Conversia creditelor in franci elvetieni, din nou pe masa CCR

Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:46
5009 citiri
Conversia creditelor in franci elvetieni, din nou pe masa CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala (CCR) este asteptata sa se pronunte marti asupra sesizarii de neconstitutionalitate privind legea conversiei creditelor in franci elvetieni, daca discutiile nu vor fi din nou amanate, asa cum s-a intamplat pana acum de doua ori.

O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

"Am amanat-o pentru acea formula magica, pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie si in consonanta, nu in sensul solutiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am facut-o acolo (Legea darii in plata - n.red.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, daca se aplica si aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simtim nevoia unei aprofundari a motivelor pentru care vom da o solutie sau alta", a precizat ultima data presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Sesizarea a fost trimisa de Guvernul Ciolos la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori

Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Guvernul a considerat ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Citeste mai departe despre "Conversia creditelor in franci elvetieni, din nou pe masa CCR" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CCR franci elvetieni, #CCR conversie credite franci , #Stiri Administratie