Ministrul de Externe al Frantei: Sanctiunile impuse de Trump companiilor straine din Iran sunt inacceptabile

Vineri, 11 Mai 2018, ora 11:09
1044 citiri

Sanctiunile reintroduse de presedintele american Donald Trump impotriva companiilor straine prezente in Iran sunt "inacceptabile" si trebuie sa faca obiectul negocierilor cu europenii, a declarat joi ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian.

"Vrem sa le spunem americanilor ca sanctiunile pe care le vor lua ii privesc. Insa noi consideram ca extrateritorialitatea masurilor de sanctiune este inacceptabila", a declarat Jean-Yves Le Drian, intr-un interviu pentru Le Parisien.

Presedintele american Donald Trump a anuntat marti retragerea tarii sale din acordul nuclear cu Iranul si a reintrodus o serie de sanctiuni impotriva companiilor americane si straine care au relatii comerciale cu Iranul.

"Europenii nu trebuie sa plateasca pentru retragerea Statelor Unite din acordul la care chiar ele au contribuit", a insistat seful diplomatiei franceze.

"Noi, europenii, trebuie sa instituim masurile necesare pentru protejarea intereselor companiilor noastre si sa incepem negocieri cu Washingtonul pe aceasta tema", a adaugat el.

Decizia americana impune companiilor straine termene foarte scurte, intre trei si sase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodata interzisa incheierea de noi contracte, in caz contrar fiind amenintate cu sanctiuni din partea SUA.

"Europenii vor face totul pentru a proteja interesele companiilor lor si intentioneaza sa duca negocieri serioase cu Statele Unite, la nivelul Uniunii Europene", a afirmat miercuri presedintia franceza.

Discutiile cu Washingtonul s-ar putea concentra asupra scutirii de sanctiuni si mentinerii drepturilor companiilor deja existente in Iran.

"Acest lucru inseamna ca europenii sa faca progrese in urmatoarele saptamani. Acest lucru necesita un nou tip de forta europeana", a insistat Jean-Yves Le Drian.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul a scumpit deja petrolul cu 2% pana la maximul ultimilor aniReactii internationale, dupa ce SUA s-au retras din Acordul nuclear: Cine saluta decizia lui TrumpReactia Iranului, dupa ce Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclearAFP: Donald Trump a facut deja mult rau economiei iraniene ...citeste mai departe despre "Ministrul de Externe al Frantei: Sanctiunile impuse de Trump companiilor straine din Iran sunt inacceptabile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctini Iran SUA, #Franta sanctiuni SUA Iran , #Stiri International