Baciu, despre legea privind vanzarea terenurilor agricole: Este ireala si foarte greoaie

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
2586 citiri
Baciu, despre legea privind vanzarea terenurilor agricole: Este ireala si foarte greoaie

Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.

Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.

"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).

La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.

"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"

In plus, seful LAPAR, Laurentiu Baciu, a subliniat ca autoritatile locale nu au indeplinit una dintre cele mai importante cerinte ale producatorilor agricoli: de a interzice vanzarea terenurilor agricole catre straini asa cum au facut, spre exemplu, vecinii bulgari.

"Am cerut infiintarea unei legi din care sa reiasa interzicerea vanzari terenurilor catre persoane fizice si juridice de alta nationalitate decat romana, asa cum au facut celelate tari", sustine Baciu.

Potrivit noii legi, vor putea cumpara terenuri agricole in extravilan cetatenii romani, cetatenii altui stat membru al UE, cetatenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat membru al UE sau intr-un stat care este parte la ASEE si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sunt parte la acordul mentionat.

De asemenea, proiectul de lege prevede si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va prelua activitatea, personalul si patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului si va trece in subordinea premierului.

"Nu stiu insa daca legea va trece de Comisia Europeana, oricum este prost facuta. La fel si acea conditie de infiintare a agentiei care monitorizeaza intreaga activitate. Acela va deveni un dealer de terenuri agricole," concluzioneaza Laurentiu Baciu.

#lege terenuri agricole, #vanzare cumparare terenuri agricole, #ministrul Agriculturii Daniel Constantin , #Agricultura