Normele metodologice ale legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan, publicate recent in Monitorul Oficial, detaliaza regulile si procedurile ce trebuie respectate in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
Ordinul nr. 719/740/M.57/2.333 ("Normele metodologice") privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 68/2014 ("Legea 17") a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 401 din 30.05.2014.
Citeste mai multe despre Care sunt regulile de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 14:19
Legea vanzarii terenurilor agricole catre straini a fost retrimisa de presedintele Traian Basescu in Parlament. Totusi, dupa 1 ianuarie 2014, cetatenii UE au "unda verde" la achizitionarea terenurilor din Romania, odata cu liberalizarea pietei funciare. Agricultorii sunt de parere ca aceasta intarziere nu va avea niciun efect pe piata, intrucat legea nu ii afecta cu nimic pe straini, ci le punea piedica tot romanilor.
Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) este de parere ca, noile reglementari sunt atat de stufoase, incat un fermier roman are nevoie de "o teza de doctorat pentru a vinde o bucata de teren".
"Conform Tratatului de Aderare, vanzarea terenurilor de catre straini este libera de la 1 ianuarie 2014. Legea pe care au facut-o autoritatile nu rezolva problema strainilor, ci accesul era tot liber. Aplicarea legii ingreuna accesul la terenurile noastre, tot romanilor. Iti trebuie o lucrare de doctorat sa poti vinde o bucata de pamant. Noi, asociatiile, cerusem ca in lege sa fie prevazute cateva posibilitati de ingradire a accesului strainilor la pamantul romanesc. Fiecare tara isi conserva proprietatea, pentru ca daca ne uitam in Constitutie vedem ca pamantul este un bun national, doar la noi, din lege nu reiesea asta", a declarat Laurentiu Baciu pentru Business24.
Potrivit sefului celei mai importante asociatii de producatori agricoli din Romania, legea aflata in discutie transforma statul intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:03
Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, titlul legii transmisa promulgarii face referire la "unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice".
"Aceeasi mentiune se regaseste si in Art. 1 lit. b) din lege. In acelasi timp, Art. 2 alin. (2) prevede ca legea se aplica atat persoanelor fizice, cat si 'persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene'. In consecinta, consider ca aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.
Presedintele mai mentioneaza in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) din legea supusa reexaminarii stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)..." si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".
"Aceasta reglementare nu este clara,... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:45
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014, si a trimis documentul la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:26
Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.
Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.
Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.
"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:53
Oficialii de la Bruxelles nu au acceptat proiectul pe care Romania l-a prezentat cu privire la vanzarea terenurilor catre persoanele fizice, dar au spus ca ne vor asista in elaborarea unui document mai bun in acest sens, a declarat, marti, Achim Irimescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la o conferinta de profil.
"In ceea ce priveste vanzarea terenurilor catre persoanele fizice, proiectul pe care l-am depus la Bruxelles nu a fost acceptat acolo, in discutiile pe care le-am avut. Noi propuneam, printre altele, limitarea la 100 de hectare si experienta in domeniu de minimum cinci ani. Producatorii au fost de acord cu noi, dar Comisia Europeana are o alta abordare, dar ne-a asigurat ca ne vor asista sa avem un act acoperitor", a afirmat Irimescu.
Potrivit proiectului de Lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, acestea vor putea cumpara terenuri agricole situate in extravilan numai daca au desfasurat activitati agricole pe o perioada de cel putin cinci ani si fac dovada ca au cunostinte in domeniul agricol.
Arendasii care doresc sa cumpere teren agricol situat in extravilan trebuie sa detina calitatea de arenda pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda incheiat pe o perioada de minim 5 ani pentru terenul ce urmeaza a se vinde si sa fie inregistrati potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil.
In plus, proprietatea persoanei fizice, reprezentand... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 13:25
Romania ar trebui sa mai adauge pe lista strainilor care vor sa ne "cotropeasca" tara din 2014 o putere economica mondiala: China. Expansiunea in Europa a inceput cu Ucraina, unde chinezii au luat in "grija" trei milioane de hectare de teren. Analistii economici sunt de parere ca este un prim pas pentru a controla piata cerealelor din Europa si o dovada in plus ca agricultura este o afacere de viitor.
China va cumpara trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina, scria presa chineza in urma cu cateva zile. "Afacerea" costa statul chinez 2,6 miliarde de dolari. In prima faza a proiectului, Ucraina ar urma sa asigure Chinei cel putin 100.000 de hectare de teren - o bucata de pamant cu dimensiunile Hong Kongului in estul regiunii Dnipropetrovsk.
Nu este prima miscare de acest gen pe care o face una dintre cele mai puternice economii la nivel mondial. China mai detine terenuri agricole si in Africa.
"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:01
Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.
Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
Initiatorii proiectului de lege pentru intabularea terenurilor agricole iau in calcul acoperirea costurilor cadastrale in limita a 400 lei/proprietate. Este nevoie de un cadastru agricol, spun in cor expertii in imobiliare si agricultura contactati de Business24, insa atrag atentia asupra riscului de a instraina terenurile agricole dupa liberalizarea pietei funciare din 2014.
Legea privind "Prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere" a fost adoptata de Senat si urmeaza a fi dezbatuta in Camera Deputatilor. Practic, onorariile expertilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate imobiliara in limita a 400 lei/proprietate.
Potrivit proiectului de lege, sumele necesare vor fi acoperite din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate de cadastru, geodezie sau cartografie.
Initiatorii proiectului de lege explica motivele pentru care o asemenea lege este necesara:
"Avand in vedere necesitatea finalizarii cadastrului national agricol, ca element esential al dezvoltarii economiei rurale precum, necesitatea indeplinirii criteriilor legate de opozabilitatea dreptului de proprietate pentru obtinerea fondurilor europene si, nu in ultimul rand imposibilitatea desfasurarii unor activitati agricole in conditii de eficienta si rentabilitate in situatia actuala, caracterizata prin atomizarea suprafetelor mici, statul roman trebuie sa intervina in restabilirea... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 13:20