Excentricii seici din Emiratele Arabe Unite au de gand sa inaugureze o partie de schi care sa rivalizeze cu cele din statiunile austriece, franceze sau elvetiene.
Mall-ul Reem din Abu Dhabi, o investitie de aproximativ 1 miliard de dolari, ar urma sa includa si o partie de schi uriasa deschisa intr-un parc de distractii de iarna din interior intins pe 11.600 mp, anunta revista Extravaganzi.
In uriasul mall pe care seicii vor sa il inaugureze in 2018, atractia pricipala va fi parcul de distractii cu zapada deschis in interiorul cladirii.
Acesta va adaposti o partie de schi gigantica, telescaune, cabane care sa redea atmosfera din statiunile alpine, un traseu de bob si o alta partie pentru "zorbing" (coborarea pantelor in interiorul unei bule de plastic - n.red).
Din calculele arhitectilor, acesta va fi cel mai mare parc de acest fel din lume. Seicii din Emirate nu sunt la prima initiativa de acest fel, Mall-ul Emiratelor din Dubai avand deja o partie interioara de schi si show-uri live cu pinguini.
Asa ca, peste trei ani ai putea sa te bucuri in acelasi timp de un sejur estival in Abu Dhabi si de o vacanta pe schiuri sau pe snowboard. mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 00:00
Partie de 4.200 de metri, telegondola, instalatie de zapada artificiala - astazi, Campulung Moldovenesc trebuia sa fie un magnet pentru turisti. Nu s-a finalizat nici partia, nu s-au creat nici locuri de munca, iar micul oras e doar o localitate de tranzit intre marile atractii turistice ale Bucovinei.
Proiectul arata frumos pe hartie in 2009, cand au inceput lucrarile la Campulung Moldovenesc. Trei ani mai tarziu, totul era oprit, dupa ce se construisera telegondola si drumul de acces, se montase instalatia pentru zapada artificiala si se pusese la punct alimentarea cu energie electrica a zonei.
Protest inedit intr-un orasel din Romania - un proiect de 10 milioane de euro a fost abandonat (Galerie foto & video)
Partieeee pe bani publici
Trei guverne au vrut sa transforme Romania intr-un mare domeniu schiabil: Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc.
Cabinetul condus de Adrian Nastase aproba in 2003 primul proiect pentru revitalizarea si reutilarea partiilor ...citeste mai departe despre "O investitie de 10 milioane de euro zace abandonata - Se cere ajutorul lui Ciolos" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 08:30
O noua partie de schi, pentru incepatori, va fi functionala in aceasta iarna in statiunea Gura Humorului, a declarat, joi, primarul Marius Ursaciuc, care a mentionat ca investitia a fost asigurata de la bugetul local din incasarile obtinute de la cealalta partie, functionala din 2010.
Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat corespondentului Mediafax ca noua partie a fost necesara pentru a separa schiorii incepatori de cei avansati.
"Noua partie de schi este o partie usoara, cu instalatie de teleschi pe o lungime de 500 de metri si va fi inzapezita prima", a spus Ursaciuc.
El a precizat ca investitia, de 98.000 de euro, apartine exclusiv Primariei, banii reprezentand incasarile de anul trecut din administrarea primei partii din statiune, Soimul I, care are un grad de dificultate ridicat.
Noua partie va avea punct de plecare comun cu prima partie, dar un alt traseu, spre podul Voronet, si va fi dotata cu instalatii de telescaun si teleschi.
Lucrari si la a treia partie
El a mai declarat ca se lucreaza si la o a treia partie, cu o lungime de doi kilometri, tot din fonduri ale administratiei locale, mentionand ca a preferat sa finalizeze cu prioritate partia mai scurta intrucat era necesara incepatorilor.
Totodata, va fi amenajata o partie pentru sanii, cu o lungime de 400 de metri, a precizat primarul.
Marius Ursaciuc si-a exprimat increderea ca in aceasta iarna vor veni numerosi turisti la Gura Humorului, mentionand ca pentru... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 18:05
Administratia orasului Borsa intentioneaza sa scoata la vanzare investitia nefinalizata in partia olimpica de schi si telegondola, din lipsa resurselor financiare.
Constructia partiei olimpice din statiunea montana Borsa (Muntii Pietrosul Rodnei) a inceput in urma cu zeci ani, fiind inclusa intr-un proiect mai amplu, privind dezvoltarea zonei turistice Luna Ses-Borsa. Acesta urma sa fie implementat cu fonduri europene in valoare de 16 milioane de euro.
De-a lungul anilor, numeroase sincope interne au determinat oprirea investitiilor in diferite stadii, majoritatea cauzate de firmele care au adjudecat licitatia celor doua obiective turistice.
Pana in prezent, s-a investit o suma de 13 milioane de euro, iar constructorul a estimat ca mai e nevoie de inca sapte milioane de euro pentru amenajarea variantelor de coborare. Aceasta suma nu a fost prevazuta in proiectul initial, a spus viceprimarul orasului Borsa, Ioan Timis.
Edilul orasului Borsa a mai precizat ca 70% din investitia in partia olimpica de schi si telegondola a fost realizata, insa lunar, Primaria cheltuieste sume mari de bani cu intretinerea, curentul electric si personalul aferent.
Viceprimarul Ioan Timis exclude din start un parteneriat public-privat care ar putea obliga administratia locala sa participe frecvent la majorari de capital, lucru economic neviabil in actuala conjunctura economica.
Partia olimpica de schi din statiunea montana Borsa este amenajata partial pe o suprafata de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 18:44
Statul roman a investit in acest an aproape 73 de milioane de lei (17 milioane de euro) in 10 proiecte de infrastructura de schi, dupa ce investitia s-a ridicat la 103 milioane de lei, in 2010, conform Mediafax.Cel mai scump proiect finantat de stat prin intermediul MDRT in acest an, in valoare de 28,2 milioane de lei, presupune lucrari de amenajare a domeniului schiabil si a unui lac acumulare, dar si a unei instalatii de transport pe cablu in Poiana Brasov.
Domeniul schiabil de la Brasov a mai fost finantat cu 8,5 milioane de lei in 2010 si 9,5 milioane lei in 2009, iar investitiile au vizat extinderi de partii, largiri de intersectii, constructii de noi partii de schi si de partii de legatura, dar si lucrari de amenajare a unui lac acumulare in platoul Poiana Ruia, la cota 1.490.
Alti bani au fost alocati pentru zece tunuri de zapada, alimentare cu energie electrica, telescaun si parcare cu 650 de locuri. Investitiile finantate de stat la Brasov sunt in derulare.
"Sumele reprezinta bani exclusiv de la buget, decontati de MDRT pe baza facturilor trimise de autoritatile locale. Unele investitii au fost incheiate, altele vor fi inaugurate in acest an, iar restul in anii urmatori", au spus reprezentantii MDRT.
Pentru statiune Busteni s-au achitat 9,1 milioane de lei in 2009, 4,5 milioane de lei in 2010 si 583.000 lei in acest an pentru mai multe obiective, printre care estacada pentru catarari pe panouri de gheata si uscat, un fun-park (partie de schi pentru incepatori,... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:56
Peste 30 de milioane de euro s-au investit in ultimii doi ani pe Valea Prahovei si in Brasov prin Programul National "Schi in Romania", derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), ce are scopul de a dezvolta infrastructura turistica montana, scrie Elena Udrea pe blogul sau, transmite Newsin."In toate statiunile importante de pe Valea Prahovei si din Brasov au fost finalizate sau sunt in lucru obiective de investitii. Au fost date in folosinta centre salvamont in judetele Brasov si Prahova. In Poiana Brasov au fost aduse instalatii de zapada artificiala si se lucreaza la largirea domeniului schiabil in vederea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. La Predeal s-au realizat lucrari de consolidare si refacere a zonei inferioare a Partiei Cocosul, a fost refacuta Partia Subteleferic si s-au finalizat lucrarile la partia de biatlon.
In Rasnov au pornit lucrarile la partia de biatlon si s-au alocat banii pentru trambulina K90, a doua din Romania. La Azuga, s-a lucrat la reabilitarea Partiei Sorica. La Busteni a fost sprijinita realizarea celui mai mare Fun Park din Romania, la baza Partiei Kalinderu", scrie ministrul Elena Udrea.
Pe langa aceste obiective finantate prin Programul "Schi in Romania", exista multe proiecte cu fonduri europene sau fonduri de la buget pentru realizarea de partii de schi in alte zone ale tarii."Spre exemplu, saptamana viitoare va fi dat in folosinta telescaunul din Hunedoara. Am inaugurat mai multe partii... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:45
Comuna Voineasa, judetul Valcea, va construi cinci partii de schi cu infrastructura aferenta, pentru care are in vedere o investitie estimata la 119,5 milioane lei, in conditiile in care exista proiectul si drumul de acces catre statiune, au declarat pentru NewsIn reprezentantii primariei Voineasa.Partiile ar urma sa fie construite in apropierea statiunii Vidra, care este arondata comunei Voineasa. Zona de schi va avea peste 5 kilometri, fiind situata la 100 km de aeroportul din Sibiu. Proiectul prevede o telegondola pe o distanta de 3 kilometri, un telescaun si doua teleschiuri.
Primaria vrea sa construiasca si o parcare cu 400 de locuri, utilitati (apa, canal), tunuri de zapada si sa asigure iluminatul nocturn.
"Estimam ca vom primi avizul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pe 15-20 august. Sunt foarte multi proprietari de terenuri in zona care vor construi case de vacanta, pensiuni, hoteluri. De cativa ani exista proiectul pentru aceste partii, in planul multianual de dezvoltare a zonei.
In prezent incercam sa obtinem aprobarile necesare si speram sa le obtinem cat mai curand", au mentionat reprezentantii primariei.
Costurile sunt estimate la 119,5 milioane lei, fara TVA, pentru realizarea proiectului tehnic, a detaliilor de executie si constructie, dar si pentru executia lucarilor "pe versantul nordic al Muntelui Mioarele", potrivit unui anunt de intentie publicat pe SEAP.
Pentru realizarea partiilor sunt necesare "servicii de proiectare tehnica a... mai mult
Duminica, 01 August 2010, ora 23:54
Autoritatile locale din statiunea Calimanesti-Caciulata de pe Valea Oltului vor sa construiasca o telecabina si o partie de schi pe Varful Cozia, investitie ce s-ar putea ridica la 14 milioane euro, a declarat pentru NewsIn primarul statiunii balneoclimaterice, Ilie Amuzan."Telecabina va face legatura intre Sfanta Manastire Turnu si Varful Cozia, cu un punct de intoarcere la Sfanta Manastire Stanisoara aflata pe muntele Cozia. Partia de schi se propune pe versantul nordic al Muntelui Cozia", a precizat primarul.
Studiul de fezabilitate pentru acest proiect s-a incheiat recent, iar primaria vrea sa acceseze fonduri europene pentru a sustine aceste investitii. "Primaria Calimanesti mai are in plan optimizarea retelei de apa si canalizare in orasul Calimanesti, care ar necesita investitii de 7 milioane euro.
"Proiectul cuprinde realizarea unui sistem de canalizare si epurare a apelor menajere, care sa asigure evacuarea apelor menajere din toata localitatea si realizarea unei statii de epurare a apelor menajere din tot orasul", a afirmat Ilie Amuzan.
De asemenea, la jumatatea acestui an ar urma sa fie finalizat Centrul de Conventii si Expozitii Nord Oltenia, pentru realizarea caruia s-au alocat circa 10 milioane euro, din fonduri proprii, de la bugetul de stat si fonduri Phare.
"Acest proiect cuprinde cinci pavilioane pentru expozitii, simpozioane, congrese", a adaugat primarul din Calimanesti. Orasul Calimanesti cuprinde si statiunile Calimanesti, Cozia si Caciulata.... mai mult
Duminica, 21 Februarie 2010, ora 23:24
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca incurajaza parteneriatul public-privat in ceea ce priveste constructia statiunii de schi din Parang, statul urmand sa realizeze infrastructura primara, informeaza NewsIn."In continuare, proiectul statiunii din Parang este prioritar pentru minister si va fi in lista de proiecte pe care le finantam anul acesta, lista pe care o vom publica miercuri", a declarat ministrul Elena Udrea, vineri, la Academia Romana.Ministrul a explicat ca bugetul Ministerului, si in ce priveste programele de dezvoltare turistica, s-a redus la jumatate fata de anul trecut, motiv pentru care incurajaza autoritatile locale sa incheie parteneriate public-private."Bugetul, si pe componenta aceasta a investitiilor in infrastructura de turism, s-a redus la jumatate fata de anul trecut.
Pe langa speranta ca se va face o rectificare pozitiva, ne gandim si la posibilitatea ca autoritatea publica locala sa apeleze si la parteneriate public-private pentru ca este o investitie foarte mare sa construiesti o statiune.
Daca se asteapta doar contributia de la bugetul statului poate sa dureze foarte mult, asa ca noi ii incurajam sa gaseasca si parteneriate public-private, partea de infrastructura primara o va construi statul. Este in derulare (proiectul statiunii de schi din Parang- n.r.), imediat ce sta zapada se poate construi", a spus Udrea.Legat de turism, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:42