Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Plumb lauda mineritul cu cianuri la Rosia Montana, dar asteapta votul din Parlament pentru avizul de mediu

Plumb lauda mineritul cu cianuri la Rosia Montana, dar asteapta votul din Parlament pentru avizul de mediu


Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, in Comisia pentru administratie din Senat, ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.

"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Totusi, in interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, Rovana Plumb a declarat, ca si in declaratiile sale anterioare facute in presa, ca ministerul pe care il conduce va da acordul de mediu privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit la Acordul integrat de mediu. "Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluarii", a mentionat aceasta.

Ministrul a continuat totusi sa sustina ca studiile cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute de catre experti, profesori, geologi, specialisti si care stau la baza fundamentarii impunerii de catre Ministerului Mediului a standardelor si conditiilor obligatorii de protectia mediului, precum si desemnarea celei mai bune tehnologii in domeniu in momentul de fata.

"Nu exista o alta tehnologie in lume, la ora actuala, aferenta acestei componente de roci existente la Rosia Montana decat cea pe baza de cianura. Ce exista in momentul de fata la nivel international este Codul international de management al cianurii, care prevede standarde si conditii obligatorii de management al acestei tehnologii si pe care noi le-am impus in actualul proiect de lege si care se vor regasi, prin acordul integrat de mediu, care se adopta prin hotarare de guvern si pentru care va exista o dubla monitorizare, din partea tuturor specialistilor la nivelul ministerul mediului", a mentionat ministrul.

Plumb le-a spus senatorilor ca, la ora actuala, tehnologia care se doreste a fi aplicata de catre operator la Rosia Montana este utilizata la o mina de sase ori mai mare ca zacamant in Finlanda, care se gaseste la o distanta de 15 kilometri de cea mai renumita statiune de schi de la Cercul polar.

"Tot ceea ce inseamna mine care au zacamant ale carei componente geologice sunt exploatabile in Uniunea Europeana la ora actuala, si ma refer la Spania, Finlanda, Suedia, tari cu care noi am colaborat in mod special atunci cand am adus procedura care trebuia sa fie adusa in Romania inca din 2008, prevazuta in directivele europene, abia anul acesta, prin conlucrare si preluare efectiv a procedurii existente in Finlanda si Suedia, am implementat-o in Romania si este prima pe acest tip de investitie prevazuta in proiectul de lege pe care l-am trimis catre dumneavoastra", a subliniat Rovana Plumb.

Ea a negat ca ar putea fi riscuri in acest caz asemenatoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare.

"Prin standardele pe care noi le-am impus si care respecta toate cerintele obligatorii ale legislatiei europene, ma refer in mod special la Directiva privind deseurile din industria extractiva, la Directiva privind responsabilitatea de mediu, modelul si modul de operare, tehnologia aferenta are cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparatie", a sustinut ministrul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3306 ori