Vrem mai multi turisti straini in Romania. De ce nu se vad rezultate?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:06
3066 citiri
Vrem mai multi turisti straini in Romania. De ce nu se vad rezultate?

Romania lupta pe toate fronturile pentru incoming, totusi, numarul turistilor straini care vin in Romania nu se modifica foarte mult de la an la an.

Datoriile catre cei mai importanti touroperatori din lume sau evenimente interne precum moartea turistei japoneza de pe Otopeni sau atacarea cu pietre a trenului Orient Expres la Sighisoara nu ajuta Romania sa atraga mai multi turisti straini.

Rectificarea bugetara a reprezentat o lovitura sub centura pentru jucatorii din domeniu, dupa ce, Guvernul a hotarat atat reducerea bugetului Ministerului de resort cat si a investitiilor in infrastructura.

La ultima rectificare bugetara, Guvernul a redus cu 223 milioane de lei fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Bugetul institutiei a ajuns la 1,979 miliarde de lei, bani care ajung doar pentru plata cheltuililor de personal, co-finantarea proiectelor din POR si finantarea unor programe nationale.

Investitiile in infrastructura se lasa asteptate

Infrastructura este un alt capitol sensibil pentru Romania in ceea ce priveste imaginea tarii in strainatate, care afecteaza si numarul de turisti straini care vin in Romania.

Desi avem nevoie de autostrazi si sosele care se se ridice la standarde europene, Guvernul a hotarat sa reduca din bugetul ministerului Transporturilor cu 1,25 miliarde de lei. Cei mai multi bani au fost taiati din proiectele de infrastructura. Practic, pentru dezvoltarea infrastucturii rutiere, Romania are, in prezent, un buget de 62,7 milioane de lei. Si investitiile agentilor economici cu capital de stat au fost reduse cu 68,1 milioane lei, la 1,57 miliarde lei.

Romania nu castiga teren nici la capitolul imagine in strainatate. Prezenta in cataloagele touroperatorilor straini este o metoda care poate aduce cateva sute de mii de turisti anual.

"Bulgaria a avut mult de castigat pentru ca a mentinut in termeni buni relatiile cu touroperatorii straini", a declarat Traian Badulescu, fost purtator de cuvant ANAT pentru Business24.

Romania, in schimb, face eforturi pentru a reintra in gratiile lor, dupa ce au existat zvonuri in presa potrivit carora TUI, cel mai mare touroperator din lume, ar avea intentia de a se retrage din tara noastra, nemultumit de lipsa promovarii pe piata germana si de imaginea Romaniei in strainatate.

Seful Eurolines: Daca nu esti in cataloagele TUI, nu existi ca destinatie

Specialistii in turism au explicat ca nu este vorba de o iesire de pe piata din Romania, ci despre intentiile TUI de a retrage tara noastra din cataloagele sale.

"Daca nu existi in cataloagele TUI nu existi ca destinatie. Prezenta destinatiei 'Romania' in cataloagele si site-urile TUI este vitala. Toti touroperatorii din Germania se uita ce destinatii sunt in cataloagele TUI. Acesta este touroperatorul care da trendul", a declarat Dragos Anastasiu, director Eurolines pentru Business24.

Ministerul Turismului a anuntat, recent, ca a achitat restantele financiare catre touroperatorii germani, insa, masura ar putea sa nu fie suficienta pentru ca tara noastra sa fie inclusa, in urmatorul sezon, in cataloagele operatorilor.

"Faptul ca Romania si-a respectat obligatiile asumate este un lucru normal. Rau este ca acest lucru s-a facut cu intarziere. Dar plata obligatiilor aferente acestui sezon nu are nimic de-a face cu urmatorul sezon.

Prezenta unei destinatii in cataloagele TUI se face pe baza a multor criterii si nu numai pe baza suportului dat de autoritatile romane activitatilor lui TUI. Conteaza rezultatele anului in curs, increderea in produs, increderea in oamenii din destinatie, preturile, existenta zborurilor catre destinatia respectiva", a adaugat presedintele Eurolines.

Romania pierde la capitolul imagine si din cauza unor evenimente interne.

"Din pacate, in Romania, in ultima vreme au fost si o serie de evenimente triste care dauneaza mult incomingului chiar daca ele nu au legatura cu turismul: turista japoneza de pe Otopeni, Orient Expres - s-a aruncat cu pietre la Sighisoara. Sunt niste acte gratuite care fac inconjurul lumii si afecteaza imaginea tarii", a precizat Badulescu.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera in primul trimestru din acest an, au fost de 1,388 milioane, fata de tari ca Bulgaria, unde, doar romanii au reprezentat 1,5 milioane de turisti.

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
#turisti straini romania, #rectificare bugetara turisti straini, #touroperatori turisti straini , #Turism in Romania