Primarul municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a declarat, marti seara, ca din cauza datoriilor de 3 miliarde de lei conturile municipalitatii sunt blocate si nu se pot face investitii, iar in cursul zilei a avut o intalnire cu ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, cu privire la aceasta situatie.
Edilul a precizat ca i-a solicitat sprijinul ministrului Finantelor pentru cresterea gradului de indatorare a primariei, astfel incat sa poata fi facute si investitii.
"Am gasit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta inseamna trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut ingaduinta Ministerului de Finante care ne-a compensat pe termie 300 de milioane de lei. Am avut ingaduinta marii majoritati a creditorilor care ne-au esalonat platile. Conturile noastre sunt inca blocate pentru investitii.
(...) Am facut o vizita la ministrul de Finante si modul in care am dori sa rezolvam aceasta situatie, care e un blocaj, este sa asumam pentru 2021 ca din banii pe care ii primim de la bugetul national si banii pe care ii colectam noi din diverse taxe sa acoperim cheltuielile de functionare si datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finante. sa ridicam nivelul de indatorare. Avem un mare avantaj, ca suntem putin indatorati pe termen mediu si lung in comparatie cu orasele occidentale. Deci ne putem imprumuta, daca ne da voie Ministerul de Finante. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus sa fac solicitarile in scris ca departamentele ministerului sa dea un punct de vedere",... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 23:53
Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru municipiul Bucuresti in vederea asigurarii continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat populatiei, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
"La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare de guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2019 pentru unele unitati administrativ-teritoriale in vederea asigurarii continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat populatiei. (...) Este vorba despre 100 de milioane de lei pentru municipiul Bucuresti, de asemenea despre suma de 16,5 milioane de lei pentru Buzau si pentru Giurgiu", a declarat Nelu Barbu, luni, la finalul sedintei de guvern.
El a explicat ca, tot la propunerea MDRAP, Executivul a aprobat alocarea sumei de 1,5 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru comuna Toporu din judetul Giurgiu, bani necesari pentru continuarea unui proiect de investitii, o lucrare privind canalizarea din comuna respectiva.
De asemenea, a adaugat Nelu Barbu, din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului "a fost acordata suma de 400.000 de lei pentru comuna Movila Miresei din judetul Braila".
"Acolo, acesti bani sunt necesari pentru reparatii capitale la Centrul social pentru... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 17:57
Primarul uneia dintre cele mai mari comune din judetul Galati sustine ca - dupa revolutia fiscala si cresterea salariului minim - banii stransi din taxe si impozite nu mai ajung nici macar pentru salariile functionarilor.
In aceste conditii, de investitii mari cu greu ar mai putea fi vorba momentan. Din pacate, singurii care pierd, mai spune edilul, sunt oamenii de rand care se intreaba pe buna dreptate: daca noi ne platim taxele, de ce nu se dezvolta mai repede comuna noastra?
Mai multi primari din tara au anuntat, inca de acum un an, ca bugetele locale urmeaza sa fie saracite odata cu scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, introdusa de Revolutia Fiscala. Acelasi semnal de alarma l-au tras edilii si in momentul in care s-a anuntat majorarea salariului minim pe economie.
Din pacate, in loc sa tina cont de parerile administratiilor locale, Guvernul si-a continuat politicile fiscale, cautand solutii sa carpeasca bugetele primariilor, pentru a le inchide gura edililor.
Din pacate, pe termen lung, avand la dispozitie doar bugete ciopartite, primarilor le este tot mai greu sa dea drumul la investitii care sa le faca, intr-adevar, viata mai buna oamenilor de rand.
Ii luam omului banii dintr-un buzunar si ii bagam in altul. Si tot el pierde
Spre exemplu, primarul comunei galatene Liesti, Iulian Bot, spune ca - desi conduce o comuna mare, cu aproape 11.000 de locuitori si peste 100 de agenti economici platitori de taxe - abia reuseste sa imparta banii de... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 08:55
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei cere Primariei Capitalei sa respecte principiile liberei concurente, principiul transparentei si prevederile legale in atribuirea contractelor de servicii publice catre companiile municipale infiintate anul trecut si sustine ca perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti.
"Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe achizitii s-au facut prin atribuire directa, uneori in timp record, ceea ce exclude de la bun inceput orice analiza serioasa a posibilelor oferte", potrivit unui comunicat de presa al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei transmis marti.
"Evaluand modul in care au functionat cele 22 de companii infiintate in 2017 sub umbrela Primariei, am constatat ca exista o prapastie adanca intre principiile de actiune si practica administratiei publice din Bucuresti in atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale in vigoare si mecanismele pietei libere, pe de alta parte. Ne ingrijoreaza, de asemenea, lipsa de transparenta care caracterizeaza intreaga activitate de pana acum a companiilor municipale, in absenta unei comunicari corecte din partea administratiei publice locale, pe acest subiect.
Perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti. Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 10:27
Primaria Capitalei incheie anul 2015 cu un excedent bugetar de 250 de milioane de lei, reprezentand 7% din buget, a anuntat, marti, Vasile Savoiu, director executiv al Directiei Buget, la finalul sedintei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
"Suma de 250 de milioane de lei reprezinta excedentul, sunt bani prevazuti si necheltuiti, in urma conditiilor specifice din acest an. Sunt bani necheltuiti de la mari proiecte.
Administratia Strazilor, de exemplu, nu a cheltuit majoritatea acestor bani, peste o suta de milioane. (Mai sunt - n.red.) de la unele proiecte europene, pentru ca s-au retras bani si de acolo (...) si din investitiile Primariei, in Piata Sudului", a ...citeste mai departe despre "Primaria Capitalei termina anul cu bani in cont: Cine e de vina ca nu s-au cheltuit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 19:10
Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile Primariei Bucurestiului, care reflecta profilul economic si financiar al acesteia, situat mult peste media nationala, performantele operationale solide si nivelul moderat al datoriilor, dar si riscurile ridicate legate de investitii si refinantari.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost mentinut la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, calificativul pentru datorii in moneda locala la BBB, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Nivelul ratingurilor mai reflecta cliclicitatea volatila a taxelor, nivelul ridicat al necesarului de investitii si riscul mare al refinantarilor.
Perspectiva stabila arata asteptarile Fitch ca performantele bugetare solide si nivelul moderat al datoriilor sa se mentina.
Agentia anticipeaza ca datoriile Primariei Bucurestiului nu vor creste in 2013 si 2014, iar PIB-ul Romaniei va continua sa urce in acest an, chiar daca intr-un ritm moderat.
Fitch noteaza ca Primaria Bucurestiului se va confrunta cu un risc ridicat de refinantare atunci cand obligatiuni de 500 de milioane de euro vor ajunge la maturitate, in iunie 2015.
Primaria intentioneaza sa faca pana atunci mai multe credite pentru refinantarea imprumutului, dar planurile nu sunt finalizate.
In plus, Primaria vrea sa obtina o exceptare de la o lege referitoare la autoritatile locale care prevede ca platile din serviciul datoriilor nu trebuie sa... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 09:37
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) vrea sa aloce aproape 700.000 de euro pentru lucrari de consolidare si restaurare a Baii Grivita, singura baie publica din Capitala, proiectul urmand sa fie discutat in sedinta de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Baia Grivita se afla in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. Primaria Capitalei a mai avut in vedere restaurarea obiectivului, in februarie 2012, insa proiectul a fost respins de consilierii municipali.
Potrivit proiectului de hotarare ce va fi discutat vineri in sedinta CGMB, valoarea totala a investitiei este de 697.373 de euro, banii urmand sa fie asigurati din bugetul municipalitatii. Lucrarile urmeaza sa fie finalizate in teremen de 11 luni de la incepere.
"Din relatarile referitoare la constructia ce adaposteste Baia Grivita rezulta ca imobilul a fost puternic afectat de cutremurele din anii 1940 si 1977, in prezent neexistand date din care sa reiasa cum si in ce masura s-a produs acest lucru si prin ce metode fost consolidata", se arata in expunerea de motive a proiectului.
Potrivit documentului citat, starea ansamblului baii este destul de precara, deoarece partea de finisaje este vizibil afectata de umezeala, igrasie si ciuperci. In zonele unde functioneaza saunele si camerele de masaj, finisajul este deteriorat, iar placajele cu gresie faianta si mozaic sunt partial deteriorate.
"Sistemul de evacuare a apelor meteorice este deteriorat, ceea... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 08:22
Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate un proiect de hotarare ce vizeaza un imprumut de 800 milioane de euro, pe o perioada de 16-20 de ani, banii urmand a fi folositi in urmatorii patru ani, conform Mediafax.O parte din imprumut, circa 500 milioane euro, va fi folosita, conform proiectul de hotarare, pentru plata in 2015 a imprumutului de obligatiuni contractat in 2005 de municipalitate in mandatul de primar general al lui Adriean Videanu.
Restul de bani, respectiv circa 300 de milioane de euro, va fi folosit pentru investitii de infrastructura.
Garantarea imprumutului se va face din fondurile bugetare ale municipiului Bucuresti, iar pentru plata vor fi folosite tot fondurile Capitalei sau alte imprumuturi.
Conform proiectului de hotarare, in acest moment, gradul de indatorare al Capitalei este sub 10%, insa, in 2015, acesta ar urma sa creasca la peste 30%, peste limita legala, iar de aceea este nevoie de un imprumut pentru plata datoriei scadente in acel an. mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 13:45
Datoriile Primariei Municipiului Bucuresti au ajuns la 1,24 miliarde euro, aproape jumatate din suma fiind imprumuturi externe pe termen lung, conform NewsIn.In mandatul lui Adriean Videanu, primaria a imprumutat 2,04 miliarde lei dintr-o emisiune de obligatiuni, pentru lucrari de infrastructura, si 701 milioane lei de la Banca Europeana de Investitii, pentru reabilitarea scolilor.
Conform aceluiasi document, municipalitatea mai are datorii de 890 milioane lei catre bugete, suma provenind din TVA si din impozitul pe venit. Aceste datorii nu au fost platite pentru ca municipalitatea are de recuperat, prin Administratia Fondului Imobiliar, 736 milioane lei din chirii pentru locuinte si alte spatii, dar si 124,7 milioane lei din plata parcarilor si din alte contracte de concesiune.
Datoriile catre furnizorii municipalitatii, vechi de peste un an, sunt de 56,4 milioane lei, iar cele care dateaza de mai putin de 12 luni, de 84,3 milioane lei.
Daca datoriile din imprumuturi externe pot fi platite intr-un termen relativ lung, conform contractelor incheiate cu finantatorii, primaria trebuie sa achite alte restante mult mai repede, in special pe cele catre stat. mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 13:38