Germania vrea ca statele alpine sa tina inchise statiunile de schi pentru a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, dar va fi greu de gasit un acord in acest sens cu vecina sa Austria, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, relateaza Reuters si dpa.
"Sezonul de schi se apropie. Vom incerca sa ne coordonam in Europa in ce priveste o posibila inchidere a tuturor statiunilor de schi", a declarat Merkel in parlament.
"Din pacate, auzind declaratiile din Austria, se pare ca nu va fi prea usor, dar vom incerca din nou", a adaugat ea.
In "primul val" de coronavirus de la inceputul acestui an, se considera ca multi germani s-au infectat in statiunea de schi austriaca Ischgl.
Luna trecuta, Germania a emis avertismente de calatorie in privinta regiunilor de schi din Austria, Italia si Elvetia. Atat Germania, cat si Austria, Italia si Franta au ordonat ca si partiile de la cele mai mari altitudini sa ramana inchise, deocamdata, in speranta ca toate statiunile sa poata beneficia apoi din plin de sezonul de varf - daca rata infectiilor va scadea.
Austria, unde noul lockdown national urmeaza sa fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat in ultimele luni ca vrea sa permita desfasurarea sporturilor de iarna, cu precautiile corespunzatoare, si a respins vehement ideea de a inchide statiunile de schi. Germania este principala sursa de turisti straini a Austriei, mentioneaza Reuters.
Zilele trecute, si premierul italian Giuseppe Conte le-a cerut italienilor sa... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 15:13
Pandemia de COVID-19 a facut cel putin 499.510 morti in lume de cand China a anuntat oficial aparitia bolii in decembrie, potrivit unui bilant intocmit de AFP pe baza datelor oficiale, duminica, la orele 19.00 GMT.
Peste 10.058.010 cazuri de infectie au fost diagnosticate oficial in 196 de tari si teritorii de la inceputul pandemiei, dintre care cel putin 4.998.900 sunt considerate vindecate in prezent.
Numarul cazurilor diagnosticate nu reflecta insa decat o parte din numarul real al contaminarilor. Unele tari testeaza numai in cazurile grave, altele utilizeaza testele prioritar pentru urmarire si numeroase tari sarace dispun de capacitati de depistare limitate.
De la bilantul prezentat cu o zi inainte, in lume s-au inregistrat 4.059 de decese noi si 173.156 de cazuri noi. Tarile care au numarat cele mai multe decese sunt Brazilia cu 1.109 morti noi, Mexic (602) si Statele Unite (454).
SUA, care au inregistrat la inceputul lui februarie primul lor deces legat de coronavirus, sunt tara cea mai afectata atat in numar de morti, cat si in numar de cazuri, cu 125.709 decese pentru 2.534.981 de cazuri. Cel putin 679.308 persoane au fost declarate vindecate.
Dupa Statele Unite, tarile cele mai lovite sunt Brazilia cu 57.070 de morti pentru 1.313.667 de cazuri, Regatul Unit cu 43.550 de morti (311.151 de cazuri), Italia cu 34.738 de morti (240.310 cazuri) si Franta cu 29.778 de morti (199.343 de cazuri).
Dintre tarile cele mai grav afectate, Belgia are cel mai... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 22:56
S-a creat mitul ca centrul initiativelor creatoare ale lumii ar fi California si ca n-ar putea exista ceva mai perfect in acest domeniu, decat Silicon Valley.
Intr-adevar asa s-ar parea, daca n-am sti ca peste tot in lume apar aproape pe neobservate orgnizatii care exceleaza tocmai in initiative de mare amploare, cu participare internationala, comentaza intr-un articol pe aceasta tema Project Syndicate.
Omul sfinteste locul
De la metropole asiatice ca Singapore sau Shaghai, la mici localitati europene ca Espoo in Finlanda sau Dwingeloo in Olanda, la Skype in Estonia, sau la altele imprastiale pe tot gloul, ca Waze in Israel sau chinezescul Alibaba, adesea unde nici nu te astepti, acolo descoperi un mic Silicon Valley, sau chiar unul mai maricel, evaluat la mai multe miliarde de dolari.
Este sigur ca punctele forte ale inventivitatii presupun o mare concentratie de talent, un puternic spirit de emulatie, accesul la finantare si un cadru de reglementari propice dezvoltarii, sau cel putin atat cat sa nu-ti impiedice iniativa.
Toate acestea nu apar evidente peste tot, ca tarse la indigo. Fiecare loc isi are particularitatile sale si chiar fiecare popor vine cu traditii si cutume.
De exemplu, Finlanda a favorizat dezvoltarea jocurilor pe calculator si a incurajat adolescentii sa studieze tehnica informatica. Simpla lansare a jocului video Mass Angry Birds, versiunea 2009, a catalizat initiative organizate la Universitatea Aalto, echivalenta finlandeza a... mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:29
La 58 de ani, Wallace Chan este pe cale sa atinga statutul de star in lumea modei. Designerul din Hong Kong imbratiseaza fara prea mare emfaza triumful sau in lumea bijutierilor de top. Este parte a filozofiei budiste zen, stil de viata adoptat inca de pe vremea cand Chan era un pusti sarman de 16 ani ce lucra pe post de ucenic in atelierul unui sculptor. Acolo a invatat sa sculpteze figurine religioase ce impodobesc si acum templele din zona.
Pentru a-si atinge potentialului, lui Chan i-au trebuit 13 ani in care a dezvoltat o tehnica uluitoare denumita "taietura Wallace", un mod precis de a reliefa o figura umana in suprafetele straluciotoare ale pietrelor pretioase. Bijuteriile sale sunt delicate si reflecta perceptele filosofiei Zen, observa reporterii publicatie The Economist, intr-un articol dedicat noului designer celebru al Asiei.
Tehnologii inovatoare
Autodidactul Wallace Chan a trebuit sa isi dezvolte de unul singur atat stilul, cat si tehnicile de prelucrare a materialelor folosite, fiind un adevarat "Michelangelo asiatic" din acest punct de vedere. Pe langa taietura ce-i poarta numele, Chan este autorul a multor tehnici inovatoare in prelucrarea pietrelor pretioase si a metalelor rare. Si-a construit de unul singur uneltele necesare pentru imbinarile de jad si titan ce impodobesc unele dintre creatiile sale.
"Taietura Wallace", de exemplu, genereaza un efect surprinzator pentru ochiul privitorului. Privita din spate, bijuteria iti arata doar curbura... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 08:52
Daca scriitorul Paulo Coelho spunea ca "fericirea poate fi intalnita intr-un simplu graunte de nisip din desert", referindu-se la sentimentul trait de o persoana, iata ca exista si un top al celor mai fericite tari din lume.
Conform raportului World Happiness Report, publicat recent de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, cea mai fericita tara din lume este Danemarca, scrie Live Science.
In topul fericirii, pe locurile urmatoare se gasesc Norvegia, Elvetia, Olanda si Suedia. Pentru a evalua fericirea din lume, cercetatorii au analizat intr-un studiu datele, incepand cu anul 2005. Cele mai multe informatii au provenit de la Gallup World Poll, care a realizat sondaje in mai mult de 150 de tari din intrega lume.
Rezultatele studiului realizat in perioada 2010-2012 arata ca in fruntea topului celor mai fericite tari din lume se gasesc tarile scandinave, in timp ce Statele Unite se afla pe locul 17, fiind intrecute de tari precum Mexic, Panama sau Emiratele Arabe Unite.
Citeste mai multe despre Cele mai fericite si cele mai triste tari din lume - pe ce loc sunt romanii pe Ziare.com. mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:25
Guvernul Romaniei percepe o redeventa de 4% pentru exploatarea metalelor pretioase, insa ar fi negociat cu Gabriel Resources cresterea taxei la 6% si a participatiei statului la 25%, in schimbul demararii exploatarii miniere in 2016. Este mult, este putin? Business24 prezinta clasamentul taxelor percepute pentru exploatarea aurului la nivel mondial.
Guvernul a decis sa dubleze nivelul redeventei la 8% intr-o sedinta la finalul lui 2011, insa legea nu a intrat niciodata in vigoare. Acum, se vorbeste despre cresterea redeventei la 6%, insa informatia nu a fost confirmata oficial.
Potrivit unui document guvernamental obtinut recent de agentia Mediafax, pe langa majorarea taxei, Guvernul Romaniei ar fi obtinut si o crestere a participatiei statului la proiectul de la Rosia Montana.
Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest. In urma negocierilor insa, participatia statului ar putea ajunge pana la 25%, ceea ce inseamna dividende mai mari pentru statul roman.
Ionel Blanculescu, consilierul onorific al premierului, sustine ca termenii contractuali care se vehiculeaza sunt unii dintre cei mai profitabili pentru stat, in comparatie cu conditiile care se impun in alte tari ale lumii.
"Multi critici ai proiectului afirma ca statul ia o redeventa prea mica, nu de 20 sau 30% cat iau alte state. Aici sta confuzia, cand vorbim de 20-30% sau mai mult ne referim la impartirea profitului si... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 16:17
Papa Francisc si presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, se afla pe lista revistei Time a celor mai influente 100 de personalitati ale lumii, alaturi de nume precum cel al fetitei pakistaneze Malala, sotii Obama, raper-ul Jay-Z sau actrita Jennifer Lawrence.
Anul acesta, zeci de artisti, politicieni, sportivi si oameni de afaceri au fost selectati de prestigioasa revista americana, cu deosebirea ca pentru aceasta ocazie speciala au fost realizate sapte coperti diferite ale numarului care va ajunge in chioscuri in 19 aprilie, noteaza vineri ziarul La Verdad.
Revista Time imparte personalitatile in cinci categorii: "titani" precum Jay-Z sau Lebron James, "pionieri" ca femeia de afaceri Marisa Mayer sau doctorita Katherine Luzuriaga, "lideri" precum Barack Obama sau Mario Draghi, "simboluri" ca Malala si Beyonce, si "artisti" ca Christina Aguilera sau Steven Spielberg, intre altii.
"Avem un pastor sincer, simplu si modest precum Iisus sau Sf Francis. Exact de ceea ce aveam nevoie. Traiasca papa", scrie despre fostul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscopul de New York, Timothy Dolan, insarcinat de revista cu profilul Papei Francisc.
Cu profilul lui Pena Nieto a fost insarcinat fostul guvernator de New Mexico Bill Richardson, care asigura ca presedintele mexican a stiut sa-si atraga sprijinul cetatenilor sai, desi in campania electorala a fost atacat pentru ca este prea sexy iar sotia lui arata ca un personaj de telenovela.
"El imbina... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:53
Numai un sfert din veniturile obtinute anul trecut de primii 100 dintre cei mai bogati oameni din lume ar fi de ajuns pentru eradicarea saraciei pe plan mondial, a estimat organizatia caritabila de combatere a saraciei Oxfam, cu sediul in Marea Britanie.
Venitul net al primilor 100 cei mai bogati oameni din lume a atins anul trecut 240 miliarde de dolari, potrivit BBC.
In acelasi timp, dupa cum mentioneaza Oxfam, paturile sarace ale populatiei din lume castiga mai putin de 1,25 de dolari pe zi.
Oxfam este o asociatie internationala care grupeaza 15 organizatii ce activeaza in mai mult de 90 de tari din intreaga lume, avand ca obiectiv problemele legate de saracie si inechitatea conexa acestora pe plan mondial.
De fapt, Oxfam a fost fondata in orasul britanic Oxford in 1942 sub titulatura Comitetul Oxford pentru combaterea foametei. Prima sarcina a comisiei a fost sa convinga guvernul britanic sa permita acordarea unui ajutor alimentar pentru cetatenii infometati din Grecia ocupata de nazisti, in ciuda blocadei aliate. Primul comitet Oxfam din afara Regatului Unit a fost infiintat in Canada in anul 1963. mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 14:00
Preturile in domeniul imobiliar au atins nivelul minim istoric, in timpul crizei, dar, chiar si asa, in foarte multe tari acestea sunt supraapreciate, in raport cu nivelul veniturilor locuitorilor sau a chiriilor platite.
In Europa, mai ales in statele atinse de criza datoriilor, preturile locuintelor continua sa scada sau, in cel mai bun caz, stagneaza. In schimb, in Statele Unite acestea au reinceput sa se majoreze, iar, in Asia, s-au inregistrat scumpiri spectaculoase.
Anul trecut, cea mai mare crestere de preturi in cazul locuintelor s-a inregistrat in Hong Kong, respectiv cu 21,8 la suta fata de anul precedent. Din aceasta cauza, guvernul incearca sa ia masuri pentru calmarea pietei, de frica unui "boom" imobiliar asemenator celui european sau american, ce a condus, in cele din urma, la prabusirea pietei.
Pe locul al doilea in randul scumpirilor se afla Austria, care a trecut aproape neafectata de criza mondiala, precum si de cea a datoriilor din zona euro. Astfel, aici preturile au crescut cu 10,1 procente in 2012 fata de 2011.
Citeste mai multe despre Harta preturilor imobiliare - Vezi unde sunt cele mai scumpe case pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 14:34