In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.
Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.
Contra curentului
329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.
In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.
Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.
China, campioana absoluta
Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.
Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
Teama ca prabusirea pietei petrolului va afecta productia de energie verde nu se confirma. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arata ca investitiile in sectorul energiei regenerabile au crescut in 2014, chiar si pe fondul unei ieftiniri cu 50% a pretului combustibililor fosili.
Cresterea investitiilor in energie verde vine dupa doi ani de stagnare, iar Asia conduce in topul regiunilor in care s-a investit cel mai mult in ultimul an, relateaza reporterii CNN.
Raportul ONU arata ca guvernele si companiile private au investit in 2014 peste 270 de miliarde de dolari in energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente fata de cea alocata pentru acelasi tip de investitii in 2013.
China si Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, in total suma alocata pentru investitiile in fermele solare din cele doua tari fiind de 74,9 miliarde de dolari.
Europa a inregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari directionati catre parcurile eoliene maritime, se mai arata in raport.
Nivelul investitiilor in energie verde realizate in pietele emergente totalizeaza 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia si Africa de Sud conduc in topul tarilor care au dezvoltat capacitati de productie a energiei din surse regenerabile.
Energie cat 158 de reactoare nucleare
Statele Unite a inregistrat investitii de 38,3 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de 2013, dar sub nivelul maxim atins in... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 12:00
In ultimii 4 ani, Romania a coborat 22 de pozitii in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila, ocupand pozitia 35.
Datele sunt extrase din raportul EY numit "Renewable energy country attractiveness index (RECAI) ".
Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au determinat scaderea accentuata a atractivitatii tarii noastre pentru investitorii in energii verzi, arata un comunicat remis Ziare.com.
Romania se uita spre Ungaria pentru a obtine independenta energetica?
Florin Vasilica, partener si lider al departamentului de asistenta in tranzactii la EY Romania, sustine ca pentru a recupera din terenul pierdut de piata locala in atragerea investitorilor in domeniul energiei, institutiile statului si factorii de decizie trebuie "sa depuna eforturi pentru stabilirea de politici ...citeste mai departe despre "Romania nu mai este paradis pentru energia verde: Cum au gonit alesii investitorii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 14:33
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au informat reprezentantii departamentului.
"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata", au declarat reprezentantii Departamentului pentru Energie pentru Agerpres.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:16
Piata energetica va creste in cursul anului viitor, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.
"Cresterea din anul 2013 va fi inertiala pe portofoliul de energie verde, al bancii, pentru ca se are in vedere o rectificare de legislatie. Ne asteptam ca proiectele care fost incepute sa fie finalizate in cursul acestui an si acest lucru in mod clar va duce la o crestere. Depinde de cum va iesi legislatia si subventiile pe energie verde in cursul acestui an, dar sunt si alte sectoare ale energiei care cred ca vor creste", a spus Radu.
Acesta este de parere ca energia hidro se va dezvolta in continuare.
"De asemenea sunt cateva proiecte pe energia provenind din carbune in special in ceea ce priveste proiectele de protectie a mediului. Sunt o serie de cerinte care trebuie implementate la nivelul centralelor de carbune. Am vazut mai multe intentii la nivelul municipalitatilor de a construi centrale mai eficiente la nivel local si ne uitam si la aceste dezvoltari. De aceea cred ca piata energetica va creste in decursul anului viitor", a afirmat oficialul UniCredit Tiriac Bank.(E.C) mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 13:51
Guvernul va mentine programul de sprijin al investitiilor in energia regenerabila, dar subventiile pe care statul roman le mai acorda, in conditiile in care multe state europene nu mai acorda astfel de ajutoare, trebuie rediscutate, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este vorba de modul in care statul subventioneaza investitiile in energia regenerabila. Acolo vreau sa pastram un program de sprijin al investitiilor in energia regenerabila, insa subventiile pe care statul roman le mai acorda - multe state europene nu o mai fac - trebuie rediscutate, pentru ca acelea sunt cele care duc la scumpiri la energie", a spus Ponta la RTV.
Numarul de certificate verzi pentru energia produsa in centrale fotovoltaice va fi cu siguranta redus in 2014, dar o decizie pripita a Guvernului ar lasa impresia de "neseriozitate", a declarat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de reglementare din ANRE.
Guvernul sprijina productia de energie regenerabila prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativa primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca. Pe de alta parte, costul tehnologiilor pentru... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 08:29
Ikea, cel mai mare distribuitor de mobila din lume, doreste sa-si dubleze investitiile in energia verde, pentru a ajunge, pana in 2020, la investitii in valoare de patru miliarde de dolari.
Compania si-a propus acest lucru in incercarea sa de a reduce costurile, pe masura ce clientii sai devin din ce in ce mai preocupati de preturi, pe fondul crizei financiare, transmite Bloomberg.
"Estimez ca vom continua sa crestem investitiile in energia regenerabila. Uitandu-ma la ritmul rapid de extindere, precum si la lantul valorii, cel mai probabil ne vom dubla inca o data investitiile dupa 2015", a declarat directorul Ikea, Mikael Ohlsson.
Si alte companii, precum Puma sau Pepsico, isi intensifica eforturile pentru a reduce utilizarea resurselor epuizabile, pe masura ce concurenta pentru atragerea clientilor este tot mai acerba.
Preturile pentru turbinele eoliene s-au redus cu 23% in ultimii trei ani, iar cele de la panourile solare au scazut la mai mult de jumatate in doi ani, ceea ce duce la proiecte mai eficiente, arata analistii Bloomberg.
Compania planuieste ca energia consumata de magazinele sale, dar si de catre subcontractori, sa provina, pana in 2020, 100% din surse de energie regenerabila.
In prezent, Ikea detine aproximativ 250.000 de panouri solare, in special in SUA, si 126 de turbine eoliene in Europa de Nord, care ii asigura 34% din consumul de energie.
Firma suedeza tinteste o crestere a vanzarilor din magazine de 5% pe an si o dublare a... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 14:00
Pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.
Performanta noilor piete a fost datorata abundentei resurselor naturale si cererii in crestere pentru energie, se transmite in comunicatul de presa al companiei.
In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune.
Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brand-ul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Desi ne-am confruntat cu o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:46
Investitiile in energie regenerabila au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5% fata de trimestrul doi al acestui an.
Conform statisticilor Bloomberg New Energy Finance, este posibil ca 2012 sa fie primul an in care investitiile in energie regenerabila scad, de cand Bloomberg a inceput monitorizarea acestui sector in 2004.
Micsorarea investitiilor din trimestrul trei a fost cauzata de incetinirea cresterii acestui sector in India si Statele Unite, dar si de o finantare mai redusa a segmentului de energie eoliana, scrie Bloomberg.
Industria energiei regenerabila are de suferit pe fondul unui exces de productie, care a scazut pretul panourilor solare si al turbinelor eoliene, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii platesc mai putin pentru fiecare megawatt suplimentar provenit din energia regenerabila.
Trimestrul trei anunta o schimbare a localizarii principalelor investitii in "energie curata": "piete consacrate precum SUA, Europa si China incep sa iasa din lumina reflectoarelor, pe cand pietele noi din America de Sud, Asia si Africa iau avant", a afirmat Michael Liebreich, CEO New Energy Finance.
Cheltuielile SUA din acest domeniu au fost in trimestrul trei al acestui an de 7,3 miliarde de dolari, in scadere cu 28% fata de trimestrul doi, si cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in India investitiile trimestrului trei s-au redus cu 60% fata de perioada echivalenta a anului 2011.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:35