Presedintele SUA a semnat, luni dupa-amiaza, ordonanta executiva prin care sunt reintroduse sanctiunile impotriva Iranului.
"Indemnam toate natiunile sa adopte actiuni prin care sa puna regimul iranian in fata urmatoarelor optiuni: fie isi schimba comportamentul amenintator si destabilizator si se poate reintegra in economia mondiala, fie continua pe calea izolarii economice", a declarat Donald Trump, citat de agentia The Associated Press.
Presedintele SUA a avertizat ca tarile care nu intrerup relatiile economice cu Iranul "risca efecte severe" prin noile sanctiuni. Liderul de la Casa Alba a denuntat din nou Acordul nuclear "oribil si unilateral" semnat de marile puteri cu Iranul in anul 2015. Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acest tratat.
Uniunea Europeana a transmis ca Acordul nuclear din anul 2015 "functioneaza si isi atinge obiectivul" de a limita programul nuclear iranian, subliniind ca tratatul este "esential pentru securitatea Europei, a regiunii si a intregii lumi".
In replica, un oficial de rang inalt de la Washington a declarat ca Statele Unite "nu sunt preocupate in mod special" de eforturile UE in sensul protejarii firmelor europene afectate de sanctiunile antiiraniene. ...citeste mai departe despre "Donald Trump a semnat reintroducerea sanctiunilor contra Iranului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 20:48
Liderul suprem iranian Ali Khamenei i-a avertizat, luni, pe europeni ca tara sa nu va continua sa isi limiteze programul nuclear, in timp ce e supusa unor sanctiuni economice.
"Anumite tari europene (spun ca ca se asteapta) ca poporul iranian sa tolereze sanctiuni (...), sa-si abandoneze activitatile in domeniul energiei nucleare si sa continue (sa se supuna) restrictiilor" in domeniu impuse prin acordul in dosarul nuclear iranian din 2015, denuntat recent de Statele Unite, a declarat Khamenei intr-un discurs la Teheran, citat de AFP.
"Eu le transmit acestor tari ca ele trebuie sa fie constiente ca acesta este un vis care nu se va realiza. Poporul si Guvernul Iranului nu vor tolera niciodata sa fie nevoite sa suporte atat sanctiuni, cat si limitari in domeniul nuclear. Asta nu se va intampla niciodata", a adaugat numarul unu iranian.
El a sustinut acest discurs cu ocazia marcarii a 29 de ani de la moartea fondatorului Republicii islamice, ayatollahul Khomeiny.
Presedintele american Donald Trump a anuntat, in 8 mai, ca isi retrage tara din acordul international in dosarul nuclear iranian incheiat la Viena in 2015 intre Teheran si Grupul 5+1 (China, Franta, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite plus Germania).
Aceasta decizie a deschis calea unei reintroduceri a tuturor sanctiunilor economice americane impuse Iranului care au fost ridicate in virtutea acordului nuclear.
Acordul de la Viena i-a permis Iranului sa se reintegreze in randul natiunilor, dar si o... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 22:43
Iranul ar putea renunta rapid la acordul nuclear cu marile puteri, daca Statele Unite continua politicile de "sanctiuni si coercitie", a declarat marti presedintele iranian Hassan Rohani, transmite AFP.
Incheiat in iulie 2015, acordul nuclear prevede ca Iranul sa-si limiteze programul nuclear in scopuri civile in schimbul ridicarii progresive a sanctiunilor internationale.
"Experienta ratata a sanctiunilor si coercitiei a adus administratiile (americane) precedente la masa negocierilor. Dar daca vor sa revina la aceste metode, cu siguranta, intr-un interval de timp foarte scurt - si nu vorbim despre saptamani sau luni, ci de zile sau ore - vom reveni la situatia (anterioara acordului) intr-o maniera mult mai ferma", a declarat Rohani in parlament, intr-un discurs televizat.
Rohani a apreciat totodata ca omologul sau american Donald Trump a dovedit lunii intregi ca "nu este un bun partener". "In ultimele luni, lumea a fost martora faptului ca Statele Unite, dincolo de faptul ca si-au incalcat constant promisiunile referitoare la acordul nuclear, au ignorat in mai multe randuri acordurile internationale si le-au dovedit aliatilor lor ca nu sunt un bun partener", a acuzat presedintele iranian.
La jumatatea lunii iulie, administratia americana a impus noi sanctiuni juridice si financiare tintite impotriva persoanelor fizice si juridice iraniene avand legatura cu programul nuclear, interzis printr-o rezolutie a ONU, si Gardienilor Revolutiei.
Apoi, Congresul SUA... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 10:55
Acordul SUA-Iran pe pragramul nuclear al Teheranului, agreat saptamana trecuta la Geneva si considerat o victorie diplomatica a Administratiei Obama, intampina dificultati.
Presedintele iranian, Hassan Rouhani, a avertizat joi ca "Iranul nu va semna acordul nuclear cu puterile lumii, daca nu sunt ridicate sanctiunile" in aceeasi zi in care este semnat acordul, scrie Sputnik.
Termenul limita pentru acordul final intre Iran si grupul de tari reunit in formatul P5+1 (SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, Chian si Germania) ...citeste mai departe despre "Iranul s-a sucit: Nu semneaza acordul nuclear decat cu unele conditii stricte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 12:52
Teheranul face un pas inapoi in privinta conditiilor stricte impuse prin contractele de extractie a petrolului semnate cu firmele straine.
Analistii vad in noua politica adoptata de iranieni o incercare de a limita efectele prabusirii pietei petrolului si a restrictiilor impuse de UE pentru transportul si comertul cu petrol iranian.
Oficialii iranieni inca mai poarta discutii aprinse cu marile puteri militare pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran, sperand sa obtina ridicarea sanctiunilor economice care au redus exportul de petrol la doar un million de barili pe zi, din 2012, informeaza agentia Reuters.
Contracte la foc automat
Atat surse diplomatice occidentale, cat si reprezentanti ai guvernului iranian au confirmat ca noile drafturi de contracte pentru redeschiderea campurilor petroliere au fost deja inaintate unor companii europene si americane din domeniu.
Sarcina investitorilor occidentali ar fi sa deschida noi exploatari si sa revitalizeze vechile campuri petroliere din tara.
Momentul nu este insa cel mai favorabil pentru reluarea legaturilor intre iranieni si vestici.
Incertitudinea planeaza inca asupra discutiilor privind programul nuclear al Iranului, iar orice contract preliminar incheiat intre iranieni si companiile occidentale ar putea fi privit ca o masura pripita de catre UE si Statele Unite.
Nici prabusirea pietei petrolului nu ajuta foarte mult la atragerea rapida a unor companii de profil in campurile petroliere din... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 13:24
Sanctiunile aplicate Iranului din cauza programului sau de imbogatire a uraniului au paralizat economia tarii, care a inregistrat anul trecut o scadere de 1,4 la suta, din cauza unei prabusiri a exporturilor de petrol, conform unui raport al guvernului american publicat marti, relateaza AFP.
"Combinatia de sanctiuni americane si internationale in domeniile comercial si financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene si a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de catre un organism de audit al Congresului american insarcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO).
Acest studiu apare in in contextul in care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China - plus Germania) si Iranul a purtat marti, in Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discutiile continua miercuri.
Iranul se afla sub incidenta unor sanctiuni care vizeaza sa determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad sa renunte la programul sau nuclear. Teheranul refuza sa intrerupa activitatile de imbogatire a uraniului, dand asigurari ca este vorba despre un program nuclear civil.
Dupa o consolidare a sanctiunilor, in urma cu trei ani, "exporturile de petrol iranian au scazut cu 18 la suta intre 2010 si 2012 in timp ce cele ale unor state comparabile au crescut cu 50 la suta", noteaza GAO.
Capacitatea Iranului de a vinde petrol in... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:31
Iranul nu mai importa 77 de tipuri de produse de lux pe fondul unei lipse acute de lichiditati, dupa ce statele occidentale i-au impus mai multe sanctiuni in domeniul petrolier si cel bancar.
Oficialii iranieni au hotarat intocmirea unei liste cu 2.000 de produse care sa fie scoase de la import, pentru a face economii de patru miliarde de dolari, conform Agerpres.
Printre produse se numara cosmetice, produse de cofetarie, toate produsele de imbracaminte sau bijuterii, insa de asemenea si unele masini, anumite materiale de constructii, telefoane mobile sau calculatoare, potrivit listei partiale publicate de mass-media.
Hamid Safdel a precizat, totusi, ca aceasta lista ar putea fi modificata in cazul in care se va dovedi ca industria iraniana nu va putea furniza unele produse interzise a fi importate, cum ar fi computere sau telefoane mobile.
Liderii iranieni si-au anuntat de mai multe ori in ultimele saptamani intentia de a institui o 'economie de razboi' pentru a face fata sanctiunilor economice dure impuse de doi ani de catre Statele Unite si Uniunea Europeana ca masuri impotriva programului nuclear iranian controversat. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:53
Iranul ar putea pierde contracte de livrare a cel putin 192.000 de barili de petrol pe zi, cantitate echivalenta cu 9,5% din exporturile sale mondiale, din cauza sanctiunilor occidentale care determina cumparatorii asiatici sa isi reduca achizitiile.
Cei mai mari cumparatori din India, Mangalore Refinery&Petrochemicals si Essar Oil, si China International United Petroleum & Chemical si-au redus sau intentioneaza sa reduca achizitiile de petrol din Iran cu pana la 15%, transmite Bloomberg.
China si India sunt cei mai mari clienti ai Iranului.
In Japonia, singura tara asiatica scutita de sanctiuni dupa ce a demonstrat reducerea achizitiilor de petrol iranian, compania Cosmo Oil urmeaza sa scada importurile cu 25%.
Sanctiunile internationale au rolul sa determine Iranul sa renunte la programul sau nuclear care, potrivit Statelor Unite si Uniunii Europene, ar masca fabricarea de armanent nuclear. Autoritatile de la Teheran sustin ca programul nuclear este de natura civila.
In primele sase luni ale anului trecut, Iranul a exportat in medie doua milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Joint Organizations Data Initiative. In perioada respectiva, tarile asiatice au cumparat circa 62% din petrolul livrat de Iran. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 11:50
Pretul petrolului ar putea creste cu 20%-30% daca Iranul va opri exporturile de petrol ca urmare a sanctiunilor impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana, a estimat miercuri Fondul Monetar International (FMI) in primele sale comentarii publice pe aceasta tema.
Potrivit FMI, sanctiunile financiare impotriva autoritatilor de la Teheran "ar putea fi echivalente cu un embargou petrolier" si ar implica un declin al livrarilor cu circa 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, din partea celui de-al cincilea mare producator de titei la nivel mondial.
Volumul livrarilor de petrol pierdute ar fi comparabil cu pierderile de productie inregistrate de Libia anul trecut, din cauza razboiului civil care a dus la cresterea pretului titeiului la peste 100 de dolari pe baril.
FMI a subliniat aceste riscuri intr-o nota adresata reprezentatilor G20 care s-au reunit saptamana trecuta la Mexico City.
Iranul a avertizat ca ar putea bloca Stramtoarea Ormuz, care este tranzitata de 20% din petrolul comercializat la nivel mondial, din cauza sanctiunilor occidentale.
Comentariile venite din partea FMI amplifica presiunile asupra administratiei Obama, care incearca sa convinga tari din intreaga lume sa reduca importurile de petrol iranian fara ca acest fapt sa duca la cresterea preturilor titeiului, inainte de alegerile prezindentiale din Statele Unite, din noiembrie. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 23:00