Reinfiintarea birourilor de turism din afara Romaniei pare, in momentul de fata, impulsul de care turismul de incoming are nevoie, conditia este ca acestea sa functioneze productiv, pe principiile unei companii private. Toate birourile de promovare turistica au fost inchise in 2017 de catre ministrul Turismului de atunci, Mircea Titus Dobre, pe motiv ca s-au descoperit numeroase nereguli la acestea de catre Curtea de Conturi.
Ele ar fi urmat sa fie redeschise de catre coalitia de guvernare pentru a atrage tot mai multi turisti straini catre Romania, dar nici pana in ziua de astazi nu s-a luat nici o masura in acest sens. Masura este pusa pe hartie in programul de guvernare, dar multi se tem ca acolo va ramane.
Mircea Dobre nu a mai avut timp sa le redeschida pentru ca guvernul din care facea parte a fost schimbat de Executivul lui Dancila, iar la minister a venit Bogdan Trif care a avut tot cam atatea realizari in turism cate a inregistrat si secretarul de stat, Razvan Pirjol, in guvernul Orban.
Dar cu toate acestea, problema birourilor nu a fost a celor precizati anterior cat a ultimilor 20 de ani, in care nu s-a realizat nimic pentru turism, desi la momentul intrarii in UE, Romania facuse un Master Plan pentru turism pe 20 de ani (2007 - 2026) de care s-a ales "Master-praful" el ramanand inchis prin sertarele ministerelor.
Cum a inceput decaderea si inchiderea birourilor turistice ale Romaniei
In ultimii 10 ani, Romania a avut un numar de 16 birouri de... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 17:48
Bucurestiul a evoluat mult din punct de vedere turistic in ultimii cinci ani si a devenit principala destinatie turistica a Romaniei pe partea de incoming, ca numar de turisti, insa are nevoie de promovare coerenta, de un brand turistic si de increderea locuitorilor sai.
"Din pacate, de multe ori, bucurestenii nu sunt constienti de potentialul mare pe care il are Capitala, iar, pe de alta parte, turistii straini raman incantati. Gradul de satisfactie, dupa vizitarea Bucurestiului, este mult peste cel de asteptare. Aceasta indica faptul ca Bucurestiul nu este inca promovat agresiv si coerent pe pietele tinta dar este intr-o perioada ascendenta, pe val",, a declarat pentru AGERPRES, Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit hotelierilor si touroperatorilor, 2017 a fost cel mai bun an turistic din istoria Bucurestiului, mai ales pe partea de leisure. Din ce in ce mai multe site-uri si cotidiene sau reviste internationale recomanda in mod pozitiv Capitala Romaniei.
"Insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. In turism, ca si in alte domenii, moda vine, moda trece. Dezvoltarea turistica a unui oras depinde foarte mult de operatorii aerieni si de hoteluri, iar la acest capitol incepem sa stam din ce in ce mai bine. De 3-4 ani, este in crestere ponderea turistilor de leisure, care vin pentru destinatia Bucuresti sau beneficiaza de cel putin o noapte de cazare in Capitala", a spus Traian Badulescu.
La ora actuala, de pe Aeroportul International Henri Coanda... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 11:48
Participarile la targurile de turism sunt printre singurele masuri de impact in dezvoltarea incomingului, insa un demers de promovare sustinut facut de autoritatea de stat ar putea atrage o crestere interesanta a investitorilor care sa parieze pe destinatia Romania.
"Din pacate, la targuri nu participa o mare parte a companiilor specializate in incoming. Motivul acestei absente? Unii nu stiu care este procedura de inscriere, altii nu ii inteleg utilitatea, iar multi dintre ei nu cunosc faptul ca, in mod gratuit, pot participa in standul Ministerului Turismului pentru a-si prezenta pachetele turistice in care sa promoveze Romania. Desi participarea la targuri internationale nu reprezinta decat o mica parte dintr-un demers de promovare pe care tara trebuie sa-l urmeze, din pacate este singurul mod in care an de an alegem sa ne promovam in strainatate. De aceea, e bine sa fie capitalizat la maxim atat de judetele cu potential turistic, cat si de putinele agentii de turism specializate in incoming autohtone", a declarat, pentru AGERPRES, Raluca Anghel, specialist in marketing turistic.
Aceasta apreciaza ca este mult mai dificil sa vinzi Romania atata timp cat, la nivel international, campaniile de promovare sunt reduse ca numar, iar din punct de vedere al mediului online tara aproape ca nu exista.
"Un demers de promovare sustinut facut de autoritatea de stat ar putea atrage o crestere interesanta a investitorilor care sa parieze pe destinatia Romania. Daca intrebi un... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 16:08
1Romania a fost, in 2014, o destinatie ceva mai atractiva si pentru straini, fie ca au venit pentru afaceri, fie pentru vacante, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a subliniat ca, daca Romania ar fi atras in 2014 mai multi investitori straini, daca am fi avut mai multe autostrazi pentru ca turistii sa ajunga repede dintr-un oras in altul si daca TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci cresterile pe leisure, business travel si incoming ar fi fost mai mari.
De asemenea, Lucia Morariu a mentionat ca, in opinia sa, operatorii de turism trebuie sa fie corecti in relatia cu statul si sa-si plateasca taxele si impozitele, sa nu faca o concurenta neloiala celor care opereaza legal, dar si Statul, trebuie sa ajute, la randul sau, prin politici coerente de promovare, constructie de drumuri si urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.
Cum apreciati, din punctul de vedere al ANAT, piata de turism din Romania? Plusuri si minusuri...
Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de patrundere accentuata pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel si incoming pentru alte companii, si de cresteri de pana la 10% per total, fata de 2013. Cresterile sunt evidentiate si de Institutul National de Statistica. Ultimele date... mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:39
Austriecii iubesc turistii din Romania pentru care au facut preturi pe masura puterii de cumparare, cu servicii dedicate, iar interesul turistilor austrieci fata de destinatiile romanesti se vede in numarul de vizitatori din aceasta tara, in crestere cu peste 4 procente, in 2013, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, directorul Biroului pentru promovare si informare turistica al Romaniei la Viena, Simion Giurca.
Potrivit acestuia, Romania trebuie sa isi promoveze cu mai multa pricepere produsele traditionale si gastronomia locala.
Simion Giurca a participat, recent, la Bucuresti, la Forumul Incoming Romania Travel, eveniment dedicat turismului romanesc pe segmentul de incoming.
"Am incheiat anul 2013 cu o crestere de 4,3 procente, ajungand la un numar de 200.000 de intrari de turisti din Austria in Romania. Se dezvolta foarte bine segmentul de turism efectiv, asa-zisul leisure, dar evolueaza in continuare foarte bine si zona de business travel.
Aici am avut si o confirmare. Intr-un studiu recent, facut de cel mai important tour-operator austriac privind acest segment, Romania are o cota de piata de 4,2 procente, iar Bucurestiul se afla pe locul opt intre destinatiile de business ale austriecilor", a declaat acesta.
Pe partea de turism propriu zis, si numarul austriecilor care petrec concediul in strainatate este mult mai mare, iar cota noastra de piata este "undeva la 1,6 - 1,8 la suta", dar este o cota reprezentativa, spune ofivialul, pentru ca in... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:13
Romania poate inregistra, in urmatoarea perioada, o crestere a numarului de turisti din China si Republica Moldova, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, la Romanian Travel Forum.
"Ne asteptam la cresteri de turisti din Republica Moldova si din China, care vor veni in Romania. Acordam o atentie deosebita turismului de incoming, pentru ca acesta poate fi inima economiei. Avem discutii cu operatorii din turism pe problemele care ii preocupa, intre care reducerea TVA la serviciile din turism, legea tichetelor de vacanta pentru cresterea turismului intern. Ne vom zbate ca toate fondurile pe care le avem sa le folosim coerent pentru promovarea turismului romanesc pe plan extern, inclusiv prin campanii TV, in colaborare cu televiziuni internationale. Vom sprijini participarea Romaniei la peste 40 de targuri de turism internationale", a spus presedintele ANT.
Potrivit lui Filipescu, statisticile actuale evidentiaza o evolutie pozitiva a industriei turismului.
"Cifrele arata un trend pozitiv al turismului, cu o crestere de 9,8%, in trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013. S-a inregistrat o crestere a numarului de turisti din Israel, Polonia, Serbia, Statele Unite, Canada", a aratat Filipescu. mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 16:17
Tot aud, in special anul acesta dar si de mai mult timp, ca Romania ar trebui sa atraga turisti din tarile BRIC, pentru a se dezvolta turistic. Tarile BRIC insemnand Brazilia, Rusia, India si China. Pe de alta parte, iata care sunt pietele-tinta ale Romaniei, din cadrul strategiei brandului turistic: Austria, Germania, Marea Britanie si Irlanda, SUA, Rusia, Ungaria, Franta si Italia. Dupa cum vedem, Rusia este unica tara din BRIC inclusa pe harta promovarii turistice a tarii noastre.
Asa ca incep cu Rusia. Turistii din aceasta tara sunt doriti cam peste tot, deoarece cheltuiesc mult si sunt... multi. Tari precum Austria, Turcia, Grecia, Bulgaria, Germania etc. se lupta pentru a castiga turisti rusi. Acestia sunt mari amatori de turism de masa, in conditii de calitate superioara. Merg pentru plajele din Grecia, Bulgaria ori Turcia sau pentru ski in Austria.
La noi, in Romania, rusii vin doar iarna, atunci cand au sarbatorile pe rit vechi, pe Valea Prahovei, si pentru turismul de afaceri si de evenimente. De ce nu vin in numar mai mare? Pai degeaba ne promovam pe piata ruseasca, daca nu le dam usor vize. Si nu vreau sa mai aud de prevederile UE, care zice-se ca nu ne lasa. Cum se face ca bulgarii, chiar si austriecii, le ofera acestora vize turistice mult mai usor?
Turismul de incoming, un atu pentru Romania
Dupa cum o tot spun, turismul de incoming - care urmareste aducerea de turisti straini intr-o anumita tara - reprezinta export de servicii. Deci ar trebui... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:40
De ani si ani de zile, tot discutam despre cum sa atragem mai multi turisti straini in Romania. Ba, mai mult, de cativa ani avem si fonduri de promovare consistente, deci nu ne-am putea plange de bani.
Ei bine, poate ca va va mira, poate ca par transant ori superficial, insa raspunsul e simplu: respectam regulile mixului de marketing si vom avea mult mai multi turisti.
Nu putem avea succes cat timp nu le oferim atentie maxima tuturor componentelor mixului de marketing: produsul, plasamentul, pretul si promovarea.
Cei 4 P. Sa ii luam pe rand:
1.Produsul. Il avem. Este destinatia turistica Romania. Si e bine sa pornim la drum cu ceea ce avem, nu cu ceea ce va fi. Nu stam mai prost decat Bulgaria la capitolul infrastructura rutiera. Nu suntem nici ultimii la capitolul servicii. Putem incepe! Restul aspectelor se perfectioneaza pe drum.
Fireste, trebuie sa identificam cateva (nu foarte multe) subproduse de baza, pe care sa le putem promova si vinde cu succes. Toate studiile de pana acum, realizate de specialisti internationali in turism, de la Organizatia Mondiala a Turismului (care ne-a oferit si un masterplan) sau de la Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor, ne-au recomandat sa iesim pe piete internationale cu urmatoarele forme de turism: cultural, ecologic si rural, balnear si de sanatate precum si MICE (industria evenimentelor - Meetings, Incentives, Congresses & Events).
In cadrul acestor forme de turism avem cateva produse de nisa, unice... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 09:22
Omul de afaceri Dragos Anastasiu, care controleaza Grupul Eurolines, a declarat ca piata de incoming (privind turistii straini care vin in Romania) este la un nivel minim istoric si nu are cum sa mai scada,dar ca in 2011 ar putea creste numarul romanilor care merg in concediu in afara, informeaza Newsin. "Eu sunt relativ optimist in ceea ce priveste 2011. Referitor la piata de incoming (turisti straini care vin in Romania, n.r.), aceasta nu are cum sa mai scada, pentru ca e la un nivel minim istoric, nu poate decat sa creasca, dar nu va creste spectaculos. Mai avem turismul intern (romani care isi petrec concediul in Romania, n.r.), aici nu cred ca se va intampla mare lucru, daca se va mentine, va fi ok, eu sper sa nu scada. Iar segmentul romani in strainatate, cred ca va creste fata de acest an, pentru ca fata de a doua parte a acestui an salariile vor mai creste un pic, vom trece pe crestere economica probabil. Lumea s-a obisnuit deja cu criza, de frica au tinut banii la saltea, au mai taiat un an-doi din banii de concediu si acum vor vrea sa calatoreasca", a afirmat omul de afaceri.Dragos Anastasiu estimeaza totodata ca anul viitor se va inregistra o crestere a vanzarilor de bilete de avion, mai ales datorita faptului ca se revigoreaza relatiile comerciale.
"Referitor la piata de transport international, cred ca din cauza ca lucrurile nu se misca in Romania asa cum ne-am dori cu totii, determina romanii sa isi incerce norocul in alte parti si atunci se plimba, circula.... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 00:39