Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensiunile de pe Valea Prahovei, resuscitate de Festivalul Olimpic

Pensiunile de pe Valea Prahovei, resuscitate de Festivalul Olimpic


Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), organizat in trei orase de pe Valea Prahovei, reprezinta o gura de oxigen pentru pensiunile si hotelurile din aceasta zona, unde incasarile scad simtitor dupa intervalul Sarbatorilor de Iarna.

Pregatirea pentru Festival a inceput in urma cu mai multi ani, cand au fost programate investitii de milioane de euro in modernizarea infrastructurii si in crearea unor facilitati noi in Brasov, Predeal si Rasnov.

Primarul din Rasnov, Adrian Vestea, a declarat pentru Business24 ca a fost alocata suma de 15 milioane de euro pentru infrastructura. Din acesti bani, cinci milioane au fost investitii private, iar restul de 10 milioane au fost alocate de Guvern.

Investitii similare au fost facute si in Brasov si Predeal. De exemplu, pentru antrenamentele sportivilor care participa la FOTE 2013 a fost construit, in Brasov, un al doilea patinoar, in urma unei investitii de opt milioane de euro. La Predeal au fost alocate mai mult de trei milioane de euro pentru modernizare si extinderea domeniului schiabil.

Unul dintre proiectele de succes din Rasnov este Centrul de sarituri cu schiurile Rasnov, singurul din Europa de Sud-Est acreditat de Federatia Internationala de Schi (FIS). Tot aici a fost facuta si cea mai importanta investitie in infrastructura sportiva destinata sporturilor de iarna, mentioneaza primarul orasului Rasnov.

"S-au construit patru trambuline pentru sarituri cu schiurile, la 15, 35, 64 si 90 de metri". De asemenea, au fost contruite pista de biatlon si trambulina K9.

Primarul adauga ca, in acest moment, toate unitatile de cazare din Rasnov sunt pline, dar evita sa faca o estimare in ceea ce priveste incasarile.

Totusi, mentioneaza ca numarul unitatilor de cazare din Rasnov a crescut, de la 150 in 2004 pana la 2.300 de locuri. Facand un calcul, daca o noapte de cazare costa, in medie, 60 de lei, veniturile datorate FOTE ar ajunge la 138.000 de lei, si asta doar pentru o singura noapte.

Cei mai multi reprezentanti ai pensiunilor din Rasnov sustin ca numarul de turisti a crescut, intr-adevar, datorita Festivalului. Exista, insa, si opinii potrivit carora situatia este neschimbata comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand numarul turistilor interesati sa se cazeze in Rasnov, in februarie, era mult mai mic.

O situatie asemanatoare este si in Predeal, unde exista mai mult de 2.500 de unitati de cazare. Aici, o noapte de cazare costa, in medie, 220 de lei, conform preturilor publicate pe infoturism.ro. Aplicand acelasi calcul, daca intreaga capacitate de cazare ar fi acoperita, atunci veniturile ar ajunge la 550.000 de lei pe noapte.

Cel mai probabil, in Brasov ar fi inregistrate cele mai mari venituri, in urma Festivalului, in conditiile in care

statisticile oficiale arata ca exista mai mult de 14.000 de unitati de cazare.

Totusi, proprietarii pensiunilor de aici sustin ca nu se simte o mare diferenta, in ceea ce priveste numarul de turisti cazati. Mai ales ca Brasovul nu duce lipsa de turisti nici in luna februarie.

Programul FOTE

Festivalul Olimpic al Tineretului European este pentru prima data organizat in Romania, in perioada 17-22 februarie 2013. Participantii se vor intrece la opt probe sportive, respectiv: Schi Alpin, Schi Fond, Biatlon, Hochei pe gheata, Patinaj Artistic, Patinaj Viteza, Sarituri cu schiurile si Snowboarding.

Centre si locatii pentru probele sportive:

Schi Alpin Poiana Brasov Subteleferic

Schi Fond Predeal Valea Rasnoavei

Sarituri cu schiurile Rasnov Valea Carbunarii

Patinaj viteza Poiana Brasov Patinoarul Poiana Brasov

Hochei pe gheata Brasov Patinoarul Olimpic Brasov

Patinaj artistic Poiana Brasov Patinoarul Poiana Brasov

Biatlon Fundata Cheile Gradistei

Snowboarding Predeal Clabucet sosire


Video streaming by Ustream

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2030 ori