Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordul financiar pentru Republica Moldova nu mai este valabil. Chisinaul rateaza ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Bucuresti

Acordul financiar pentru Republica Moldova nu mai este valabil. Chisinaul rateaza ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Bucuresti
Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat in 2010, isi inceteaza valabilitatea duminica, anunta Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care da asigurari ca tara noastra "ramane un partener predictibil si implicat" pentru statul vecin.

"MAE, desi a intreprins toate demersurile din sfera sa de competenta pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit sa isi exprime regretul pentru iesirea din vigoare a acestuia. In acelasi timp, MAE asigura cetatenii Republicii Moldova ca Romania va ramane un partener predictibil si implicat, asa cum au dovedit-o toate actiunile sale de pana acum", precizeaza sursa citata.

In acelasi timp, Romania "isi exprima disponibilitatea pentru incheierea unui nou Acord, care sa indeplineasca functiile Acordului din 2010 si care sa integreze toate protocoalele aditionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului sau european si implementarea reformelor democratice.

Romania va continua sa ofere cetatenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent si dezinteresat, inclusiv de natura umanitara in actualul context pandemic, si sa actioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniaza comunicatul MAE.


"Avand in vedere iminenta iesirii din vigoare a Acordului, Romania a propus R. Moldova, la inceputul lunii noiembrie 2020, incheierea unui nou Protocol aditional (Protocolul 6), care sa permita atat extinderea perioadei de valabilitate a Acordului si, astfel, utilizarea fondurilor inca neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - in proiecte viitoare, cat si extinderea domeniilor in care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat", precizeaza reprezentantii MAE.

Potrivit ministerului roman, proiectul Protocolului 6 la Acord "continea si o serie de elemente suplimentare propuse de partea romana care - odata asumate de Guvernul de la Chisinau - ar fi fost de natura sa sprijine implinirea asteptarilor legate de mentinerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice si ale statului de drept".

De asemenea, prevedea "asigurarea implementarii depline, de catre R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere incheiat cu Uniunea Europeana si realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma in domeniul ju ...citeste mai departe despre "Acordul financiar pentru Republica Moldova nu mai este valabil. Chisinaul rateaza ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Bucuresti" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 261 ori
Citeste mai multe despreRomania Republica Moldova bani acord