Interconectarea caselor de marcat cu serverele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se va realiza in cursul acestui an, fiind un proiect din cele 14 proiecte cuprinse in Strategia de informatizare la nivelul institutiei, a declarat, miercuri, presedintele Agentiei, Mirela Calugareanu, la "Conferinta Anuala de Taxe".
Ea a afirmat ca strategia de informatizare la nivelul institutiei a fost elaborata la finalul anului trecut si cuprinde 14 proiecte, unele care se implementeaza pe termen scurt, iar altele pe termen lung.
"Dintre cele 14 proiecte, in acest an vor fi implementate un numar de patru proiecte si unul deja a fost finalizat si functioneaza incepand cu 10 februarie. Este un element de back office, dar foarte important pentru noi. Am reusit sa realizam transferul electronic al deciziilor de impunere din aplicatia Pheonix cu programul SIAC. E un lucru pe care ni-l doream de ani de zile si am reusit sa cream aceasta legatura, iar lucrurile sa fie functionale incepand cu data de 10 februarie. Acesta va insemna o degrevare a personalului din partea de gestiune de declaratii de aceste procese care se faceau manual si este un element important care ajuta atat adminstratia fiscala, dar si contribuabilii", a declarat Mirela Calugareanu.
Un alt proiect in domeniul digitalizarii ANAF care va functiona in curand este cel al popririi electronice. Mirela Calugareanu a mentionat ca, incepand cu luna martie, se va vedea un progres din acest punct de vedere.... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 15:12
Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de interconectare in domeniul electricitatii pentru o mai buna exploatare a unitatilor de generare a energiei, arata Comisia Europeana, care remarca existenta unui excedent de productie pe piata locala, concomitent cu o capacitate redusa de exporturi.
Mentinerea capacitatii actuale de productie a energiei electrice necesita imbunatatirea conditiilor de export, se arata intr-un raport al Comisiei privind progresul statelor UE in stabilirea unei piete energetice integrate.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa asigure transpunerea "corecta si completa" a directivelor EU incluse in Pachetul 3 Energie, sa finalizeze procesul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate si sa imbunatateasca mediul competitional pe segmentul de retail, potrivit documentului.
Comisia noteaza ca liberalizarea preturilor la energia electrica pentru consumatorii industriali a fost incheiata in decembrie 2013, in timp ce pentru consumatorii casnici procesul va fi finalizat pana in decembrie 2017.
"Numarul consumatorilor care si-au schimbat furnizorul de electricitate de la demararea procesului a crescut constant, depasind 19.000 la finele anului trecut. Cu toate acestea, rata de transfer pe segmentul de retail ramane foarte scazuta, de numai 0,03% la finalul anului 2012", se arata in raport.
Cati furnizori sunt disponibili pe piata de retail de electricitate
Doar 62 de furnizori sunt activi pe piata de retail de... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 10:01
RCS&RDS apreciaza drept binevenita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut, prin initierea de catre ANCOM a consultarii publice in scopul stabilirii tarifelor maxime propuse pentru serviciile de interconectare.
"Speram ca procesul sa fie finalizat intr-un termen cat mai scurt, astfel incat noul tarif sa poata fi aplicat de la 1 ianuarie 2014, avand in vedere deosebita importanta a scaderilor de tarife pentru consumatorii finali, precum si intarzierea fata de termenele din recomandarile europene, dar si alte tari europene", se arata intr-un comunicat transmis de companie.
RCS&RDS exemplifica prin tarifele din alte state europene, precum:
Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013,
Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Marea Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013
Doar prin tarife de terminare a apelurilor in alte retele mobile bazate pe costuri exista premisele pentru o competitie corecta si echitabila intre operatorii mobili, de care sa beneficieze in mod direct consumatorii finali, persoane fizice si afaceri, se mentioneaza in comunicat.
"Impactul asupra consumatorilor al scaderii tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile (luand in calcul traficul total de voce terminat catre retelele mobile... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:32
Scaderea agresiva a tarifelor de interconectare va conduce la reducere majora a fondurilor disponibile in industria telecom pentru investitii si, prin urmare, va afecta negativ evolutia pe termen lung a acestui sector, afirma oficialii Romtelecom si Cosmote.
Reprezentantii celor doua companii, cotrolate de grupul elen OTE, considera ca trebuie avut in vedere faptul ca pe o piata foarte competitiva, unde preturile oferite utilizatorilor finali sunt deja printre cele mai scazute din Europa, aceste descresteri extrem de abrupte ale tarifelor de terminare a apelurilor pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra industriei si pietei in ansamblu, nu neaparat in beneficiul consumatorilor.
Romtelecom si Cosmote analizeaza impactul pe care aceste masuri l-ar putea avea asupra business-urilor lor si vor comunica ANCOM o pozitie in termenul solicitat.
ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.
ANCOM a publicat joi spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor.
"Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 17:15
ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.
"ANCOM a publicat astazi (joi, n.r.) spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania, respectiv 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Tarifele de interconectare, "cheia" concurentei in telecom
La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 17:23
Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, de la 1 septembrie 2012, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat joi Autoritatea Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%.
Potrivit ANCOM, operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil si Vodafone Romania, respectiv toti furnizorii activi de retele si servicii de telefonie mobila destinate publicului din Romania, acestia fiind identificati de ANCOM ca avand putere semnificativa pe pietele terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.
Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.
O analiza realizata de ANCOM in anul 2011 a evidentiar ca... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:45
Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenti/minut, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
"Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele", se precizeaza in comunicat.
In Romania existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, in crestere cu 4% fata de anul 2010, si 4,04 milioane abonati.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:31
Consiliul Concurentei discuta cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ( ANCOM) o reducere a tarifelor de interconectare, care va avea efecte benefice pentru consumator si va stimula intrarea unor noi jucatori pe piata si deschiderea pietei, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei.
"Colaboram cu ANCOM si cu Ministerul de resort in pregatirea licitatiei care va stabili operatorii de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani. Deci e o miza foarte importanta pentru toata Romania sa avem o solutie buna, sa facem ca aceasta piata sa functioneze eficient, concurential, in beneficiul consumatorilor. Zona de telecomunicatii este zona pe care am progresat mult in ultimul an si avem lucruri importante de spus pentru economia romaneasca. ANCOM este autoritatea cu care avem cele mai bune relatii", a spus Chiritoiu.
El a mai afirmat ca in acest an a declansat investigatii pe baza unor date care sunt trimise de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pe zona constructiilor de drumuri.
"Este o colaborare care se imbunatateste intre autoritatile contractante si noi si, in special, intre institutiile care au menirea de a supraveghea buna desfasurare a licitatiilor publice, in special ANRMAP, dar, de asemenea, Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si Unitatea Centrala de Evaluare a Achizitiilor Publice din Ministerul de Finante. Deci o directie pe care... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 12:42
Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.
In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.
De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02