Costea Dumitrescu, Ascendis: Povestea unui business nascut din nostalgia pentru training si antreprenoriat

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 00:00
4241 citiri
Costea Dumitrescu, Ascendis: Povestea unui business nascut din nostalgia pentru training si antreprenoriat
Foto: incomemagazine.ro

Costea Dumitrescu, partener si fondator Ascendis aduce in compania pe care o conduce un bagaj de cunostinte solid, acumulat cu rabdare in cei 15 ani petrecuti alaturi de Xerox. Acum are independenta pe care o cauta prin propriul business si gaseste si timp pentru activitati pe care nu le-a incercat "la timpul lor".

Stie sa isi gestioneze timpul personal pe care il imparte intre, schi, scufundari, calatorii si interactiunea cu oameni si culturi din toate colturile lumii. Mai mult decat atat, considera ca ar fi un "exemplu prost" daca nu ar reusi sa controleze aceasta dimensiune.

Despre ideea de business din spatele Ascendis, experienta in afaceri, modele de urmat printre romani la acest capitol si propria perspectiva asupra notiunii de timp liber, vorbeste Costea Dumitrescu, intr-un interviu acordat Business24.

De unde a pornit ideea de a infiinta Ascendis, in 1997?

Primul job la Xerox a fost de trainer. Dupa multe alte pozitii in corporatie sau in colaborare cu aceasta, Ascendis a fost raspunsul la nostalgia a doua activitati care ma incantasera in trecut: training si antreprenoriat.

Este consultanta pentru management si vanzari un domeniu profitabil pentru afaceri?

Simplist vorbind, as zice da. In realitate, ca orice alt business, este profitabil daca il faci bine, iar aici bine inseamna exact ce scrie in logo-ul Ascendis: Experienta, Viziune, Rezultate - toate in slujba clientului.

Spuneti-ne mai multe despre experienta dumneavoastra la Xerox. Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ati invatat acolo?

La Xerox am invatat tot ce stiu despre business si foarte mult din ce stiu despre oameni (in 15 ani ai tot timpul). Diversele pozitii, mergand pana la cele internationale, m-au "expus" la provocari, iar acestea constituie evident cea mai buna educatie posibila, nu numai pentru business.

Ce v-a determinat sa intrati, dupa experienta Xerox, in afaceri?

Dorinta de schimbare, de independenta si de noi provocari.

Care este omul de afaceri din Romania pe care l-ati putea numi un adevarat model de urmat, ca stil de management?

Avand in vedere ca oamenii pe care i-as numi sunt clientii nostri, ma voi abtine. Tot ce pot sa spun este ca mediul de afaceri din Romania are potentiali candidati la titlul de model in special din perspectiva curajului si a creativitatii, dar si ca lideri.

Ce sfaturi aveti pentru cei aflati la inceput de drum in business, in Romania?

Ar trebui sa isi exploreze cateva competente esentiale si anume: curaj, creativitate si flexibilitate, consecventa si empatie. N-ar strica si niste bani!

Le mai recomand sa reziste tentatiei de a include pe lista ticalosia (desi din pacate avem multe exemple!). Pe termen lung, nu e o idee buna, iar eu sper ca aceasta "lungime" sa se tot scurteze!

Clientii dumneavoastra se bazeaza pe experienta pe care ati acumulat-o pentru succesul lor. Acest lucru este valabil si in cazul firmei de consultanta in care sunteti partener. Va ramane, insa timp si pentru dumneavoastra, personal?

Fara indoiala, da. Dupa atatia ani de activitate, ar fi un exemplu prost sa nu fi fost in stare sa gestionez aceasta dimensiune. Cine nu are printre obiectivele personale calitatea propriei vieti sau cine nu este capabil sa traduca asta in strategia de business ar trebui sa se mai gandeasca odata de ce face ce face.

Vorbind despre time management, reusiti sa puneti in aplicare ceea ce ii invatati pe clientii dumneavoastra?

Cu lipsa de modestie, da. Este interesant ca subiectul nu este pur tehnic sau aritmetic. Porneste de la valori, de la cine vrei sa fii, de la cum te raportezi la putere si la oamenii din jurul tau. Cere incredere si loialitate, empatie si toleranta la risc.

Cum ati defini ideea de "timp liber", in ceea ce va priveste? Cum va place sa il petreceti?

Explorez tot felul de activitati, unele pe care nu le-am incercat la timpul lor (de exemplu - schiul pe care l-am inceput la 50 de ani). Cel mai mult timp il petrec la scufundari.

Care a fost cea mai importanta investitie pe care ati facut-o pentru dumneavoastra, personal, vreodata?

Mai demult as fi raspuns casa sau ceva de genul acesta. Acum as zice calatoritul, interactiunea cu oameni si culturi din toate colturile lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#interviu Costea Dumitrescu Ascendis, #business Ascendis, #experienta business Xerox , #Manageri