Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Care sunt solutiile daca nu mai poti plati creditul

Care sunt solutiile daca nu mai poti plati creditul

Prin Legea darii in plata s-a stabilit un mecanism prin care cei cu credite imobiliare care indeplinesc anumite conditii sa poata sa-i transmita bancii dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat si sa scape astfel de datorii.

Mecanismul se pune in miscare printr-o notificare a datornicului catre creditorul sau, in conformitate cu cerintele impuse de lege.

Tocmai pentru ca este cea care pune in miscare lucrurile si pentru ca efectele sale sunt foarte importante, e necesar sa fie facuta cu seriozitate si cunoscand anumite aspecte dinainte. In conditiile in care un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei a declarat recent ca numarul notificarilor de dare in plata a ajuns la aproximativ 7.000, va explicam astazi patru aspecte esentiale legate de aceasta procedura legala.

Primul pas pentru datornicul cu un credit ipotecar care vrea sa apeleze la mecanismul darii in plata este sa faca acea notificare pe care o prevede Legea nr. 77/2016:

"In vederea aplicarii prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei", stabileste legea.

Prin intermediul acestei notificari, printre altele, datornicul ii pune in vedere institutiei financiare doua date diferite la care sa se intalneasca cu un reprezentant al acesteia pentru a face actele de dare in plata, la notarul public ales.

Vezi si Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar

Cel mai important aspect aici este faptul ca, in perioada de timp care se scurge de la primirea notificarii, "se suspenda dreptul creditorului de a se indrepta impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia", dupa cum prevede legea.

Potrivit unor statistici ale Bancii Nationale a Romaniei, citate de Agerpres, la sfarsitul lunii februarie 2017 se inregistrau aproximativ 7.000 de notificari de dare in plata.

Cu alte cuvinte, se suspenda temporar obligatia de a plati rate, dobanzi, nu se percep penalitati pentru ceea ce in mod normal ar fi insemnat intarzieri s.a.m.d. De asemenea, orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de alta persoana in locul sau impotriva datornicului va fi suspendata, potrivit actului normativ. Practic, notificarea pune in miscare mecanismul darii in plata si date fiind efectele sale, e necesar ca ea sa fie facut ...citeste mai departe despre "Care sunt solutiile daca nu mai poti plati creditul" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1056 ori