentru a rezolva problema stimulentelor angajatilor de la Finante si Legea micii reforme in justitie.

El a subliniat ca votul asupra celor doua proiecte de lege nu a fost dat intentionat, pentru ca PDL nu a sustinut niciodata introducerea TVA-ului de 5% pentru alimentele de baza si nici neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei.

"La dezbaterile din plen a celor doua initiative legislative grupul nostru a spus clar ca nu sustine aceste initiative, am si motivat, motivez in continuare ca TVA-ul de 5% nu va duce la scaderea preturilor pentru ca in aval raman toate TVA-urile de 24%, iar pe de alta parte este imposibil de urmarit sistemul de fiscalizare a TVA pe un circuit aproape imposibil de administrat. Pentru pensii este initiativa unui coleg al nostru care a spus ca si-o retrage", a explicat el.

Deputatul a mai spus ca legea privind reducerea TVA nu poate fi aplicata oricum din cauza acordului pe care Romania il are cu FMI.

In plus, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu ar permite aplicarea acestui act normativ.

"Suportul pentru care Ministerul de Finante nu a sustinut-o si punctul de vedere al Guvernului este ca nu exista posibilitatea fiscala, deci legea (...) nu permite asa ceva, este chiar o lege pe care nu poti sa o aplici datorita unei alte legi care este raspunderea fiscala. Uitati-va ca legea raspunderii fiscale spune , de-aia nici nu trebuia sa treaca. Am vrut ieri sa facem modificarea dar era tarziu, o veti vedea depusa si vom face toate diligentele sa intre ca mai repede", a explicat el.

Lui Toader i s-a pus in vedere ca a mai trecut de plen, tot marti, un act normativ care predeve eliminarea sanctiunilor pentru cei care se pensioneaza anticipat, iar democrat-liberalul a replicat ca orice initiativa legislativa care este neconforma cu pozitia PDL, daca a trecut de plen, va fi modificata in acelasi mod, printr-o alta initiativa legislativa.

"Pe viitor, pentru evitarea unor astfel de situatii vom cere secretariatului general sa explice mai detaliat ce inseamna initiativa, pentru ca de regula scrie si atunci e greu de verificat daca respectiva initiativa legislativa are un punct de vedere, altul decat cel pe care si-l asuma grupul", a mai precizat democrat-liberalul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eroare, #proiect, #reducere, #toader, #tva , #stiri FMI