Germania e pregatita sa isi ajute firmele din Iran, dupa sanctiunile impuse de SUA

Vineri, 11 Mai 2018, ora 11:54
1204 citiri

Germania este pregatita sa intervina pentru a diminua impactul provocat companiilor germane de decizia presedintelui american Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, a declarat vineri ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.

"Suntem gata sa discutam cu toate companiile afectate despre ceea putem face pentru a minimiza consecintele negative. Este vorba despre controlul pagubelor", a declarat Peter Altmaier pentru postul de radio Deutschlandfunk.

In opinia lui Altmaier, nu exista motive imediate pentru Germania sa isi modifice schema Hermes de garantare a exporturilor pentru Iran. "Am inceput o conversatie privind implicatiile economice si modul in care putem evita consecintele negative pentru locurile de munca din Germania", a spus Peter Altmaier.

Cu toate acestea, ministrul Economiei a subliniat ca Germania nu are instrumente legale cu care sa protejeze companiile germane care fac afaceri in Iran. "Ceea ce putem face insa este sa ajutam si sa consiliem companiile germane care activeaza in Iran, care vor sa fie active pe piata din Iran si sa le consiliem inclusiv legal", a adaugat Peter Altmaier.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel i-a spus joi presedintelui iranian Hassan Rouhani ca doreste mentinerea acordului nuclear cu Teheranul, dupa retragerea Statelor Unite din acord, atat timp cat Teheranul isi va respecta angajamentele in domeniul nuclear.

Acordul nuclear semnat la Viena, la 14 iulie 2015, dupa 12 ani de criza si 21 de luni de negocieri aprinse, intre Iran si cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franta si Marea Britanie) plus Germania, prevede limitarea programului nuclear iranian in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

Presedintele american Donald Trump a anuntat marti retragerea tarii sale din acordul nuclear cu Iranul si a reintrodus o serie de sanctiuni impotriva companiilor americane si straine care au relatii comerciale cu Iranul. Decizia americana impune companiilor straine termene foarte scurte, intre trei si sase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodata interzisa incheierea de noi contracte, in caz contrar fiind amenintate cu sanctiuni din partea SUA.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Ministrul de Externe al Frantei: Sanctiunile impuse de Trump companiilor straine din Iran sunt inacceptabileDecizia lui Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul a scumpit deja petrolul cu 2% pana la maximul ultimilor ani ...citeste mai departe despre "Germania e pregatita sa isi ajute firmele din Iran, dupa sanctiunile impuse de SUA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Germania firme Iran, #Germania ajutor companii Iran , #Stiri International