Daca esti pe val si totul merge struna, articolul acesta nu e pentru tine. Il poti, insa, da mai departe.
Daca te zbati, ai dificultati si te intrebi macar o data pe zi cat mai rezisti sau de ce nu te apuci de altceva, articolul acesta te va ajuta sa te re-motivezi si sa iti cresti nivelul de energie (poate si de productivitate).
Sa fim sinceri. Treburile in afacerile noastre nu mai merg asa cum mergeau candva. Rezultatele vin, dar dupa eforturi mult mai mari. Uneori, cand ne apropiem de rezultat, contractele se anuleaza, clientii nu platesc sau dau brusc faliment, ceva se schimba din temelii (compania se vinde sau se reorganizeaza).
Ce e de facut? Din experienta proprie si din literatura scrisa de oameni mai isteti decat noi, am putea extrage usor cateva lucruri simple de facut.
1. Nu e doar munca
E bine daca esti o persoana responsabila. Stii mereu "ce trebuie sa faci". Dar cand faci ceea ce trebuie uneori obosesti. Dar munca nu e niciodata doar despre munca. Cauta acel sens care pentru tine trece de simplul "sunt platit sa fac asta, deci, imi fac datoria". Poti alege ce ti se potriveste dintre urmatoarele aspecte care transcend munca si datoria:
Aici, la noi, facem un bine oamenilor si asta ne face sa ne simtim mai bine.
Fac ceea ce imi place, sunt dintre norocosii planetei.
Nu o fac doar pentru "ei" - ma dezvolt, invat si devin mai valoros.
Ce facem noi ii ajuta pe multi altii sa isi simplifice viata, sa o faca mai usoara sau mai frumoasa.... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 08:00
"Un exemplu bun este mai recomandat decat un principiu bun" - Dwight Lyman Moody
"Si daca tot e sa le oferi un exemplu oamenilor din jurul tau, atunci nu conteni sa le oferi exemplul tau in fiecare zi"
Salutare drag prieten cititor! Si iti multumesc pentru ca citesti si acest articol (la fel ca pe toate celelalte) si pentru ca datorita acestui fapt gasesc mereu energia sa scriu si sa impartasesc din experientele mele si altfel decat prin training, sesiuni de consultanta sau speaking.
M-am gandit sa scriu acest articol pentru ca am invatat ca la fel cum realizarile mari se obtin cu pasi mici, tot asa o comunicare buna se construieste cu rabdare si folosind cuvinte simple si de impact.
Mai exact, am ales 2 grupuri de cuvinte (evident, simple) pe care le folosim des, dar pe care ar trebui sa le folosim in aproape fiecare context de comunicare: "PENTRU CA" si "DE EXEMPLU".
Si nu, nu este vorba despre clasicul "pentru ca... automobile... de-al dracu si de ambitios" si alte nastrusnicii pe care le vedem la televizor in anii 2000.
Scriu despre ele pentru ca am trait pe pielea mea ca folosindu-le, demonstreaza ca poti avea incredere in emitator, ca poti face o vanzare meseriasa, ca iti poti convinge partenerul de viata sa spele vasele, ca poti castiga mult mai usor un interviu, ca vei obtine impactul dorit intr-o prezentare.
Da-mi voie sa-ti dau cateva exemple.
1. Ei bine, la un moment dat, am fost intrebat in timpul unui training de catre un cursant... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 08:31
"Azi am chef de mare,
Azi am chef sa fac tot ce-mi doresc,
Azi am chef de tine, ca te iubeeesc.
Azi am chef de soaree..."
Dar nu pot pentru ca sunt la birou si toti imi sar in cap cu diverse cereri. Toti vor de la mine ceva, toti vor sa fie prioritari in viata mea. "Da-mi raportul ala... "; "Te rog sa ma ajuti cu..."; "Pana la orele 15:00, am nevoie de..."; "Trebuie sa..."
Iar tu esti cu gandul la: "Al cui esti tu? A lu' Mamaia."
Sigur ca vei avea cateva zile in care sa te relaxezi si sa mergi fie la mare, fie la munte, cu prietenii si cu familia, in care sa nu mai auzi de nimeni si sa-ti incarci bateriile. Insa la tine poate ca mai sunt 2 saptamani; la tine mai sunt 3 saptamani; la tine 1 luna si jumatate; iar la tine doar 5 zile de concediu vara asta ca ti-ai mai luat zile si in martie cand ai plecat in strainatate.
Solutie: Invata sa te relaxezi si la birou!
Fii istet si nascoceste tehnici antistress, convinge-te ca a fi perfectionist extrem este drumul catre consumarea intregii energii interioare, hotaraste-te sa spui "Nu" atunci cand se poate, nu-ti mai pune atatea intrebari limitative si constrangatoare.
Imi amintesc cand am livrat primul training de "Cum sa spui nu la birou" si de primul contact cu oamenii din acea companie in urma trainingului. Participantii imi spuneau apoi ca "fetele de la HR" spun ca nu se poate sau ca "Nu am timp chiar acum, te rog sa revii mai tarziu". Sigur ca da, doar cu lucrurile cu care se putea spune asa ceva... insa au... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 08:25
Nu putem imbunatati performanta unui angajat daca vom confunda individul cu problema. O varianta mai buna este sa ne uitam in mod specific la problemele pe care el/ea le intampina. De ce are nevoie angajatul pentru a avea mai mult succes in munca, dar si pentru a fi mai implinit in viata sa profesionala? Mai jos am redat cateva truisme legate de performanta, unele dintre ele sunt de cativa ani buni dar inca valabile si astazi.
Truismul nr 1: nimeni nu se angajeaza intr-un post pentru a esua
Angajatii isi preiau responsabilitatile cu sperante mari ca le vor implini cu succes. Daca nu reusesc insa sa isi indeplineasca responsabilitatile, inseamna ca le lipsesc o serie de elemente de baza cu privire la performanta.
Claritatea in ceea ce priveste asteptarile de performanta
O imagine clara asupra ceea ce inseamna o performanta excelenta
Intelegerea faptului ca exista o discrepanta intre performanta lui/ei si asteptarile de performanta ale managementului
Instrumente sau elemente cum ar fi cunostintele, abilitatile, motivatia, mediul de lucru sau coaching-ul
In fiecare dintre aceste situatii tu, ca manager, poti oferi ajutor. Poti clarifica asteptarile cu privire la performanta daca setezi obiective clare, masurabile. Poti oferi coaching, job shadowing sau demonstratii pentru a-i arata angajatului exact ce inseamna o performanta buna. Poti sa ii arati intr-un mod candid, descriptiv si uman care sunt discrepantele dintre performanta asteptata si cea existenta.... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 13:03
Intamplarea face sa locuiesc in zona Vitan, foarte aproape de Bucuresti Mall, primul centru comercial deschis in capitala. Cum anul era 1999, iar comertul nu oferea o gama moderna de oferte, inca de la inceput, am devenit un client fidel al acestui mall - dar mai ales al supermarketului de unde imi faceam toate cumparaturile casei, cel putin o data pe saptamana.
Eram un client dependent, nicaieri pe-atunci nu gaseam deschis pana la ora 22:00 zilnic, iar eu aveam un program incarcat in acei ani.
Ei, si au trecut anii si in ciuda ritmului asiduu in care imi faceam acolo cumparaturile, in ciuda unor carduri de fidelitate pe care acumulam puncte de valori modice, satisfactia mea in experienta cu acest supermarket scadea incet, dar sigur. Intre timp, imprejur si peste tot in oras incepeau sa infloreasca noi retele de supermarketuri si hypermarketuri catre care cumparaturile mele au migrat treptat.
Intr-un final, dupa cativa ani buni in care nu cumparam decat de la supermarketul din mall, am ajuns astazi sa nu mai intru acolo deloc, nici macar ocazional sau intamplator. Cu toate ca am ramas fidela cumparaturilor la acest mall pe care continui sa il vizitez macar o data pe saptamana pentru diverse cumparaturi, de la rechizite sau carti la imbracaminte si electronice!
Mi-ar fi greu sa calculez o suma totala a cumparaturilor mele la supermarketul despre care vorbesc - inflatia in Romania ultimilor 12 ani ar face dificil exercitiul. Insa, daca ma raportez la... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 15:00
V-ati intrebat vreodata ce face diferenta dintre o persoana care realizeaza mai mult decat i se cere, merge dincolo de sarcinile zilnice, este dispusa sa investeasca foarte multa energie in ceea ce face, indiferent de provocare, are o atitudine pozitiva si o persoana care nu crede ca vor exista schimbari in companie, care sustine, "asta nu functioneaza la noi", care face doar atat cat este nevoie pentru a ramane in post?
Cercetarile din ultimii ani ne arata ca angajamentul organizational este cel care face diferenta si ca are un impact crucial in performanta si in modul in care actioneaza oamenii la locul de munca. De obicei, fiecare dintre noi cand intra intr-o companie vine cu un nivel ridicat de energie si o atitudine pozitiva.
Nu este insa suficient sa constati nivelul de angajament al companiei tale, trebuie, in calitate de manager, leader sa stii sa actionezi pentru a mentine si dezvolta angajamentul echipei tale; studiile arata ca un nivel ridicat al angajamentului conduce catre o mai buna performanta si eficienta iar astfel de indivizi dezvolta comportamente orientate catre obtinerea de rezultate.
De regula, oamenii vin in companie implicati: ei isi cresc angajamentul sau si-l pierd, dezvoltand o atitudine gresita sau pierzand din energia pe care au pus-o in sistem din varii motive. Exista multe modele pe care companiile le pot aplica si implementa, noi lucram cu un model al Persona Global care este menit sa echipeze managerii cu metode de lucru si... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 08:32
Evaluarea angajatilor este o practica extrem de raspandita, folosita peste tot pe glob, in companiile mari, mijlocii si mici. De-a lungul timpului au fost dezvoltate o multitudine de instrumente care pot fi utilizate in acest sens, fiecare fiind potrivit pentru anumite situatii si contexte.
In ceea ce priveste evaluarea performantei (din perspectiva comportamentelor manageriale), consideram ca instrumentul cel mai eficient este evaluarea 360 grade .
Cum a aparut insa ideea de evaluare 360 grade ?
In al doilea Razboi Mondial armata germana a inceput pentru prima data sa ceara feedback din surse multiple pentru a verifica performanta militarilor (Fleenor & Prince, 1997).
Prima dovada a utilizatii feedback-ului din mai multe surse in mediul organizational a fost in anii 1950 in cadrul Esso Research and Engineering Company (Bracken, Dalton, Jako, McCauley, & Pollman, 1997).
De aici s-a dezvoltat ideea de feedback la 360 grade care a capatat o utilizare globala foarte mare si pana in anii 1990 majoritatea organizatiilor si managerilor de resurse umane au inteles si au creditat conceptul cu multa incredere.
Atwater si Waldman (1998) afirma ca 90% din companiil listate in Fortune 1000 folosesc metodologia 360 ca parte din programele de evaluare si dezvoltare, datorita faptului ca poate fi utilizata pentru scopuri diferite (de ex. executive coaching, evaluarea performantei, talent management/ succession planning, dezvoltarea leaderilor etc).
Ce masoara... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:49
Completarea unui "To do list" este un aspect esential pentru a lucra cat mai eficient si a folosi la maxim una dintre cele mai importante resurse, timpul. Iata cateva recomandari in ceea ce priveste realizarea acestuia, rezultate din experienta mea de consultant si trainer, care ma provoaca sa pot derula in paralel proiecte si tipuri de activitati diferite:
1. Fa aceasta lista cu o zi inainte! Desi majoritatea sfaturilor sunt de a realiza lista de sarcini la prima ora a diminetii, sfatul nostru este de a o face cu o seara inainte. In primul rand sunt multe alte lucruri importante de facut la prima ora a diminetii (ca de exemplu cafeaua) si dupa o zi de lucru ar trebui sa fie foarte clar ce a ramas nerealizat si care este primul aspect ce trebuie finalizat/reluat maine dimineata; in plus, nu vei pleca spre casa cu mintea incarcata, incercand sa nu uiti sa treci ceva pe lista de dimineata.
2. Planifica in avans. Uita-te la incarcatura muncii pe cateva zile. Daca se intrevede un nou proiect la orizont, poti fi proactiv si poti sa realizezi alte lucruri mai din timp. Trece pe lista ta tot ce se poate face pentru a-ti elibera atunci timpul. Proiectele noi vin mereu cu provocari noi!
3. Foloseste-te de tool-urile digitale! Exista mai multe produse pe piata care fac pixul, hartia si markerele colorate sa fie redundante. Remember the Milk si Todolist sunt doua dintre cele mai populare aplicatii cu versiuni gratuite care acopera cam orice nevoie. Un alt avantaj al... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 13:20
Mi-aduc si acum aminte de prima intalnire pe care am avut-o la una dintre companiile pentru care livrez traininguri lunare de aproape 3 ani de zile - tipul informal, direct si care spune lucrurilor pe nume, care e mereu vesel si pasionat de ceea ce face, aproape ca ii curge prin vene. Poate nu o impresie excelenta la prima vedere, dar cu siguranta o impresie care s-a transformat si a capatat noi forme incepand de la a doua interactiune, ajungand in final la una care exprima INCREDEREA.
Se spune ca "nu ai o a doua sansa de a face o prima impresie buna"; se spune ca prima impresie se formeaza in primul minut al interactiunii, iar apoi, in urmatoarele 3 minute, interlocutorul nu face altceva decat sa isi gaseasca argumentele care ii vor confirma minutul anterior. Ma intreb: "Chiar asa, in esenta valoram doar un minut in ochii celorlalti?"; "Oare nu inseamna un soi de limitare chestia asta?". Intreb doar, nu dau cu parul.
Va propun doar cateva clipe de reflectie. O fi asta vreun mit sau este crunta realitate?! Ne invata peste tot: zambeste din prima clipa, fii deschis, priveste in ochii interlocutorului, gestioneaza-ti miscarile corpului. Insa intotdeauna suntem autentici cand facem aceste lucruri?! Pot fi de acord ca "viata este piesa de teatru, mai exact o scena pe care jucam, iar noi suntem actorii din ea", insa uneori parca mai e nevoie si de un pic de autenticitate. Si-atunci imi aduc aminte de versurile lui Chilian: "Ce caut eu in viata mea, de ce am venit sa imi... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 13:00