Creditul de nevoi personale cu ipoteca este util atunci cand esti nevoit sa imprumuti o suma mai mare de bani pentru o perioada mai scurta de timp.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce costuri vine un credit de nevoi personale cu ipoteca.
Avantajul acestui credit este ca are dobanzi mai mici decat un credit de nevoi personale fara ipoteca, asa ca, daca esti sigur ca vei putea plati ratele la suma mare pe care o imprumuti, atunci poti apela la el.
In plus, poti folosi drept ipoteca constituita in favoarea bancii un imobil (sau mai multe) care se afla in proprietatea ta sau a unor terti.
Dezavantajele acestui credit tin de costurile suplimentare cu care vine. Iar, in general, acestea sunt costuri corespondente pentru polita de asigurare pentru imobilul cu care garantezi (cateva sute de lei pe an), taxa de inregistrare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (65,7 lei), taxe si onorarii notariale (aici costurile difera in functie de taxele si onorariile practicate de catre Notarii Publici care autentifica contractul de ipoteca) si costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie.
Acest ultim cost il vei achita inainte de acordarea creditului. Costul stabilit si perceput de catre evaluatorii de imobile variaza intre 400 si 1.500 de lei, in functie de imobilul pe care-l evaluezi pentru a garanta creditul.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 09:30
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat ca, impreuna cu bancile locale, pregateste o schema pentru a converti credite ipotecare cu dobanda variabila in valoare de pana la 900 miliarde forinti (3,16 miliarde dolari) in imprumuturi cu rate fixe, pe baza unui program voluntar, informeaza Reuters.
Initiativa Bancii Nationale a Ungariei si a Asociatiei bancilor din Ungaria vine dupa o initiativa anterioara care viza conversia creditelor in valuta, in principal cele in franci elvetieni, in imprumuturi in forinti. Spre deosebire insa de acea masura, participarea la schema privind o rata fixa a dobanzii va fi una voluntara.
Banca Nationala a Ungariei a precizat ca noul program vizeaza creditele ipotecare cu dobanda variabila emise inainte de 1 februarie 2015, cu o durata de cel putin 10 ani, care afecteaza pana la 130.000 de debitori.
Noua masura urmeaza mai multor initiative lansate de guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, pentru a reduce expunerea la volatilitatea pietei financiare si a consolida stabilitatea financiara.
"Banca centrala se asteapta ca bancile sa comunice riscurile creditelor cu dobanda variabila si sa prezinte cel putin doua optiuni de trecere la credite cu dobanda fixa. Dupa ce se vor familiariza cu riscurile si optiunile pentru modificarea contractelor lor, va fi la latitudinea debitorilor sa decida daca vor profita de optiunile oferite", a informat NBH intr-un comunicat remis Reuters.
Viceguvernatorul... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 10:14
Doar 0,9% dintre romani aveau in 2016 arierate la plata chiriilor si ipotecilor, acesta fiind cel mai mic procent inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele publicate marti de Eurostat.
La nivelul UE, in 2016, ponderea celor care aveau arierate la plata chiriilor si ipotecilor era de 3,5%.
Tarile membre unde cea mai mare pondere a populatiei avea arierate la plata chiriilor si ipotecilor sunt: Grecia (15,3%), Cipru (8,6%), Spania si Franta (cu cate 5,2%) si Ungaria (5,1%).
In schimb, tarile unde mai putin de 2% din populatie avea in 2016 arierate la plata chiriilor si ipotecilor erau: Romania (0,9%), Croatia si Polonia (ambele cu 1,3%), Irlanda si Lituania (ambele cu 1,4%), Germania (1,6%) si Estonia (1,8%).
Eurostat subliniaza insa ca aceste cifre sunt influentate de faptul ca in unele state o parte mica a populatiei inchiriaza locuinte la pretul pietei.
Conform datelor publicate anterior de Eurostat, Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al procentajului populatiei care traieste in locuinte proprietate personala, 96% in 2016, cu mult peste media din UE, de 69,3%.
Cand vine vorba de arieratele la plata ipotecilor, chiriilor si altor plati lunare, precum facturile la utilitati sau achizitiile cu plata in rate, unul din zece europeni (10,4%) aveau intarzieri la plata in 2016.
In randul statelor membre, aproape jumatate (47,9%) din populatia Greciei avea arierate la plata ipotecilor, chiriilor, facturilor... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 10:15
Institutiile de credit au relaxat standardele de creditare in cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare si le-au inasprit pentru cele de consum, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum.
Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii", se arata in document.
Principalul factor mentionat de institutiile de credit care a condus la relaxarea
standardelor de creditare pentru creditele ipotecare in T3/2017 este reprezentat de
cresterea concurentei din sectorul bancar.
Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, mentioneaza sursa citata.
Pentru cel de-al patrulea trimestru, bancile anticipeaza o inasprire semnificativa a
standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul
creditelor ipotecare. mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 06:28
Banca Transilvania a anuntat ca va mari incepand de luni avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare.
"Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate.
Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei", se arata intr-un comunicat al bancii remis Ziare.com.
Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (sau echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:56
UniCredit Bank va majora de luni avansul pentru creditele imobiliare si ipotecare la 25%, de la 15% pentru finantarile in lei, respectiv 20% pentru cele in euro, dupa ce Legea privind darea in plata va intra in vigoare vineri.
Este a zecea banca din sistem care anunta inasprirea conditiilor de creditare, potrivit News.ro.
Unicredit va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achizitie sau de constructie cu avans minim de 25%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro.
"Aceasta decizie a fost adoptata in urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Monitorizam cu atentie evolutia pietei imobiliare si consecintele adoptarii legii darii in plata", au declarat joi reprezentantii institutiei de credit.
Este oficial: Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 15 zile
UniCredit subliniaza ca intentioneaza sa sustina in continuare cererea de ...citeste mai departe despre "Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 14:25
Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
CSM, despre Legea darii in plata: Principiul egalitatii a fost abandonat
"In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare.
De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare organizata de Asociatia Romana a Bancilor si Institutul ...citeste mai departe despre "Isarescu: Legea privind darea in plata face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 12:59
Bancherii ameninta ca avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Acestia sustin ca doar in acest mod pot acoperi eventualele pierderi, informeaza Digi 24.
Proiectul de lege se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie sa il reintoarca in Parlament, pentru reexaminare, fie sa il promulge.
In actuala forma, actul normativ prevede ca cei care au luat un credit ipotecar pot preda locuinta bancii si scapa de plata ratelor, lucru ce nu se intampla in prezent.
Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe
Florin Danescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, avertizeaza ca legea va conduce la cresterea avansului pentru creditele ipotecare si sustine ca "totul e calculat pe cifre".
"In calculul riscurilor, de acum incolo, vei lua in calcul o cadere de piata potentiala si aceasta dare in plata care poate ajunge la 50 la suta, de ...citeste mai departe despre "Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 10:57
Un grup de 156 parlamentari au initiat un proiect de lege potrivit caruia atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga, a anuntat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir, unul dintre initiatori, a prezentat, la o conferinta de presa, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, aratand ca acest proiect introduce "principiul echitatii", din acesta avand castig si banca si clientii.
"Proiectul de lege prevede ca atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii.
Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, ...citeste mai departe despre "Cine nu poate sa achite creditele sa dea bancii casa ipotecata, si scapa - proiect" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:54