Fostul proprietar al rafinariei Antipinsky, cel mai mare producator independent de petrol din Rusia, incarcata de datorii, a fost arestat la Moscova, a anuntat duminica compania intr-un comunicat, transmite luni Reuters.
Grupul New Stream a informat ca seful sau, Dmitri Mazurov, a fost arestat sambata de catre Comisia de ancheta pe aeroportul Seremetievo din Moscova, in momentul revenirii sale in Rusia.
Conform comunicatului grupului care a detinut anterior rafinaria, Mazurov este suspect intr-un caz de frauda. New Stream nu a oferit informatii suplimentare.
Autoritatile nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.
Luna trecuta, SOCAR Energoresurs, o societate mixta, formata din cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank, si un grup de investitori, a achizitionat o participatie de 80% la rafinaria Antipinsky. Sberbank este principalul creditor al fabricii.
Rafinaria, care are o capacitate anuala de 9 milioane de tone, si-a anuntat falimentul in luna mai, la cateva saptamani dupa ce un tribunal din Londra a ordonat blocarea activelor sale ca raspuns la un proces intentat de o casa de tranzactionare.
Datele instantei britanice indica creante in valoare de 346.5 miliarde de ruble (5.5 miliarde de dolari) . mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 10:27
Compania poloneza de rafinare PKN Orlen se asteapta sa primeasca in curand prima sa livrare de petrol din Nigeria, in conditiile in care Polonia vrea sa isi reduca dependenta de petrolul rusesc.
PKN Orlen, companie controlata de statul polonez, si rivalul mai mic Lotos proceseaza in principal titei rusesc livrat prin conductele construite in anii 1960, dar ambele firme si-au majorat achizitiile de titei din alte surse, informeaza Reuters.
"Nigeria este noua noastra sursa de aprovizionare pe care o analizam. In prezent, o livrare de 130.000 de tone de petrol din Nigeria este in drum spre Polonia. Asteptam sa ajunga in portul Gdansk la mijlocul lunii octombrie", a declarat saptamana trecuta directorul general de la PKN, Daniel Obajtek intr-un interviu acordat Reuters. "Daca testele vor confirma randamentele si marjele presupuse, noi livrari de petrol din Nigeria ar putea fi o optiune", a adaugat Obajtek.
In anul 2016, PKN Orlen a semnat un acord pe termen lung privind livrarea de petrol cu gigantul Aramco din Arabia Saudita, iar intre timp atat PKN cat si Lotos au inceput sa achizitioneze petrol atat din Iran cat si din SUA. In consecinta, livrarile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 70% din totalul achizitiilor de petrol ale PKN, fata de aproximativ 90% in anul 2015.
PKN Orlen intentioneaza sa preia rivalul mai mic Lotos in ideea de a-si imbunatati pozitia de negociere pentru achizitiile de petrol si a putea majora investitiile in noi capacitati.... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:38
Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.
In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.
O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.
In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.
In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.
Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
1Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in frunte cu Arabia Saudita, a refuzat in ultima perioada sa reduca productia de titei, lucru ce ar fi impulsionat cresterea pretului "aurului negru". Motivul? In acest mod isi apara cota de piata.
Dar aceasta strategie pare sa nu mai functioneze, iar Rusia ar urma sa aiba un rol important in vitoarea schema.
Statele membre OPEC sufera de pe urma prabusirii cotatiei petrolului.
De exemplu, Arabia Saudita va recurge la reducerea cheltuielilor si amanarea unor investitii, arata BBC.
Iar vicepremierul rus Arkady Dvorkovici nu crede ca tarile OPEC vor fi capabile sa functioneze fara probleme, in conditiile in care barilul de petrol se tranzactioneaza cu 50 de dolari, adica la jumatate fata de cat era in urma cu un an.
"Cel mai probabil, strategia va fi schimbata. Nu pot rezista foarte mult - cateva luni, maximum doi ani", a explicat oficialul de la Kremlin, pentru The Telegraph.
Arabia Saudita, unul dintre cei mai mari ...citeste mai departe despre "Rusia flirteaza cu Arabia Saudita. Miza: petrolul lumii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 07:42
Gigantul din industria petroliera Shell se arata dispus sa faca un schimb de active internationale contra unei parti din exploatarea Sakhalin-3, un proiect recent deschis de Gazprom.
"Rusia sta pe un sfert din rezerva de gaze naturale a lumii si este foarte aproape de piete pe care le cunoastem in amanunt", a explicat directorul executiv al companiei olandeze, Ben Van Beurden, citat de Bloomberg.
Rusia, o oportunitate
Van Beurden a recunoscut ca deocamdata nu au stabilit care vor fi activele date la schimb gigantului din Rusia, dar compania incearca sa gaseasca un mod de a conlucra cu Gazprom la nivel international.
Shell, ca si BP si Total sunt din ce in ce mai interesate de a investi in Rusia, ca urmare a unei deprecieri a rublei, fapt care reduce simtitor costurile de exploatare, si a deschiderii catre pietele asiatice.
In cazul Shell, costurile de exploatare a zacamintelor de gaze din Rusia s-ar putea dovedi chiar si cu 60% mai mici decat cele inregistrate de companie la nivel global.
Recent, Van Beurden a fost nevoit sa anunte o reducere a investitiilor de 7 miliarde de dolari pentru anul in curs, urmata de o concediere a 6.500 de angajati din intreaga lume.
"Rusia reprezinta o oportunitate majora pentru aceste companii. Sunt din ce in ce mai putine zacaminte de aceasta dimensiune care pot fi exploatate la un cost atat de redus", explica Simon Leathers, director in cadrul BDO International.
Costuri mai mici
Gazprom Neft, o subsidiara din... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 13:48
1Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3Dupa ce pietele globale si mai ales economia rusa au resimtit din plin socul prabusirii pietei petrolului a venit randul oligarhilor rusi sa ofteze adanc cand isi arunca privirile pe extrasele de cont.
Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC.
Usmanov, lovitura fulgeratoare
Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.
Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.
Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.
"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.
Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.
Avere injumatatita
"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:37
Vladimir Potanin, cel mai bogat om al Rusiei, sustine ca efectul sanctiunilor economice aplicate de Occident nu se mai resimte cu aceeasi intensitate.
Oligarhul, care detine cea mai mare companie miniera din tara, GMK Norilsk Nickel, afirma ca investitorii straini revin treptat in Rusia. "Se observa ca situatia politica s-a stabilizat", afirma Potanin intr-un interviu acordatBloomberg.
Relatii reluate
Incepand cu 2014, Rusia a fost subiectul unor sanctiuni economice aplicate de Statele Unite si Uniunea Europeana ca urmare a anexarii Crimeei si a amestecului in conflictul din estul Ucrainei.
Coroborata cu prabusirea pietei petrolului, masura sanctiunilor economice a produs un soc puternic in economie, ducand la deprecierea rapida a rublei si la o explozie a inflatiei.
"Investitorii sa asteptau la un nou val de sanctiuni economice. Cred ca acum este momentul sa revina in Rusia", sustine Vladimir Potanin, facand referire si la recenta vizita in Rusia a sefului diplomatiei americane, John Kerry.
Averea lui Potanin este estimata la 16,7 miliarde de dolari, acesta detinand 30% din compania Norilsk Nickel. Firma sa nu a fost afectata de sanctiunile economice, valoarea actuala de piata fiind de 32,4 miliarde de dolari.
Norilsk Nickel a profitat din plin de socul declansat pe piata din Rusia, exportand nichelul si paladiumul contra dolari si platind salariile in tara in ruble.
Poza democratica
Potanin, in varsta de 54 de ani, face parte din prima... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 17:59
1Royal Dutch Shell si Gazprom au format o alianta strategica la putin peste trei ani dupa disputa prin care compania britanica a fost nevoita sa cedeze controlul pentru un proiect de exploatare a gazului si petrolului catre gigantul rusesc, scrie ziare.com. Actualul acord va pregati calea pentru adancirea cooperarii celor doua companii in Rusia dar si pentru a lucra impreuna in alte tari.Acordul, semnat la Moscova, semnalizeaza o recunoastere din partea companiei rusesti a faptului ca are nevoie de aliati straini pentru a reusi globalizarea afacerii sale cu gaz si pentru a se extinde mia departe in domeniul petrolului.Insa conditia impusa de catre Gazprom este ca acele companii care vor sa beneficieze de rezervele Rusiei pentru exploatare trebuie sa fie dispuse sa colaboreze si pe alte teritorii decat cele rusesti."Suntem incantati sa invitam parteneri straini care sa sprijine dezvoltarea resurselor noastre insa doar daca avem acces la proiecte de prima clasa si in afara Rusiei", a declarat presedintele adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.Shell a pionierat dezvoltarea gazului natural lichefiat in Rusia ca operator in cadrul proiectului Sakhalin II pentru a fi insa inlaturat de catre Gazprom care a obtinut majoritatea necesara controlului acestui proiect, dupa o disputa dura la finalul lui 2006.Relatiile s-au imbunatatit intre timp, iar compania ruseasca a incercat sa obtina aprobari cheie pentru proiect. Shell are in exploatare unul dintre campurile din vestul Siberiei,... mai mult
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 00:42