Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Batalia pentru terenurile agricole. Ce mutare pregateste Ponta pentru a prelua controlul total asupra domeniilor statului

Batalia pentru terenurile agricole. Ce mutare pregateste Ponta pentru a prelua controlul total asupra domeniilor statului


Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.

Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.

Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.

"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni. Au facut legala nelegalitatea", a declarat Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Funciara, un Big Brother pe piata terenurilor

Din 2014, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Funciara devine un fel de "Big Brother" pe piata terenurilor agricole. Potrivit unor surse din piata, autoritatile de la Ministerul Agriculturii vor sa "copieze" si la modul de functionare al ADS modelul francez. Practic, institutia va fi cea care va aproba toate tranzactiile cu terenuri din Romania.

Un client interesat sa cumpere o suprafata de teren agricol va trebui sa solicite aprobarea ADS, care va analiza daca mai exista oferte pentru aceeasi suprafata de teren si daca exista vreun vecin cu drept de preemptiune.

Autoritatea indeplineste urmatoarele atributii principale:

a) asigura publicarea ofertelor de vanzare-cumparare pe site-ul propriu;

b) asigura verificarea exercitarii dreptului de preemtiune;

c)verifica indeplinirea conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;

d) emite avizul prealabil incheierii contractului de vanzare-cumparare al terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene;

e)infiinteaza, gestioneaza si administreaza baza datelor primite de la structurile

judetene ale Autoritatii.

f) constata contraventiile si aplica sanctiunile prevazute prin prezenta ordonanta de urgenta.

Datele inscrise in baza de date a terenurilor agricole din Romania situate in

extravilan constituita la nivel national, vor fi puse la dispozitia Ministerului

Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conditiile stabilite prin protocol de colaborare incheiat intre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritate.

Lege noua pentru liberalizarea pietei funciare: nici presedintele nu s-ar fi incadrat

Pe langa o noua institutie, autoritatile propun si o noua lege pentru reglementarea pietei funciare din 2014, cand are loc liberalizarea.

Este a doua incercare a Executivului, dupa ce, legea prin care se puneau o serie de restrictii strainilor care cumpara terenuri in Romania cum ar fi: studii agricole sau un minimum de 5 ani de experienta in domeniul agricol, proprietarul nu putea schimba destinatia terenului sau era nevoie de acordul Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pentru a cumpara o suprafata de teren agricol.

Din 2014, legislatia privind cumpararea terenurilor agricole devine mult mai restrictiva, in incercarea autoritatilor de a limita vanzarea terenurilor catre straini. Potrivit ordonantei de urgenta, pentru a putea cumpara teren agricol in Romania din 2014 potentialul investitor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta;

b) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta;

c) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice.

Potrivit ordonantei de urgenta, instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta ordonanta de urgenta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3159 ori