Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.
Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.
"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.
Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
Programul Prima Casa a ramas "in viata" pentru ca a aparut Legea darii in plata, altfel programul imobiliar social disparea anul acesta, a declarat sambata seful Directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu.
"E foarte probabil ca programul Prima Casa sa fi disparut, din cauza ca in mod natural disparea. Conditiile de pe piata bancara erau din ce in ce mai aproape de conditiile din Prima casa, uneori chiar unele banci ajunsesera la conditii mai avantajoase decat cele din Prima casa si lucrurile mergeau catre o disparitie a nevoii de acest sprijin care, evident, este intr-un fel usor neconcurential", a explicat Radulescu, intr-o conferinta de presa la Sinaia.
Interventia statului in activitatea de creditare e "un pic neconcurentiala", afirma Radulescu.
Oficialul BNR a punctat ca programul guvernamental este in crestere.
"Deocamdata, revenirea la un volum al creditarii care sa se apropie macar de cel care fusese anterior Legii darii ...citeste mai departe despre "Radulescu (BNR): Daca nu aparea Legea darii in plata, programul "Prima Casa" disparea" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 15:37
OTP Bank a anuntat ca majoreaza avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clientii persoane fizice.
Pana acum, 10 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%. OTP, o banca de talie medie din sistem, si-a aliniat comisioanele cu cele percepute de bancile mai mari.
Bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an. In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa.
Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori
Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.
"Economia Romaniei se afla intr-un nou ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:41
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu Legea darii in plata, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti.
Procesul, dintre Unicredit Bank si o persoana care dorea sa inapoieze bancii locuinta si sa scape de datorii, a fost suspendat pana la decizia CCR, transmite Mediafax.
Nu este singura sesizare de acest gen facuta in ultima vreme.
La inceputul lunii iunie, Banca Transilvania a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie.
Mai exact, institutia de credit arata ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a ajuns pe masa Curtii Constitutionale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 16:18
Persoanele care vor lua de la banca un credit imobiliar de 100.000 de euro cu un avans solicitat de 40% trebuie sa aduca un aport propriu similar cu al celor care se imprumuta cu 270.000 de euro, pentru care insa institutia de credit cere un avans de 15%.
Legea darii in plata, care prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii, a fost votata de plenul Camerei Deputatilor in 13 aprilie aproape cu unanimitate de voturi. Ea va intra in vigoare la 13 mai, potrivit News.ro.
Mai multe banci din Romania au crescut avansul solicitat pentru creditele imobiliare si ipotecare la 30-40%, trei dintre acestea anuntand masura dupa votarea legii.
Legea se aplica doar creditelor cu garantii imobiliare de pana la 250.000 de euro, inclusiv imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, dar contractate de persoane fizice consumatori, care au achizitionat un imobil cu destinatie de locuinta.
In urma ...citeste mai departe despre "Vreti un credit imobiliar? Legea darii in plata aduce vesti proaste - analiza" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 14:46
Asociatia Bancilor din Romania (ARB) i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa atace la Curtea Constitutionala (CCR) Legea darii in plata, sustinand ca la baza acestui demers stau numeroase argumente in sensul ca actul normativ aduce atingeri drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit membre ale ARB.
"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancara va adreseaza rugamintea, in virtutea prerogativelor pe care le aveti in temeiul articolului 146, lit. a) teza intai din Constitutie si art. 15-18 din Legea 47/1992 sa sesizati Curtea Constitutionala. (...)
Va rugam, domnule presedinte, sa solicitati CCR exercitarea controlului de constitutionalitate al legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite", se arata intr-un memoriu trimis sefului statului si, spre informare, Camerei Deputatilor.
Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR
Potrivit semnatarilor, la baza ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis, somat sa atace la CCR Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 14:57
Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita "cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia".
Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
"Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (...) au ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 18:36
Pentru un ochi neantrenat, Legea darii in plata este o binefacere pentru cei care si-au cumparat o locuinta pe credit, iar azi se afla in dificultate financiara, si o mare infrangere pentru sistemul bancar.
Mare infrangere pentru banci? Fara indoiala! Dar binefacere pentru cei carora li se adreseaza? Nu prea! La o analiza atenta, foarte putini dintre cei care ar avea in mod real nevoie vor beneficia de pe urma acestei legi.
Ideea legiferarii "darii in plata" ca drept al debitorului pleaca de la premiza ca un mare numar de titulari de credite imobiliare ar fi fericiti sa renunte la locuinta luata pe credit, numai ca sa-si lichideze datoria catre banca.
Cum insa nu pot sa o faca fara acordul acesteia, iar banca evident nu vrea, ar fi nevoie de o lege care, punand in paranteza atat prevederile Codului Civil cat si pe cele ale Legii bancare, sa oblige bancile sa accepte in plata casele si apartamentele cumparate prea scump pe bani dati prea usor.
Daca lucrurile ar sta astfel, ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 07:21
Legea darii in plata ar putea avea un efect mai mic asupra creditelor in derulare decat cel estimat, insa pe de alta parte impactul negativ este semnificativ, cu o inasprire a conditiilor financiare, prin cresterea avansurilor si costurilor de creditare, apreciaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial.
"In timp ce legea Darii in Plata ar putea conduce la o inasprire a conditiilor financiare, efectul asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat. Legea ar putea fi declarata neconstitutionala deoarece modifica retroactiv contractele de credit", noteaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial, transmis de News.ro.
Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar
Daca legea s-ar aplica contractelor in vigoare, cei care vor apela la lege si-ar putea pierde accesul la piata creditelor ipotecare pentru o perioada indelungata.
Totodata, darea in plata ar putea genera o crestere a avansurilor si costurilor, ...citeste mai departe despre "Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 20:36