În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 15:10
0 citiri
În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”

În timp ce creditele sunt din ce în ce mai greu de obținut și de rambursat, din cauza dobânzilor mari, iar avertismentele cu privire la gradul crescut de volatilitate sunt tot mai dese, autoritățile de supraveghere din Uniunea Europeană publică o fișă informativă pentru promovarea produselor financiare sustenabile.

Fișa informativă oferă sfaturi consumatorilor care intenționează să cumpere produse financiare cu caracteristici de sustenabilitate, inclusiv credite, investiții, asigurări și pensii.

Consumatorii ar trebuie să acorde atenție condițiilor și caracteristicilor de durabilitate, pentru a evita să fie induși în eroare de ”dezinformarea ecologică”, arată documentul.

Cum alegi produse sustenabile

Cele trei autorități europene de supraveghere (EBA, ESMA și EIOPA- ESAs) au publicat o fișă informativă interactivă care răspunde la cele mai frecvente întrebări ale consumatorilor cu privire la finanțarea sustenabilă.

Fișa informativă oferă răspunsuri la întrebările frecvente și măsuri pe care consumatorii le pot lua pentru a înțelege modul în care alegerile lor financiare ar putea contribui la un viitor mai sustenabil.

În plus, fișa informativă oferă sfaturi de care consumatorii ar trebui să țină cont înainte de a alege produse financiare cu caracteristici de sustenabilitate.

Deslușirea jargonului financiar

Consumatorii sunt încurajați să decidă cât de importantă este sustanbilitatea pentru ei și ce obiective financiare doresc să atingă înainte de a alege un produs.

Ei sunt sfătuiți să țină cont de faptul că produsele financiare cu caracteristici de sustenabilitate nu sunt lipsite de riscuri, iar în cazul investițiilor și al polițelor de asigurare de viață, să nu se grăbească înainte de a lua o decizie și, dacă este necesar, să ceară clarificări suplimentare de la firma sau persoana care îi poate consilia și vinde astfel de produse.

Jargonul financiar poate fi uneori intimidant și poate împiedica consumatorii să înțeleagă concepte financiare esențiale, cum ar fi ”ESG” sau ”taxonomia UE”.

Pentru a depăși această barieră, fișa informativă explică termenii specifici într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Ce este un ”împrumut verde”

Fișa informativă prezintă situația împrumuturilor, care pot ajuta la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, prin îmbunătățirea performanței energetice a locuinței sau trecerea la surse de încălzire ecologice.

În anumite cazuri, pot fi obținute condiții de creditare mai bune pentru achiziționarea sau construirea unei proprietăți cu standarde de performanță recunoscute sau pentru renovarea unei proprietăți cu scopul de a-i crește standardele de performanță energetică.

Câștigul pe termen lung pentru proprietarul locuinței vine și din facturile mai mici la utilități, ca urmare a consmului mai eficient de energie, iar poziția financiară mai bună ar permite rambursarea mai ușoară a creditului, susține fișa informativă publicată de cele trei autorități europene de supraveghere.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Macroeconomie